Number of found documents: 446
Published from to

Bezpečnost práce v lesnictví
Macháček, Jan
2021 - Czech
Lesnictví je odvětví, které se z hlediska rizikovosti práce trvale řadí na jedno z předních míst žebříčků. Důvodem je skutečnost, že většina prací v lesním hospodářství probíhá téměř po celý rok ve vnějším prostředí za měnících se klimatických podmínek a také podmínek daného pracoviště. Dále tyto práce do jisté míry ovlivňují i na ně navazující pracovní činnosti. Práce v lese je velmi fyzicky namáhavá, vyžaduje zdravotní a fyziologické předpoklady a také značnou předvídavost. Ve všech ohledech se tedy jedná o práci velmi rizikovou. Například těžební činnost představuje v celosvětovém měřítku nejrizikovější aktivitu lesního hospodářství s nejvyšším podílem smrtelných úrazů. Častá jsou rovněž i onemocnění související s výkonem práce nebo vzniklá kontaktem s živými organizmy. Keywords: bezpečnost práce, lesnictví Available in a digital repository NRGL
Bezpečnost práce v lesnictví

Lesnictví je odvětví, které se z hlediska rizikovosti práce trvale řadí na jedno z předních míst žebříčků. Důvodem je skutečnost, že většina prací v lesním hospodářství probíhá téměř po celý rok ve ...

Macháček, Jan
Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i., 2021

Plakáty kampaně CHCETE-LI UŠETŘIT, VSAĎTE NA ZDRAVÍ ZAMĚSTNANCŮ
Výzkumný ústav bezpečnosti práce
2021 - Czech
Plakáty kampaně pro zaměstnavatele pod názvem Chcete-li ušetřit, vsaďte na zdraví zaměstnanců. Jejím cílem je šířit informace pro zaměstnavatele k ochraně zdraví jejich zaměstnanců. Keywords: stres; psychosociální rizika; muskuloskeletální poruchy; pracovní stres; stress; psychosocial risks; musculosceletal disorders; work stres Available in a digital repository NRGL
Plakáty kampaně CHCETE-LI UŠETŘIT, VSAĎTE NA ZDRAVÍ ZAMĚSTNANCŮ

Plakáty kampaně pro zaměstnavatele pod názvem Chcete-li ušetřit, vsaďte na zdraví zaměstnanců. Jejím cílem je šířit informace pro zaměstnavatele k ochraně zdraví jejich zaměstnanců.

Výzkumný ústav bezpečnosti práce
Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i., 2021

Metodika poznání vývoje kompozice objektů zahradní architektury analýzou leteckých snímků
Šafář, Václav; Drozda, Jiří
2021 - Czech
Available in a digital repository NRGL
Metodika poznání vývoje kompozice objektů zahradní architektury analýzou leteckých snímků

Šafář, Václav; Drozda, Jiří
Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický, v.v.i., 2021

