Number of found documents: 499
Published from to

Optimalizace propagace vinné kvasničné kultury
Prell, Aleš; Kujan, Petr; Sobotka, Miroslav; Šafář, Hynek
2015 - Czech
Vývoj a optimalizace přípravy různých lokálních kultur vinných kvasinek Development and optimization of the production of various cultures of wine yeasts. Keywords: yeast cultivation Available at various institutes of the ASCR
Optimalizace propagace vinné kvasničné kultury

Vývoj a optimalizace přípravy různých lokálních kultur vinných kvasinek


Development and optimization of the production of various cultures of wine yeasts.

Prell, Aleš; Kujan, Petr; Sobotka, Miroslav; Šafář, Hynek
Mikrobiologický ústav, 2015

BIOGENIC AND SYNTHETIC AMORPHOUS SILICA - COMPARE AND INTERACTION WITH BACTERIAL SYSTEMS
Fijalkowski, M.; Adach, K.; Marešová, Helena; Kroisová, D.
2015 - English
The aim of the work is to compare the biogenic silica nanoparticles, which have been isolated from rice husks with synthetically produced silica brand Cab-O-Sil LM-150. The comparison is based on an evaluation of the two systems from the point of view of chemical composition, particle size and structure, ability to form clusters of particles and interactions with selected bacterial systems. Methods used for comparison were: SEM, EDX, TEM, FTIR, ICPOES and bacteriological tests. Husks are standardly contaminated by accompanying ions that are important for plant growth, but undesirable for obtaining a quality product. Rice husk used for the silica isolation were purified by boiling in 10% HCl for 2 hours. Rice husks were then washed with distilled water until pH 7. The dried and purified husks were burned in an oven at 650 degrees C of ramping temperature 10 degrees C/min during 2 hours. The obtained product has a chemical composition analogous to the synthetic product. Biogenic particles reach a size of about 20 nm, about 10 nm synthetic. Both materials have an amorphous structure. Interaction with bacterial systems was performed with Gram-negative bacteria Escherichia coli W3110 strain and Gram-positive bacteria Bacillus cereus. In both cases analogous behaviour was observed depending on the concentration of nanoparticles and reducing the growth rate of cultures of 8% for E. coli and 5% for B. cereus resulted nanoparticles at the concentration of 150 mg/litter of medium. Keywords: Biogenic silica; synthetic silica; chemical composition Available at various institutes of the ASCR
BIOGENIC AND SYNTHETIC AMORPHOUS SILICA - COMPARE AND INTERACTION WITH BACTERIAL SYSTEMS

The aim of the work is to compare the biogenic silica nanoparticles, which have been isolated from rice husks with synthetically produced silica brand Cab-O-Sil LM-150. The comparison is based on an ...

Fijalkowski, M.; Adach, K.; Marešová, Helena; Kroisová, D.
Mikrobiologický ústav, 2015

Příprava biodegradační biomasy s vysokou enzymatickou aktivitou.
Prell, Aleš; Kujan, Petr; Sobotka, Miroslav; Šafář, Hynek
2015 - Czech
Příprava mikrobiální biomasy pro biodegradace znečištěných vod a půd s vysokou enzymatickou aktivitou pro štěpení typických substrátů. Preparation of microbial biomass for biodegradations od polluted waters and soils endowed with a high enzymatic activity for specific substrates. Keywords: microbial production Available at various institutes of the ASCR
Příprava biodegradační biomasy s vysokou enzymatickou aktivitou.

Příprava mikrobiální biomasy pro biodegradace znečištěných vod a půd s vysokou enzymatickou aktivitou pro štěpení typických substrátů....

Prell, Aleš; Kujan, Petr; Sobotka, Miroslav; Šafář, Hynek
Mikrobiologický ústav, 2015

Microbial preparation of intracellular oxidoreductases for food purposes
Prell, Aleš; Kujan, Petr; Sobotka, Miroslav; Šafář, Hynek
2015 - English
Development and optimization of pilot cultivations and DSP of induced intracellular oxidoreductases microbial productions.\n\n Keywords: enzyme production Available at various institutes of the ASCR
Microbial preparation of intracellular oxidoreductases for food purposes

Development and optimization of pilot cultivations and DSP of induced intracellular oxidoreductases microbial productions.\n\n

Prell, Aleš; Kujan, Petr; Sobotka, Miroslav; Šafář, Hynek
Mikrobiologický ústav, 2015

Optimalizace a scale-up technologie produkce bakteriálních polymerů
Prell, Aleš; Kujan, Petr; Sobotka, Miroslav; Šafář, Hynek
2015 - Czech
Optimalizace a scale up technologie přípravy biopolymerů bakteriální kultivací na odpadní surovině. Využití pro přípravu biodegradovatelných plastů. Optimization and scale-up of technology of biopolymers' preparation by bacterial cultivation using waste material. Usage in preparation of biodegradable plastics. Keywords: microbial production; downstream processing; scale-up Available at various institutes of the ASCR
Optimalizace a scale-up technologie produkce bakteriálních polymerů

Optimalizace a scale up technologie přípravy biopolymerů bakteriální kultivací na odpadní surovině. Využití pro přípravu biodegradovatelných plastů....

