Number of found documents: 3645
Published from to

Porovnání senzorické jakosti šunek v závislosti na receptuře
Poukarová, Anna
2016 - Czech
Diplomová práce se zabývá hodnocením jakosti masných výrobků s ohledem na chemické a senzorické ukazatele. Jsou zde popsány metody stanovení jejich základních složek, jako jsou bílkoviny, tuk, voda, sůl a jiné doplňující ukazatele. Dále jsou uvedeny možné způsoby senzorického hodnocení jakosti. Závěr teoretické části uvádí inovace ve výrobě masných výrobků. Jsou zde popsány suroviny zvyšující nutriční hodnotu masných výrobků s ohledem na tlak spotřebitelů, a nové technologie ve výrobě. Praktická část se zabývá hodnocením 13 šunek z tržní sítě výběrové a nejvyšší jakosti. V senzorické analýze se sledovaly základní deskriptory masných výrobků: barva, celkový vzhled v nákroji, konzistence, vůně, celková chuť a celkový dojem. V chemickém rozboru byly stanoveny čisté svalové bílkoviny, sušina, tuk a chlorid sodný. Na spektrofotometru byla hodnocena barva jednotlivých vzorků. Součástí práce je dotazníkové šetření na téma četnost konzumace šunek a preference spotřebitelů při jejich nákupu. This diploma thesis deals with evaluation of the quality of meat products considering chemical and sensory indicators. There are described methods for determining their constituents, such as proteins, fat, water, salt and other additional parameters. Below are mentioned possible ways of sensory evaluation of quality. Conclusion of the theoretical part presents innovation in the production of meat products. There are described raw materials increasing the nutritional value of meat products having regard to consumer pressure and new technologies in production. The practical part deals with the assessment of 13 hams from the market network extra quality ham and ham of the top quality. The sensory analyzes showed the basic descriptors of meat products: color, overall appearance in the cut, consistency, aroma, taste and overall impression. Pure muscle protein, dry matter, fat and sodium chloride were determined by the chemical analysis. The color of each samples was evaluated by spectrophotometer. The thesis includes a questionnaire survey on the theme frequency of consumption of hams and consumers preferences in their purchase. Keywords: chemická analýza; jakost; masné výrobky; senzorická analýza; šunka Available to registered users in the Library of Mendel University.
Porovnání senzorické jakosti šunek v závislosti na receptuře

Diplomová práce se zabývá hodnocením jakosti masných výrobků s ohledem na chemické a senzorické ukazatele. Jsou zde popsány metody stanovení jejich základních složek, jako jsou bílkoviny, tuk, voda, ...

Poukarová, Anna
Mendelova univerzita v Brně, 2016

Proteome dynamics during seed germination
Habánová, Hana
2016 - English
Klíčení je zásadní fází života rostlin, avšak molekulární podstata tohoto procesu není zatím zcela objasněna. Je známo, že prvotní události klíčení jsou regulovány molekulami uloženými v semeni již během procesu zrání. Pro studium mechanismů regulujících klíčení jsme se proto rozhodli využít proteomickou analýzu. Teoretická část této diplomové práce - Dynamika proteomu semen během klíčení, sumarizuje současné poznatky o dané problematice. V experimentální části předkládáme výsledky tří nezávislých projektů, které spojuje společná tématika proteomiky semen a klíčení. Náplní prvního projektu byla analýza vlivu poměrně nedávno objevené skupiny růstových regulátorů na klíčení obilek ječmene a stanovení optimální koncentrace těchto látek pro dosažení nejsilnějšího stimulačního efektu. Dále jsme vyvinuli metodiku pro cílenou analýzu proteomu obilek ječmene, která nám umožní detekovat více než 4000 proteinů. Třetí projekt byl zaměřen na analýzu proteomu semen Arabidopsis thaliana, přičemž naše výsledky ukazují, že (i) alternativní přístupy k vyhodnocování MS/MS dat výrazně zlepšuje detekční limity proteinů a že (ii) ubikvitin-proteazomový systém výrazně ovlivňuje dynamiku proteomu semen během klíčení. Seed germination is a crucial phase of the plant life cycle. Despite the huge progress that has been made in the last decade, the molecular mechanisms regulating seed germination are far from being resolved. Most of the early events of germination are mediated by molecules stored in seeds during the seed development and thus we employed proteomic analyses to elucidate the mechanism behind this process. This thesis - Proteome dynamics during seed germination - reviews present-day knowledge of this topic. In the experimental part, the results of three related research projects are summarized. First, the effects of a novel class of growth regulators were analyzed in the barley germination assay and the optimal concentrations were determined. The methodology for an improved analysis of barley seed proteins was developed and the optimized targeted analysis will allows the detection of over 4,000 proteins. Finally, Arabidopsis thaliana seed proteome was analyzed and the results indicate that (i) an alternative MS/MS data processing significantly improves the detection limits and (ii) the proteasome-ubiquitin system plays a crucial role in adjusting the seed proteome dynamics during the germination progress. Keywords: bobtnání; frakcionace proteomu; hmotnostní spektrometrie; proteomika; regulátory růstu rostlin Available to registered users in the Library of Mendel University.
Proteome dynamics during seed germination