Pěstování teplomilných peckovin v podmínkách výskytu původců korových nekróz a předčasného odumírání meruněk a broskvoní v produkčních sadech
Pánková, Iveta; Krejzar, Václav; Krejzarová, Radka
2021 - Czech
Metodika sleduje průběh vegetační sezóny v produkčním sadu teplomilných peckovin s ohledem na možný vliv prováděných agrotechnických zásahů na výskyt škodlivých činitelů, zejména původců bakteriálních chorob z komplexu Pseudomonas syringae (Ps), Ps. pv. syringae a Ps. pv. morsprunorum rasy 1. a 3. Regulace bakteriálních patogenů je stále obtížnější vzhledem k aktuálním možnostem ochrany ovocných dřevin, spektru pěstovaných genotypů i složitému životnímu cyklu patogenů. Projevy choroby jsou v jednotlivých vegetačních sezónách proměnlivé v závislosti na průběhu počasí. Účinky a závažnost choroby jsou však kumulativní. Péče o zdravotní stav stromu začíná při výrobě školkařského výpěstku a musí pokračovat po celou dobu života stromu. V metodice jsou popsány jednotlivé standardní agrotechnické úkony v produkčních sadech v kontextu s životním cyklem patogenu. Na základě výsledků projektu jsou navrženy možné pracovně a ekonomicky přijatelné úpravy pracovních postupů a jejich načasování v péči o produkční sad s cílem redukovat inokulum původců korových nekróz a snížit ekonomické ztráty v důsledku předčasného odumírání stromů meruněk. The methodology monitors the vegetation season in the orchards of stone fruits with regard to the possible influence of performed agrotechnical measurements on the occurrence of the pests, especially bacterial causal agents from the complex Pseudomonas syringae (Ps), Ps. pv. syringae and Ps. pv. morsprunorum races 1. and 3. Regulation of bacterial pathogens is becoming increasingly difficult due to the current possibilities of fruit tree protection, the range of cultivated genotypes and the complex life cycle of pathogens. Manifestations of the disease vary in individual growing seasons depending on the weather. However, the effects and severity of the disease are cumulative. Caring for the health of the tree begins with the production of nursery sprouts and must continue throughout the life of the tree. The methodology describes the individual standard agrotechnical measurements in production orchards in the context of the pathogen life cycle. Based on the results of the project, possible labor and economically acceptable modifications of agricultural practices including timing are proposed in order to reduce the inoculum of cork necrosis agents and reduce economic losses due to premature death of apricot trees. Keywords: meruňka; korová nekróza; předčasné odumírání; pěstební technologie; apricot; cork necrosis; premature death; growing technology Available in a digital repository NRGL
Pěstování teplomilných peckovin v podmínkách výskytu původců korových nekróz a předčasného odumírání meruněk a broskvoní v produkčních sadech

Metodika sleduje průběh vegetační sezóny v produkčním sadu teplomilných peckovin s ohledem na možný vliv prováděných agrotechnických zásahů na výskyt škodlivých činitelů, zejména původců bakteriálních ...

Pánková, Iveta; Krejzar, Václav; Krejzarová, Radka
Výzkumný ústav rostlinné výroby, 2021

Metodika detekce houbových alergenů z ovzduší se zaměřením na rod Alternaria 
Palicová, Jana; Dumalasová, Veronika; Zelba, Ondřej; Hanzalová, Alena; Trávníčková, Martina; Chrpová, Jana
2021 - Czech
Cílem metodiky bylo vytvořit a popsat nový postup při odběru vzorků vzduchu pro analýzu mikroskopických vláknitých hub (mikromycetů, laicky plísní) ve vnějším a vnitřním prostředí se zaměřením na alergenní rod Alternaria. Součástí metodiky je i postup využitelný při přípravě vzorků pro molekulární detekci zástupců rodu Alternaria a alergenu Alt a 1. The aim of the methodology was to develop and describe a new procedure for air sampling for the analysis of microscopic filamentous fungi (micromycetes, in layman's terms moulds) in outdoor and indoor environments with a focus on the allergenic genus Alternaria. The methodology also includes a procedure for the preparation of samples for molecular detection of representatives of the genus Alternaria and the allergen Alt a 1. Keywords: metodika; detekce; houby; alergeny; ovzduší; Alternaria; Alt a 1; methodology; detection; allergens; airborne fungi; Alternaria; Alt a 1 Available in a digital repository NRGL
Metodika detekce houbových alergenů z ovzduší se zaměřením na rod Alternaria 

Cílem metodiky bylo vytvořit a popsat nový postup při odběru vzorků vzduchu pro analýzu mikroskopických vláknitých hub (mikromycetů, laicky plísní) ve vnějším a vnitřním prostředí se zaměřením na ...

Palicová, Jana; Dumalasová, Veronika; Zelba, Ondřej; Hanzalová, Alena; Trávníčková, Martina; Chrpová, Jana
Výzkumný ústav rostlinné výroby, 2021

