Number of found documents: 3455
Published from to

Návrh roubeného rodinného domu
Slezák, Lukáš
2016 - Czech
Tématem bakalářské práce je návrh a popis realizace roubeného rodinného domu na konkrétní pozemek. Dům bude splňovat požadavky pro celoroční užívání čtyřčlennou rodinou. V práci se mimo jiné řeší částečné podsklepení domu, navržení obvodové stěny z BSH hranolů a situování stavby na konkrétní pozemek. Řešena je také konstrukční ochrana dřevěných prvků stavby a dispoziční uspořádání místností v závislosti na orientaci ke světovým stranám. Dále je v práci popisováno řešení kritických detailů obvodového pláště roubené stavby. The theme of the thesis is the design and implementation description timbered family house on a particular site. The House will meet the requirements for year-round use family of four. At work, among other things, solves partial basement house, designing perimeter walls of BSH prisms and positioning of the building on a particular site. Solution is also construction of wooden elements of the building and the layout of rooms, depending on orientation to the cardinal. Furthermore, there is described a solution crical details envelope timbered buildings. Keywords: BSH hranol; dřevo; ochrana dřeva; rodinný dům; roubenka; srubový konstrukční systém Available to registered users in the Library of Mendel University.
Návrh roubeného rodinného domu

Tématem bakalářské práce je návrh a popis realizace roubeného rodinného domu na konkrétní pozemek. Dům bude splňovat požadavky pro celoroční užívání čtyřčlennou rodinou. V práci se mimo jiné řeší ...

Slezák, Lukáš
Mendelova univerzita v Brně, 2016

Přínosy implementace systému environmentálního řízení ve vybraném podniku
Stanovský, Tadeáš
2016 - Czech
Cílem této bakalářské práce je na základě analýzy zavedení systému environmentálního řízení v podniku TON, a.s., dle normy ISO 14001, vymezit jeho potenciální přínosy pro podnik a region. V teoretické části jsou vytvořeny literární základy konceptu trvalé udržitelnosti regionu, na jehož principech jsou postaveny systémy environmentálního managementu (EMS). Jejich specifikace, rozdělení a srovnání jsou taktéž předmětem literární části. Praktická část se zabývá: charakteristikou profilu podniku, strategickým zaměřením a ekonomickou stabilitou. Dále je vymezen postup implementace EMS v podniku a hodnocení formou analýzy vývoje environmentálních dopadů. V návaznosti na tyto východiska jsou navržena doporučení, s cílem zlepšit současný stav environmentální stránky firmy, a tím identifikovat případné další přínosy pro podnik a region. The purpose of this bachelor thesis is to define the potential benefit of environmental management system in TON, a.s. company for the firm and the region, based on analysis of implementation of environmental management system according to ISO 14001 standard. In the theoretical part the literary base of concept of sustainability of the region is created, on whose principles are built the environmental management systems (EMS). Their specifications, classification and comparison are subject of the literary part, too. The practical part deals with the characteristics of the company profile, strategic focus and economic stability. Further, the process of the implementation of EMS in the firm and the assessment of environmental impact by using the analysis of progression are defined. Following on this evaluation, recommendations are designed with the aim to improve current status of the environmental aspect of the company, and thereby identify other possible benefits for the firm and region. Keywords: ISO 14001; systém environmentálního řízení; trvale udržitelný rozvoj Available to registered users in the Library of Mendel University.
Přínosy implementace systému environmentálního řízení ve vybraném podniku

Cílem této bakalářské práce je na základě analýzy zavedení systému environmentálního řízení v podniku TON, a.s., dle normy ISO 14001, vymezit jeho potenciální přínosy pro podnik a region. V teoretické ...