Klíčení je zásadní fází života rostlin, avšak molekulární podstata tohoto procesu není zatím zcela objasněna. Je známo, že prvotní události klíčení jsou regulovány molekulami uloženými v semeni již ...

Habánová, Hana
Mendelova univerzita v Brně, 2016

Recyklace odpadu vznikajícího při výrobě minerální vlny
Lofítek, Jakub
2016 - Czech
Tato diplomová práce s názvem: Recyklace odpadu vznikajícího při výrobě minerální vlny, je pojata v první části jako literární přehled o problematice technologie výroby minerální vlny se zaměřením na kamennou vatu a její vlastnosti. Druhá část práce je věnována výrobě kamenné vaty a s ní související produkci odpadu a výrobních reziduí a možnostem jejich opětovného využití ve výrobním procesu. Data ke zpracování byla získávána po dobu 9 měsíců ve společnosti ROCKWOOL, a. s., která je předním výrobcem a prodejcem kamenné vaty na českém trhu. This thesis titled as Recycling of waste resulting from the production of mineral wool is intended in a first section as literary overview on the issue of mineral wool production technologies with the focus on rock wool and its qualities. The second section is devoted to the production of rock wool and the related production of waste and production residues and possibilities of their reuse in the production process. Data for the processing has been acquired over a period of nine months in ROCKWOOL Ltd., which is a leading manufacturer and marketer of rock wool on the Czech market. Keywords: brikety; kamenná vlna; minerální vlna; recyklace Available to registered users in the Library of Mendel University.
Recyklace odpadu vznikajícího při výrobě minerální vlny

Tato diplomová práce s názvem: Recyklace odpadu vznikajícího při výrobě minerální vlny, je pojata v první části jako literární přehled o problematice technologie výroby minerální vlny se zaměřením na ...

Lofítek, Jakub
Mendelova univerzita v Brně, 2016

Nové trendy v hodnocení agroklimatologických podmínek pro operativní i strategické rozhodování
Hlavinka, Petr
2016 - Czech
Keywords: agroklimatologie; polní plodiny; abiotické faktory Available to registered users in the Library of Mendel University.
Nové trendy v hodnocení agroklimatologických podmínek pro operativní i strategické rozhodování