První pomoc při šikaně v práci
Spurný, Joža; Scheu, Lenka; Havelka, Josef; Ranglová, Jana
2021 - Czech
Na pracovištích bývá poměrně často opomíjena kvalita interpersonálních vztahů. Ze strany managementu takových organizací je věnována pozornost především měřitelným ekonomickým a jiným ukazatelům, aniž by si jeho příslušníci uvědomovali, že se kvalita interpersonálních vztahů významně podepisuje na těch ukazatelích, na které se především zaměřují. Na jedné straně si tak jsou ve shodě s manažerskou literaturou vědomi skutečnosti, že lidé představují největší bohatství jejich organizace, na straně druhé se však o toto bohatství nestarají adekvátním způsobem, což platí i o oblasti mezilidských vztahů. Přitom poznatky ze sociometrických výzkumů, které byly provedené v 60. letech minulého století mezi posádkami amerických bombardérů během války ve Vietnamu, poukázaly na to, že osádky tvořené průměrnými členy s dobrými vztahy mezi sebou dosahují lepších výsledků v porovnání s osádkami, které sice byly tvořené špičkovými vojáky, avšak mezi nimiž nepanovaly právě nejlepší mezilidské vztahy.1 Špatná kvalita interpersonálních vztahů na pracovišti může mít variabilní intenzitu a různou délku trvání. K nejzávažnějším jevům v této oblasti náleží mobbing, bossing a staffing, jimž je věnovaná pozornost v této stati. Jejím cílem je poskytnou základní orientaci v této problematice, na kterou je možno nahlížet z různých pohledů (např. z pohledu psychologického, sociologického, právního aj.). Keywords: šikana; mobbing; staffing; bossing; pracovní vztahy; mobbing; staffing; bossing; work relationships Available in a digital repository NRGL
První pomoc při šikaně v práci

Na pracovištích bývá poměrně často opomíjena kvalita interpersonálních vztahů. Ze strany managementu takových organizací je věnována pozornost především měřitelným ekonomickým a jiným ukazatelům, aniž ...

Spurný, Joža; Scheu, Lenka; Havelka, Josef; Ranglová, Jana
Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i., 2021

Výroční zpráva Centra dopravního výzkumu, v.v.i. 2020
Centrum dopravního výzkumu
2021 - Czech
Keywords: doprava; dopravní výzkum; projekty; výzkumné instituce; projects; research institutions; transport; transport research Available in a digital repository NRGL
Výroční zpráva Centra dopravního výzkumu, v.v.i. 2020

Centrum dopravního výzkumu
Centrum dopravního výzkumu, v.v.i., 2021

Metodika identifikace kulturních funkcí lesních porostů
Borusík, Pavel
2021 - Czech
Available in a digital repository NRGL
Metodika identifikace kulturních funkcí lesních porostů

Borusík, Pavel
Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický, v.v.i., 2021