Stanovský, Tadeáš
Mendelova univerzita v Brně, 2016

Zinkové antikorozní povlaky a jejich duplexní systémy
Votava, Jiří
2016 - Czech
Keywords: zinek; antikorozní ochrana Available to registered users in the Library of Mendel University.
Zinkové antikorozní povlaky a jejich duplexní systémy

Votava, Jiří
Mendelova univerzita v Brně, 2016

Narušení metabolismu proteinů a jeho efekt na růst rostlin
Luklová, Markéta
2016 - Czech
Studie signálních drah rostlinných hormonů posledních let prokázaly zásadní roli degradace regulačních proteinů těchto drah prostřednictvím ubikvitin-proteazomového systému (UPS). Inhibice tohoto systému má tudíž významný vliv na růst a vývoj rostlin. Tato práce s názvem Narušení metabolismu proteinů a jeho vliv na růst rostlin shrnuje známe informace o mechanismech degradace proteinů proteazomem a blíže rozebírá jeho roli v signální dráze fytohormonu cytokininu. Experimentální část byla rozdělena do dvou částí (i) analýza růstových změn rostlin a (ii) analýzu diurnálních variací semen transgenní linie Arabidopsis RV 86-5, která je nositelkou inducibilního genu pro expresi varianty ubikvitinu zabraňující degradaci zprostředkovanou UPS, pomocí LC-MS profilování. Získané výsledky naznačují, že složitá rovnováha mezi UPS a hladinou cytokininů ovlivňuje cytokininovou signální dráhu a tím i odpověď organismu na jejich působení. Pomocí LC-MS profilování proteomu bylo identifikováno >4,000 proteinů, z nichž 61 bylo na základě předešlých analýz blíže sledováno. Recent years have shown that plant hormones operate through circuits in which targeted, conditional turnover of regulator proteins via proteasome are of critical importance. Thus, a disruption of the ubiquitin-proteasome system (UPS) would have a significant impact on plant growth and development. This thesis entitled Protein metabolism disruption and its effect on plant growth reviews the mechanisms of proteasome-mediated targeted degradation and analyzes its role in plant hormone cytokinin signaling. The experimental part is divided into two sections (i) growth response analyzes and (ii) an LC-MS profiling of diurnal variations in transgenic Arabidopsis seedlings RV 86-5 carrying modified inducible ubiquitin that prevents protein degradation via the UPS. The results present evidence that an intricate balance between the UPS and cytokinin modulates the growth response output of cytokinin signaling. On the proteome level, an LC-MS profiling identified >4,000 proteins, 61 of which were previously identified in response to proteasome inhibition. Keywords: cytokininy; degradace proteinů; hmotnostní spektrometrie; ubikvitin-proteazomový systém Available to registered users in the Library of Mendel University.
Narušení metabolismu proteinů a jeho efekt na růst rostlin

Studie signálních drah rostlinných hormonů posledních let prokázaly zásadní roli degradace regulačních proteinů těchto drah prostřednictvím ubikvitin-proteazomového systému (UPS). Inhibice tohoto ...

Luklová, Markéta
Mendelova univerzita v Brně, 2016

Porovnání senzorické jakosti šunek v závislosti na receptuře
Poukarová, Anna
2016 - Czech
Diplomová práce se zabývá hodnocením jakosti masných výrobků s ohledem na chemické a senzorické ukazatele. Jsou zde popsány metody stanovení jejich základních složek, jako jsou bílkoviny, tuk, voda, sůl a jiné doplňující ukazatele. Dále jsou uvedeny možné způsoby senzorického hodnocení jakosti. Závěr teoretické části uvádí inovace ve výrobě masných výrobků. Jsou zde popsány suroviny zvyšující nutriční hodnotu masných výrobků s ohledem na tlak spotřebitelů, a nové technologie ve výrobě. Praktická část se zabývá hodnocením 13 šunek z tržní sítě výběrové a nejvyšší jakosti. V senzorické analýze se sledovaly základní deskriptory masných výrobků: barva, celkový vzhled v nákroji, konzistence, vůně, celková chuť a celkový dojem. V chemickém rozboru byly stanoveny čisté svalové bílkoviny, sušina, tuk a chlorid sodný. Na spektrofotometru byla hodnocena barva jednotlivých vzorků. Součástí práce je dotazníkové šetření na téma četnost konzumace šunek a preference spotřebitelů při jejich nákupu. This diploma thesis deals with evaluation of the quality of meat products considering chemical and sensory indicators. There are described methods for determining their constituents, such as proteins, fat, water, salt and other additional parameters. Below are mentioned possible ways of sensory evaluation of quality. Conclusion of the theoretical part presents innovation in the production of meat products. There are described raw materials increasing the nutritional value of meat products having regard to consumer pressure and new technologies in production. The practical part deals with the assessment of 13 hams from the market network extra quality ham and ham of the top quality. The sensory analyzes showed the basic descriptors of meat products: color, overall appearance in the cut, consistency, aroma, taste and overall impression. Pure muscle protein, dry matter, fat and sodium chloride were determined by the chemical analysis. The color of each samples was evaluated by spectrophotometer. The thesis includes a questionnaire survey on the theme frequency of consumption of hams and consumers preferences in their purchase. Keywords: chemická analýza; jakost; masné výrobky; senzorická analýza; šunka Available to registered users in the Library of Mendel University.
Porovnání senzorické jakosti šunek v závislosti na receptuře