Hlavinka, Petr
Mendelova univerzita v Brně, 2016

Vliv různého zpracování půdy na výnosy a ekonomiku pěstování jarního ječmene
Kinclová, Vendula
2015 - Czech
Cílem diplomové práce bylo zpracovat rozbor pěstování obilnin a jarního ječmene v České republice, EU a ve světě a vyhodnotit vliv variantních způsobů zpracování půdy na výnosy a ekonomiku pěstování jarního ječmene. Vliv různého zpracování půdy na výnosy a ekonomiku pěstování jarního ječmene byl sledován v dlouhodobém polním pokusu vedeném v letech 1990 - 2014 na hlinité černozemní půdě v řepařské výrobní oblasti v Ivanovicích na Hané. Jarní ječmen byl pěstován ve třech osevních postupech. Předplodinou byla vždy cukrová řepa pěstovaná po kukuřici na siláž, ozimé pšenici a jarním ječmeni. Hodnoceny byly čtyři varianty zpracování půdy: orba na 0,22 m, orba na 0,15 m, přímé setí do nezpracované půdy, zpracování půdy kypřením na hloubku 0,10 m. Ve všech osevních sledech byl nejvyšší průměrný výnos dosažen na variantě s orbou na 0,15 m a nejnižší na variantě s orbou na 0,22 m. Pro ekonomické hodnocení vlivu různé intenzity zpracování půdy byly stanoveny variabilní náklady, tržby a příspěvky na úhradu. Ve všech třech osevních postupech byly nejnižší příspěvky na úhradu na variantě s orbou na 0,22 m. V osevním sledu kukuřice na siláž - cukrová řepa - jarní ječmen a osevním sledu jarní ječmen - cukrová řepa - jarní ječmen byly nejvyšší příspěvky na úhradu stanoveny na variantě s přímým setím a v osevním sledu ozimá pšenice - cukrová řepa - jarní ječmen na variantě se zpracováním půdy kypřením na hloubku 0,10 m. Z výsledků vyplývá, že v daných půdně-klimatických podmínkách je snížení intenzity zpracování půdy k jarnímu ječmeni pěstovanému po cukrové řepě vhodnou alternativou k tradičnímu způsobu zpracování půdy. The aim of this thesis was to elaborate analysis of cultivation of cereal crops and spring barley in the Czech Republic, EU and worldwide, and to evaluate the impact of different methods of tillage on yields and economics of cultivation of spring barley. The effect of different soil tillage intensity on yields and economics of cultivation of spring barley was observed in the long -- term experiment. This experiment was conducted on loamy chernozem soil in sugar-beet producing region in Ivanovice na Hané. Yields obtained between years 1990 -- 2014 were evaluated. Spring barley was grown in three crop rotations. The forecrop of the spring barley was always sugar beet grown after maize for silage, winter wheat and spring barley. Four variants of tillage were evaluated: ploughing to the depth of 0,22 m, ploughing to the depth of 0,15 m, straight sowing into non-tilled soil and shallow loosening soil to the depth of 0,10 m. In all three crop rotations, the highest average yield was obtained in variant - ploughing to the depth of 0,15 m and the lowest average yield was obtained in variant - ploughing to the depth of 0,22 m. For the economic evaluation of the impact of different soil tillage intensities were determined variable costs, revenues and gross margins. In all three crop rotations the lowest gross margins were achieved in variant with ploughing to the depth of 0,22 m. In the crop rotation of maize for silage -- sugar beet -- spring barley and in the crop rotation of spring barley -- sugar beet -- spring barley were the highest gross margins determined in variant with direct sowing into non-tilled soil. In the crop station of winter wheat -- sugar beet -- spring barley were the highest gross margins determined in variant shallow loosening soil to the depth of 0,10 m. The results indicate that in these soil and climatic conditions, the reduction of intensity of tillage for spring barley grown after sugar beet is sustainable alternative to the traditional method of tillage. Keywords: ekonomika pěstování; jarní ječmen; výnosy zrna; zpracování půdy Available to registered users in the Library of Mendel University.
Vliv různého zpracování půdy na výnosy a ekonomiku pěstování jarního ječmene

Cílem diplomové práce bylo zpracovat rozbor pěstování obilnin a jarního ječmene v České republice, EU a ve světě a vyhodnotit vliv variantních způsobů zpracování půdy na výnosy a ekonomiku pěstování ...