Prell, Aleš; Kujan, Petr; Sobotka, Miroslav; Šafář, Hynek
Mikrobiologický ústav, 2015

Produkce vzorku testovacího sideroforového preparátu
Palyzová, Andrea; Kyslík, Pavel
2015 - Czech
Popis průběhu jednorázové kultivace fur mutanta kmene Pseudomonas aeruginosa PAO1 pro produkci sideroforů v míchaném bioreaktoru a příprava lyofilizovaného vzorku směsi sideroforů (pyoverdin a pyochelin). Description of batch culture process of fur mutant of wild strain Pseudomonas aeruginosa PAO1 for siderophores production in continuously stirred bioreactor and preparation of lyophilized mixed siderophores (pyoverdin and pyochelin) sample. Keywords: batch culture; siderophores; Pseudomonas aeruginosa Available at various institutes of the ASCR
Produkce vzorku testovacího sideroforového preparátu

Popis průběhu jednorázové kultivace fur mutanta kmene Pseudomonas aeruginosa PAO1 pro produkci sideroforů v míchaném bioreaktoru a příprava lyofilizovaného vzorku směsi sideroforů (pyoverdin a ...

Palyzová, Andrea; Kyslík, Pavel
Mikrobiologický ústav, 2015

Vývoj technologie kultivace rekombinantní kvasinky Pichia pastoris pro přípravu enzymů.
Prell, Aleš; Kujan, Petr; Sobotka, Miroslav; Šafář, Hynek
2015 - Czech
Vývoj a optimalizace kultivační technologie metylotrofní kvasinky Pichia pastoris pro přípravu enzymů pro úpravu krmných směsí selat. Development and optimization of the cultivation technology of the methylotrophic yeast Pichia pastoris for the preparation of enzymes serving to the treatment of feed mixtures of piglets. Keywords: Pichia production Available at various institutes of the ASCR
Vývoj technologie kultivace rekombinantní kvasinky Pichia pastoris pro přípravu enzymů.

Vývoj a optimalizace kultivační technologie metylotrofní kvasinky Pichia pastoris pro přípravu enzymů pro úpravu krmných směsí selat....

Prell, Aleš; Kujan, Petr; Sobotka, Miroslav; Šafář, Hynek
Mikrobiologický ústav, 2015

Vývoj pilotní přípravy inaktivovaných bakteriálních lyzátů
Prell, Aleš; Kujan, Petr; Sobotka, Miroslav; Urban, M.
2015 - Czech
Vývoj a optimalizace pilotní přípravy inaktivovaných bakteriálních lyzátů pro přípravu potravinových doplňků. Development and optimization of the pilot production of inactivated bacterial lysates for the production of dietary supplements Keywords: bacterial production Available at various institutes of the ASCR
Vývoj pilotní přípravy inaktivovaných bakteriálních lyzátů

Vývoj a optimalizace pilotní přípravy inaktivovaných bakteriálních lyzátů pro přípravu potravinových doplňků....

Prell, Aleš; Kujan, Petr; Sobotka, Miroslav; Urban, M.
Mikrobiologický ústav, 2015

Příprava inaktivované bakteriálních biomasy.
Prell, Aleš; Kujan, Petr; Sobotka, Miroslav
2015 - Czech
Vývoj a optimalizace pilotní přípravy inaktivované bakteriální biomasy pro přípravu potravinových doplňků. Development and optimization of the pilot production of inactivated bacterial biomass for the production of dietary supplements. Keywords: bacterial production Available at various institutes of the ASCR
Příprava inaktivované bakteriálních biomasy.

Vývoj a optimalizace pilotní přípravy inaktivované bakteriální biomasy pro přípravu potravinových doplňků....

Prell, Aleš; Kujan, Petr; Sobotka, Miroslav
Mikrobiologický ústav, 2015

Vývoj technologie pilotní přípravy chitinázy
Prell, Aleš; Kujan, Petr; Sobotka, Miroslav; Šafář, Hynek
2014 - English
Development and optimization of the production of extracellular chitinase by the natural producer and also by recombinant host. Cultivation technology and down-stream processing. Keywords: enzyme production; bacterial production; submergeed aerobic cultivation Available at various institutes of the ASCR
Vývoj technologie pilotní přípravy chitinázy

Development and optimization of the production of extracellular chitinase by the natural producer and also by recombinant host. Cultivation technology and down-stream processing.

Prell, Aleš; Kujan, Petr; Sobotka, Miroslav; Šafář, Hynek
Mikrobiologický ústav, 2014

About project

NRGL provides central access to information on grey literature produced in the Czech Republic in the fields of science, research and education. You can find more information about grey literature and NRGL at service web

Send your suggestions and comments to nusl@techlib.cz

Provider

http://www.techlib.cz

Facebook

Other bases