Diplomová práce se zabývá hodnocením jakosti masných výrobků s ohledem na chemické a senzorické ukazatele. Jsou zde popsány metody stanovení jejich základních složek, jako jsou bílkoviny, tuk, voda, ...

Poukarová, Anna
Mendelova univerzita v Brně, 2016

Recyklace odpadu vznikajícího při výrobě minerální vlny
Lofítek, Jakub
2016 - Czech
Tato diplomová práce s názvem: Recyklace odpadu vznikajícího při výrobě minerální vlny, je pojata v první části jako literární přehled o problematice technologie výroby minerální vlny se zaměřením na kamennou vatu a její vlastnosti. Druhá část práce je věnována výrobě kamenné vaty a s ní související produkci odpadu a výrobních reziduí a možnostem jejich opětovného využití ve výrobním procesu. Data ke zpracování byla získávána po dobu 9 měsíců ve společnosti ROCKWOOL, a. s., která je předním výrobcem a prodejcem kamenné vaty na českém trhu. This thesis titled as Recycling of waste resulting from the production of mineral wool is intended in a first section as literary overview on the issue of mineral wool production technologies with the focus on rock wool and its qualities. The second section is devoted to the production of rock wool and the related production of waste and production residues and possibilities of their reuse in the production process. Data for the processing has been acquired over a period of nine months in ROCKWOOL Ltd., which is a leading manufacturer and marketer of rock wool on the Czech market. Keywords: brikety; kamenná vlna; minerální vlna; recyklace Available to registered users in the Library of Mendel University.
Recyklace odpadu vznikajícího při výrobě minerální vlny

Tato diplomová práce s názvem: Recyklace odpadu vznikajícího při výrobě minerální vlny, je pojata v první části jako literární přehled o problematice technologie výroby minerální vlny se zaměřením na ...

Lofítek, Jakub
Mendelova univerzita v Brně, 2016

Nové trendy v hodnocení agroklimatologických podmínek pro operativní i strategické rozhodování
Hlavinka, Petr
2016 - Czech
Keywords: agroklimatologie; polní plodiny; abiotické faktory Available to registered users in the Library of Mendel University.
Nové trendy v hodnocení agroklimatologických podmínek pro operativní i strategické rozhodování