Kinclová, Vendula
Mendelova univerzita v Brně, 2015

Aktuální stav ekologického zemědělství v Jihomoravském kraji
Balíková, Petra
2015 - Czech
Hlavním tématem diplomové práce je charakteristika ekologického zemědělství. V jednotlivých kapitolách práce je popsáno ekologické zemědělství, jeho vznik a důvody vzniku, jaké jsou jeho hlavní principy a cíle. Je zde uvedena také legislativa týkající se ekologického zemědělství v České republice a v Evropské unii. V další části práce jsou popsány produkty ekologického zemědělství, biopotraviny, jejich značení a charakteristika. Poslední část práce je zaměřena na přírodní podmínky pro zemědělství v Jihomoravském kraji a na stav ekologického zemědělství v České republice a v jednotlivých okresech Jihomoravského kraje. The main subject of the thesis is a characteristic of organic farming. There is a description of organic farming, reasons for the beginning, its main principles and aims in the several chapters of the thesis. There is also a legislation of organic farming in the Czech Republic and the European Union. There are products of the organic fading, whole food, its characteristics and marking described in the next part of the thesis. The last part of the thesis is focused on natural conditions for agriculture in Southmoravion region, level of organic farming in the Czech Republic and in single regions of Southmoravion region. Keywords: ekologické zemědělství; Jihomoravský region; současný stav Available to registered users in the Library of Mendel University.
Aktuální stav ekologického zemědělství v Jihomoravském kraji

Hlavním tématem diplomové práce je charakteristika ekologického zemědělství. V jednotlivých kapitolách práce je popsáno ekologické zemědělství, jeho vznik a důvody vzniku, jaké jsou jeho hlavní ...

Balíková, Petra
Mendelova univerzita v Brně, 2015

Charakteristika dostupnosti biopotravin a zmapování možností veřejného stravování v regionu Brno-město
Borovanová, Kateřina
2015 - Czech
Bakalářská práce s názvem "Charakteristika dostupnosti biopotravin a zmapování možností veřejného stravování v regionu Brno-město" se zabývá problematikou dostupnosti biopotravin a možnostmi bio stravování v lokalitě Brno-město. V první části jsou charakterizovány obecné pojmy jako ekologické zemědělství, bioprodukt, bio-potravina a základní principy výroby. Dále je popsán systém značení a certifikace biopotravin, základní kategorie vyráběného sortimentu a současný stav produkce a spo-třeby biopotravin v České republice a ve státech Evropské Unie. V experimentální části práce bylo zjištěno, že v Jihomoravském kraji je aktuálně 100 výrobců biopotravin a nejvíce z nich v okrese Břeclav, kde se vyrábí hlavně víno z vinných hroznů. Dostup-nost biopotravin v lokalitě Brno-město je dostatečná, značí o tom různá prodejní místa, popsaná v bakalářské práci. Z výsledků dotazníkového šetření, které bylo provedeno mezi zákazníky bio restaurací vyplývá, že tato skupina má o biopotravinách povědomí. Bachelor thesis "Characteristic of organic food availability and mapping of public catering possibilities in Brno" is aimed at availability of organic products and organic public catering in Brno. In the first part there are characterized common terms as ecological agriculture, organic product and basic principles of their production. Than it is described system of organic products certification, basic categories of produced range of products and actual situation of organic food in the Czech Repulic and in European Union. In the experimental part was found out that in the Southmoravian region is actually 100 producers of organic food and the most of them is in Breclav region, where is mainly wine produced. Ability of organic food in locality Brno is sufficient as shows selling places named in the thesis. Results of questionnaire investigation which was made among customers of organic restaurants shows that this group of peoples have information about organic products. Keywords: bio restaurace; biopotraviny; dostupnost biopotravin; ekologické zemědělství; výrobci biopotravin Available to registered users in the Library of Mendel University.
Charakteristika dostupnosti biopotravin a zmapování možností veřejného stravování v regionu Brno-město

Bakalářská práce s názvem "Charakteristika dostupnosti biopotravin a zmapování možností veřejného stravování v regionu Brno-město" se zabývá problematikou dostupnosti biopotravin a možnostmi bio ...