Metodika pro identifikaci cizích amyláz v medu 
Erban, Tomáš; Shcherbachenko, Elena; Talacko, Pavel; Harant, Karel
2021 - Czech
Včelí med je unikátní přírodní produkt. Med je odedávna využíván jako lahodná sladká potravina. Je však ceněn také pro mnohostranné léčivé účinky. Med bohužel patří mezi nejfalšovanější potraviny. Do medu nesmí být nic přidáváno a nesmí být upravován. S medem je také potřeba zacházet opatrně, protože jeho kvalitu může negativně ovlivnit způsob zpracování. Med může výrazně ovlivnit nešetrné rozehřívání. I přes velký pokrok v analytických metodách se nedaří prokázat všechny falšované medy. Některé způsoby falšování jsou totiž dosti sofistikované. Proto je potřeba hledat nové přístupy a metody pro odhalování falšování medu. Aby mohl být med prodáván, musí splňovat mezinárodně platné normy, které platí také na národních úrovních s případnými modifikacemi. Jedním z důležitých parametrů pro med je míra diastázové neboli amylázové enzymové aktivity, která je uznávaným indikátorem čerstvosti a kvality medu. Snížená diastázová aktivita pod stanovenou normu může indikovat starý med, ale může být také důsledkem nešetrného zacházení s medem. V neposlední řadě může být diastázová aktivita snížena v důsledku falšování medu, jako je jeho ředění cukernými náhražkami. Někdy může být amylázová aktivita uměle nastavena přidáním enzymů. Takto falšovaný med sice splní stanovené legislativní požadavky pro uvedení na trh, ale nastavením amylázové aktivity je porušen zákaz o přidávání látek do medu. Dosud používané metody neumožňovaly odhalení takovéhoto způsobu falšování. Proto se tato metodika zaměřuje právě na specifickou identifikaci cizích amyláz, které se mohou v medu vyskytovat. Metodika umožňuje identifikovat bottom-up shotgun proteomickým přístupem prakticky jakoukoliv cizí amylázu v medu. Identifikované specifické peptidy získané na základě tohoto metodického postupu mohou být později využity pro vývoj cílené metody pro identifikaci cizích amyláz. Honey is a unique natural product. Honey has been used as a sweet and delicious foodstuff since ancient times. However, it is also valued for its multifaceted currative properties. Unfortunately, honey is one of the most adulterated foods. Nothing may be added to or modified from the honey. Honey also needs to be handled with care. Honey quality can negatively be affected by the way of processing such as heating and storage. Despite great progress in analytical methods, it is not possible to prove all adulterated honeys. Some methods of adulteration are quite sophisticated. Therefore, it is necessary find new approaches and methods for identification of honey adulteration. To be sold, honey must comply with internationally valid standards, which are also valid at national levels with possible minor modifications. One of the important parameters for honey is the level of diastase or amylase enzyme activity, which is a recognized indicator of the freshness and quality of honey. Lower diastase activity below the established level may indicate old honey, but it may also be the result of careless handling of honey. Last but not least, diastase activity may be reduced due to adulteration of honey such as its dilution with sugar substitutes. It is possible that amylase activity can be artificially adjusted by the addition of enzymes. Honey adulterated by the artificially added amylase meets the legislative requirements for placing honey on the market, but this violates the rules laid down by law. The methods used so far have not made it possible to prove this way of honey adulteration. Therefore, this methodology focuses on the identification of foreign amylases that may occur in honey. The methodology enables to identify practically any foreign amylase in honey by bottom-up shotgun proteomic approach. Based on the obtained results with specific peptides can be further used for the development of a targeted method for the identification of foreign amylases. Keywords: med; cizí amylázy; proteomika; falšování medu; honey; foreign amylases; proteomics; honey adulteration Available in a digital repository NRGL
Metodika pro identifikaci cizích amyláz v medu 

Včelí med je unikátní přírodní produkt. Med je odedávna využíván jako lahodná sladká potravina. Je však ceněn také pro mnohostranné léčivé účinky. Med bohužel patří mezi nejfalšovanější potraviny. Do ...

Erban, Tomáš; Shcherbachenko, Elena; Talacko, Pavel; Harant, Karel
Výzkumný ústav rostlinné výroby, 2021

Invazní škodlivé organismy ovocných plodin v podmínkách ČR
Holý, Kamil; Stará, Jitka; Kocourek, František; Ouředníčková, Jana; Skalský, Michal; Pultar, Oldřich
2021 - Czech
Metodika shrnuje základní informace o invazních škůdcích ovoce, kteří se k nám rozšířili po roce 2000. U každého druhu jsou uvedeny údaje o morfologii, podobných druzích, původním areálu výskytu, rozšíření v Evropě a u nás, možnostech šíření, životním cyklu, hostitelských rostlinách, metodách monitoringu a ochrany. The publication summarizes the basic information about invasive pest species in fruit orchards, spreading to our country since 2000. Information about morphology, similar species, area of origin, distribution in Europe and Czechia, risk of introduction, life cycle, host plants, methods of monitoring and control, are provided for each pest species. Keywords: invazní druhy; škůdci; sady; invasive alien species; pests; orchards Available in a digital repository NRGL
Invazní škodlivé organismy ovocných plodin v podmínkách ČR

Metodika shrnuje základní informace o invazních škůdcích ovoce, kteří se k nám rozšířili po roce 2000. U každého druhu jsou uvedeny údaje o morfologii, podobných druzích, původním areálu výskytu, ...

Holý, Kamil; Stará, Jitka; Kocourek, František; Ouředníčková, Jana; Skalský, Michal; Pultar, Oldřich
Výzkumný ústav rostlinné výroby, 2021

About project

NRGL provides central access to information on grey literature produced in the Czech Republic in the fields of science, research and education. You can find more information about grey literature and NRGL at service web

Send your suggestions and comments to nusl@techlib.cz

Provider

http://www.techlib.cz

Facebook

Other bases