Hlavinka, Petr
Mendelova univerzita v Brně, 2016

Vliv různého zpracování půdy na výnosy a ekonomiku pěstování jarního ječmene
Kinclová, Vendula
2015 - Czech
Cílem diplomové práce bylo zpracovat rozbor pěstování obilnin a jarního ječmene v České republice, EU a ve světě a vyhodnotit vliv variantních způsobů zpracování půdy na výnosy a ekonomiku pěstování jarního ječmene. Vliv různého zpracování půdy na výnosy a ekonomiku pěstování jarního ječmene byl sledován v dlouhodobém polním pokusu vedeném v letech 1990 - 2014 na hlinité černozemní půdě v řepařské výrobní oblasti v Ivanovicích na Hané. Jarní ječmen byl pěstován ve třech osevních postupech. Předplodinou byla vždy cukrová řepa pěstovaná po kukuřici na siláž, ozimé pšenici a jarním ječmeni. Hodnoceny byly čtyři varianty zpracování půdy: orba na 0,22 m, orba na 0,15 m, přímé setí do nezpracované půdy, zpracování půdy kypřením na hloubku 0,10 m. Ve všech osevních sledech byl nejvyšší průměrný výnos dosažen na variantě s orbou na 0,15 m a nejnižší na variantě s orbou na 0,22 m. Pro ekonomické hodnocení vlivu různé intenzity zpracování půdy byly stanoveny variabilní náklady, tržby a příspěvky na úhradu. Ve všech třech osevních postupech byly nejnižší příspěvky na úhradu na variantě s orbou na 0,22 m. V osevním sledu kukuřice na siláž - cukrová řepa - jarní ječmen a osevním sledu jarní ječmen - cukrová řepa - jarní ječmen byly nejvyšší příspěvky na úhradu stanoveny na variantě s přímým setím a v osevním sledu ozimá pšenice - cukrová řepa - jarní ječmen na variantě se zpracováním půdy kypřením na hloubku 0,10 m. Z výsledků vyplývá, že v daných půdně-klimatických podmínkách je snížení intenzity zpracování půdy k jarnímu ječmeni pěstovanému po cukrové řepě vhodnou alternativou k tradičnímu způsobu zpracování půdy. The aim of this thesis was to elaborate analysis of cultivation of cereal crops and spring barley in the Czech Republic, EU and worldwide, and to evaluate the impact of different methods of tillage on yields and economics of cultivation of spring barley. The effect of different soil tillage intensity on yields and economics of cultivation of spring barley was observed in the long -- term experiment. This experiment was conducted on loamy chernozem soil in sugar-beet producing region in Ivanovice na Hané. Yields obtained between years 1990 -- 2014 were evaluated. Spring barley was grown in three crop rotations. The forecrop of the spring barley was always sugar beet grown after maize for silage, winter wheat and spring barley. Four variants of tillage were evaluated: ploughing to the depth of 0,22 m, ploughing to the depth of 0,15 m, straight sowing into non-tilled soil and shallow loosening soil to the depth of 0,10 m. In all three crop rotations, the highest average yield was obtained in variant - ploughing to the depth of 0,15 m and the lowest average yield was obtained in variant - ploughing to the depth of 0,22 m. For the economic evaluation of the impact of different soil tillage intensities were determined variable costs, revenues and gross margins. In all three crop rotations the lowest gross margins were achieved in variant with ploughing to the depth of 0,22 m. In the crop rotation of maize for silage -- sugar beet -- spring barley and in the crop rotation of spring barley -- sugar beet -- spring barley were the highest gross margins determined in variant with direct sowing into non-tilled soil. In the crop station of winter wheat -- sugar beet -- spring barley were the highest gross margins determined in variant shallow loosening soil to the depth of 0,10 m. The results indicate that in these soil and climatic conditions, the reduction of intensity of tillage for spring barley grown after sugar beet is sustainable alternative to the traditional method of tillage. Keywords: ekonomika pěstování; jarní ječmen; výnosy zrna; zpracování půdy Available to registered users in the Library of Mendel University.
Vliv různého zpracování půdy na výnosy a ekonomiku pěstování jarního ječmene

Cílem diplomové práce bylo zpracovat rozbor pěstování obilnin a jarního ječmene v České republice, EU a ve světě a vyhodnotit vliv variantních způsobů zpracování půdy na výnosy a ekonomiku pěstování ...