Borovanová, Kateřina
Mendelova univerzita v Brně, 2015

Ovlivnění odpovědi rostlin na teplotní stres modulovanými hladinami cytokininů - fenomická a protemická analýza
Vícha, Daniel
2015 - Czech
Cytokininy jsou významnou skupinou hormonů, které u rostlin regulují mnoho fyziologických procesů od buněčného dělení až po navozování buněčně smrti. Tato práce byla zaměřena na sledování vlivu modulace hladiny cytokininů na odpověď k teplotnímu stresu u Arabidopsis thaliana. Analýza transgenních rostlin s regulovatelnou expresí genu ipt a HvCKX prokázala, že cytokininy a optimalizace jejich hladiny hraje významnou roli v morfologických změnách spojených s reakcí na teplotní stres. Rostliny se zvýšenými i sníženými hladinami cytokininů vykazovaly obecně inhibici v růstu řapíků, listů a rovněž měly menší plochu listů. Abychom pronikli do mechanismů brzké odpovědi rostlin na teplotní stres a roli cytokininů v této odpovědi, byla provedena analýza proteomu pomocí LC-MS. Analýza odhalila 57 rozdílně regulovaných proteinů v odpovědi na teplotní stres u klíčních rostlin ekotypu Columbia. Většina regulovaných proteinů je na buněčné úrovni lokalizována do cytosolu (47 %) nebo plastidů (32 %). Srovnávací analýza potvrdila 31 rozdílně regulovaných proteinů u rostlin s deficiencí v hladině cytokininů v porovnání s rostlinami divokého typu. Mezi tyto proteiny patří významné proteiny podílející se na reakci rostlin na teplotní stres jako je FAD7. Cytokinins are important group of phytohormones regulating many physiological processes ranging from cell division to programmed cell death. This thesis is focused on effects of cytokinin levels in response to heat stress in Arabidopsis thaliana. Analysis of transgenic plants with regulated expression of ipt and HvCKX showed that cytokinins and their optimal levels play important role in the morphological alterations induced by heat stress. Seedlings with increased and decreased levels of cytokinins exhibit inhibition of petioles growth, decreased length of blades of true leaves and reduced leaf area. To obtain insights into molecular events underlying early response to heat stress LC-MS analysis of whole proteom was performed. Analysis revealed 57 differentialy regulated proteins in response to heat stress in Columbia ecotype. On the cellular level, most of the proteins were located in cytosol (47 %) nebo plastids (32 %). Coparative analysis between wild-type seedlings and seedlings with decreased level of cytokinins confirmed 31 proteinInfluencing plant responses to temperature stress modulating cytokinin levels - fenomic and proteomic analysiss regulated by cytokinins in response to heat stress. Among these proteins, desarurase 7 and Tudor SN1 protein were previously found as important factors in response to heat stress. Keywords: arabidopsis thaliana; CKX; cytokininy; IPT; teplotní stres Available to registered users in the Library of Mendel University.
Ovlivnění odpovědi rostlin na teplotní stres modulovanými hladinami cytokininů - fenomická a protemická analýza

Cytokininy jsou významnou skupinou hormonů, které u rostlin regulují mnoho fyziologických procesů od buněčného dělení až po navozování buněčně smrti. Tato práce byla zaměřena na sledování vlivu ...