Kinclová, Vendula
Mendelova univerzita v Brně, 2015

Aktuální stav ekologického zemědělství v Jihomoravském kraji
Balíková, Petra
2015 - Czech
Hlavním tématem diplomové práce je charakteristika ekologického zemědělství. V jednotlivých kapitolách práce je popsáno ekologické zemědělství, jeho vznik a důvody vzniku, jaké jsou jeho hlavní principy a cíle. Je zde uvedena také legislativa týkající se ekologického zemědělství v České republice a v Evropské unii. V další části práce jsou popsány produkty ekologického zemědělství, biopotraviny, jejich značení a charakteristika. Poslední část práce je zaměřena na přírodní podmínky pro zemědělství v Jihomoravském kraji a na stav ekologického zemědělství v České republice a v jednotlivých okresech Jihomoravského kraje. The main subject of the thesis is a characteristic of organic farming. There is a description of organic farming, reasons for the beginning, its main principles and aims in the several chapters of the thesis. There is also a legislation of organic farming in the Czech Republic and the European Union. There are products of the organic fading, whole food, its characteristics and marking described in the next part of the thesis. The last part of the thesis is focused on natural conditions for agriculture in Southmoravion region, level of organic farming in the Czech Republic and in single regions of Southmoravion region. Keywords: ekologické zemědělství; Jihomoravský region; současný stav Available to registered users in the Library of Mendel University.
Aktuální stav ekologického zemědělství v Jihomoravském kraji

Hlavním tématem diplomové práce je charakteristika ekologického zemědělství. V jednotlivých kapitolách práce je popsáno ekologické zemědělství, jeho vznik a důvody vzniku, jaké jsou jeho hlavní ...

Balíková, Petra
Mendelova univerzita v Brně, 2015

Charakteristika dostupnosti biopotravin a zmapování možností veřejného stravování v regionu Brno-město
Borovanová, Kateřina
2015 - Czech
Bakalářská práce s názvem "Charakteristika dostupnosti biopotravin a zmapování možností veřejného stravování v regionu Brno-město" se zabývá problematikou dostupnosti biopotravin a možnostmi bio stravování v lokalitě Brno-město. V první části jsou charakterizovány obecné pojmy jako ekologické zemědělství, bioprodukt, bio-potravina a základní principy výroby. Dále je popsán systém značení a certifikace biopotravin, základní kategorie vyráběného sortimentu a současný stav produkce a spo-třeby biopotravin v České republice a ve státech Evropské Unie. V experimentální části práce bylo zjištěno, že v Jihomoravském kraji je aktuálně 100 výrobců biopotravin a nejvíce z nich v okrese Břeclav, kde se vyrábí hlavně víno z vinných hroznů. Dostup-nost biopotravin v lokalitě Brno-město je dostatečná, značí o tom různá prodejní místa, popsaná v bakalářské práci. Z výsledků dotazníkového šetření, které bylo provedeno mezi zákazníky bio restaurací vyplývá, že tato skupina má o biopotravinách povědomí. Bachelor thesis "Characteristic of organic food availability and mapping of public catering possibilities in Brno" is aimed at availability of organic products and organic public catering in Brno. In the first part there are characterized common terms as ecological agriculture, organic product and basic principles of their production. Than it is described system of organic products certification, basic categories of produced range of products and actual situation of organic food in the Czech Repulic and in European Union. In the experimental part was found out that in the Southmoravian region is actually 100 producers of organic food and the most of them is in Breclav region, where is mainly wine produced. Ability of organic food in locality Brno is sufficient as shows selling places named in the thesis. Results of questionnaire investigation which was made among customers of organic restaurants shows that this group of peoples have information about organic products. Keywords: bio restaurace; biopotraviny; dostupnost biopotravin; ekologické zemědělství; výrobci biopotravin Available to registered users in the Library of Mendel University.
Charakteristika dostupnosti biopotravin a zmapování možností veřejného stravování v regionu Brno-město

Bakalářská práce s názvem "Charakteristika dostupnosti biopotravin a zmapování možností veřejného stravování v regionu Brno-město" se zabývá problematikou dostupnosti biopotravin a možnostmi bio ...

Borovanová, Kateřina
Mendelova univerzita v Brně, 2015

About project

NRGL provides central access to information on grey literature produced in the Czech Republic in the fields of science, research and education. You can find more information about grey literature and NRGL at service web

Send your suggestions and comments to nusl@techlib.cz

Provider

http://www.techlib.cz

Facebook

Other bases