Vícha, Daniel
Mendelova univerzita v Brně, 2015

Sledování provozních parametrů vybrané bioplynové stanice
Maštera, Jan
2015 - Czech
Diplomová práce se zabývá využitím biomasy pro výrobu bioplynu. Jsou popsány technologie, které slouží pro výrobu bioplynu, jeho parametry a potřebné podmínky pro jeho vznik. Dále jsou popsány jednotlivá technologická zařízení, které se v zemědělských bioplynových stanicích používají. V praktické části se práce zaměřuje na sledování provozních parametrů zemědělské bioplynové stanice v Kožichovicích. Jsou zde popsány vstupní suroviny a provozní parametry, které jsou dále podrobeny rozboru a jejich následnému zhodnocení. V poslední části jsou rozebrány provozní parametry vybraného technologického prvku. This thesis deals with the use of biomass for biogas production. There are described technologies are used for biogas, its parameters and necessary conditions for its emergence. For the description of the technological devices in agricultural biogas plants are used. The practical part of the thesis focuses on monitoring the operational parameters of agricultural biogas plants in Kožichovice. There are described feedstock and operating parameters, which are then subjected to analysis and subsequent evaluation. The last part deals with the operational parameters for the selected technological element. Keywords: anaerobní fermentace; bioplyn; bioplynové stanice; kogenerace Available to registered users in the Library of Mendel University.
Sledování provozních parametrů vybrané bioplynové stanice

Diplomová práce se zabývá využitím biomasy pro výrobu bioplynu. Jsou popsány technologie, které slouží pro výrobu bioplynu, jeho parametry a potřebné podmínky pro jeho vznik. Dále jsou popsány ...

Maštera, Jan
Mendelova univerzita v Brně, 2015

Těstoviny s přídavkem vlákniny a jejich přínos ve výzivě člověka
Lupínková, Petra
2015 - Czech
Cílem této diplomové práce s názvem "Těstoviny s přídavkem vlákniny a jejich přínos ve výživě člověka" bylo navrhnout vhodnou recepturu pro výrobu bezlepkových těstovin. V laboratoři na Ústavu technologie potravin Mendelovy univerzity v Brně bylo vyrobeno celkem 30 vzorků bezlepkových těstovin, a to z bezlepkových surovin -- rýžové a kukuřičné mouky. Pro zvýšení nutriční hodnoty produktů byly přidány různé typy vlákniny o různé délce vlákna. Jako náhražka lepku byla použita hydroxypropylmetylcelulóza. U všech vzorků těstovin byla z fyzikálně-chemických metod změřena tvrdost těstovin. Dále byly provedeny zkoušky vařivosti a senzorické zhodnocení syrových a uvařených těstovin. Jako senzoricky nejlepší byly vyhodnoceny vzorky vyrobené z rýžové mouky s přídavkem 4 % (vzorek č. 21) a 8 % (vzorek č. 22) pšeničné vlákniny s označením WF 600 a bez přídavku jakékoliv vlákniny (vzorek č. 30). The aim of the thesis entitled "Pasta with addition of fiber and their benefits to human nutrition" was to design a suitable recipe for the production of gluten-free pasta. In the laboratory at the Institute of Food Technology at Mendel University was produced a 30 samples of gluten-free pasta altogether and they were made from gluten-free ingredients - rice and corn flour. Various types of fibers with different length have been added to increase the nutritional value of products. As a substitute for gluten was used hydroxypropylmethylcellulose. There were measured hardness of all pasta samples from physico-chemical methods. Further tests of cooking and sensory evaluation of raw and cooked pasta were performed. As sensory the best evaluated samples were prepared from rice flour containing 4% (sample no. 21) and 8% (sample no. 22) wheat fiber type WF 600 and without the addition of any fiber (sample no. 30). Keywords: bezlepková dieta; bezlepkové těstoviny; celiakie; lepek; vláknina Available to registered users in the Library of Mendel University.
Těstoviny s přídavkem vlákniny a jejich přínos ve výzivě člověka

Cílem této diplomové práce s názvem "Těstoviny s přídavkem vlákniny a jejich přínos ve výživě člověka" bylo navrhnout vhodnou recepturu pro výrobu bezlepkových těstovin. V laboratoři na Ústavu ...

Lupínková, Petra
Mendelova univerzita v Brně, 2015

About project

NRGL provides central access to information on grey literature produced in the Czech Republic in the fields of science, research and education. You can find more information about grey literature and NRGL at service web

Send your suggestions and comments to nusl@techlib.cz

Provider

http://www.techlib.cz

Facebook

Other bases