Number of found documents: 267
Published from to

Textura a reologické vlastnosti rtěnek
Štern, Petr; Šedivá, A.; Morávková, T.; Panovská, Z.; Pokorný, J.
2007 - Czech
U reologických ukazatelů byl potvrzen vliv teploty, nikoliv však u sensorických ukazatelů. Některé reologické ukazatele byly mezi sebou v těsném vztahu. Podle očekávání byl zjištěn těsný vztah mezi roztíratelností na rtech, přijatelností textury a celkovým dojmem. The influence of temperature was proven for the rheological indicators unlike the sensorical ones. Some of these indicators were mutually in close relations. As it was expected, close correlation was found between spreadibility on the lips, acceptability of texture and overall impression. Keywords: textural properties; lipsticks Available at various institutes of the ASCR
Textura a reologické vlastnosti rtěnek

U reologických ukazatelů byl potvrzen vliv teploty, nikoliv však u sensorických ukazatelů. Některé reologické ukazatele byly mezi sebou v těsném vztahu. Podle očekávání byl zjištěn těsný vztah mezi ...

Štern, Petr; Šedivá, A.; Morávková, T.; Panovská, Z.; Pokorný, J.
Ústav pro hydrodynamiku, 2007

Reologické a senzorické vlastnosti kometických krémů
Morávková, T.; Štern, Petr; Pokorný, J.; Šedivá, A.; Panovská, Z.
2007 - Czech
Analýzou tokových křivek při nízkých smykových rychlostech bylo zjištěno, že tokové vlastnosti sledovaných kosmetických krémů odpovídají reologickému modelu Herschel-Bulkley. Ukazuje se, že složení emulze,k včetně malých rozdílů v obsahu složek, ovlivňuje reologické vlastnosti krémů. By the analysis of flow curves at low shear rates there was found that flow properties of cosmetic cremes under study correspond to a rheological Herschel-Bulkley model. It was shown that emulsion composition, including small differences in the contents of components, influnces the rheological properties of cremes. Keywords: cosmetics; sensor analysis; Herschel-Bulkley model Available at various institutes of the ASCR
Reologické a senzorické vlastnosti kometických krémů

Analýzou tokových křivek při nízkých smykových rychlostech bylo zjištěno, že tokové vlastnosti sledovaných kosmetických krémů odpovídají reologickému modelu Herschel-Bulkley. Ukazuje se, že složení ...

Morávková, T.; Štern, Petr; Pokorný, J.; Šedivá, A.; Panovská, Z.
Ústav pro hydrodynamiku, 2007

Možnosti regionálního rozvoje podhorské oblasti Šumava
Váchal, J.; Pártlová, P.; Váchalová, R.; Koupilová, M.; Moravcová, J.; Krejča, M.; Šír, Miloslav
2007 - Czech
V Jihočeském kraji obhospodařuje zemědělství 49,3 % rozlohy, z toho více jak 60 % se nachází v tzv. oblastech LFA. Základní strategickou vizí kraje v oblasti zemědělství je trvale udržitelný rozvoj produkčních a mimoprodukčních funkcí zemědělství v souladu se sociálně ekonomickými aspekty a regionální politikou ČR. Nutnost udržení zemědělských aktivit v těchto oblastech vyplývá ze samotného aspektu současného evropského zemědělství, jehož prioritou jsou výrobní metody šetrné k životnímu prostředí a udržování krajiny. Zahraniční, částečně i naše současné zkušenosti z těchto oblastí naznačují, že ústup hospodáře z krajiny znamená její postupnou devastaci a to jak přírodní, výrobní, ekonomickou, architektonickou, tak i sociální, kulturní a v neposlední řadě i ekologickou. Na tuto velmi aktuální, náročnou ale i rozporuplnou problematiku je zaměřena předkládaný článek. Within the region of South Bohemia, 49.3 % of the total area is farmland utilized by agriculture; 60 % of this area belong to LFA category. The basic target of regional development is defined as sustainable development of the production and non-production functions of agriculture in compliance with social-economic aspects and the regional policy of the Czech Republic. The necessity to maintain agriculture in these areas is based on the principles of current European agricultural policy whose priorities are production methods aimed at preserving the environment and the landscape. Both foreign and our own experience indicates that the retreat of farming from the landscape means its gradual devastation affecting the natural, production, economic, architectural as well as social and cultural spheres, and, last but not least, the ecological situation. Keywords: regional development,; LFA area; integrated landscape management; diversified agriculture Available at various institutes of the ASCR
Možnosti regionálního rozvoje podhorské oblasti Šumava

V Jihočeském kraji obhospodařuje zemědělství 49,3 % rozlohy, z toho více jak 60 % se nachází v tzv. oblastech LFA. Základní strategickou vizí kraje v oblasti zemědělství je trvale udržitelný rozvoj ...

Váchal, J.; Pártlová, P.; Váchalová, R.; Koupilová, M.; Moravcová, J.; Krejča, M.; Šír, Miloslav
Ústav pro hydrodynamiku, 2007

Využití GIS v hydrologických a hydrodynamických modelech
Jeníček, M.; Němečková, Soňa
2007 - Czech
Cílem příspěvku je ukázat některá konkrétní použití nástrojů geografických informačních systémů jednak v hydrologických (HEC-HMS, NASIM), jednak v hydrodynamických modelech (HEC-RAS). Uvedené modelové systémy spolupracují se softwarem ArcGIS. The main aim of this article is to show some concrete applications of GIS tools both in rainfall-runoff models (HEC-HMS, NASIM) and hydraulic models (HEC-RAS). These model systems cooperate with software ArcGIS 9.2. Keywords: GIS; hydrological model; data processing Available at various institutes of the ASCR
Využití GIS v hydrologických a hydrodynamických modelech

Cílem příspěvku je ukázat některá konkrétní použití nástrojů geografických informačních systémů jednak v hydrologických (HEC-HMS, NASIM), jednak v hydrodynamických modelech (HEC-RAS). Uvedené modelové ...

Jeníček, M.; Němečková, Soňa
Ústav pro hydrodynamiku, 2007

Proudění v kavitě vyvolané smykovým tokem při velkých Reynoldsových číslech
Chára, Zdeněk; Kysela, Bohuš; Hoření, Bohumír
2007 - Czech
V příspěvku jsou prezentovány výsledky měření rychlostních polí v kavitě čtvercového průřezu, kdy je proudění vyvolané smykovým tokem. Hodnoty Re jsou v rozsahu 12000 – 100000. Pro měření byla použita metodika PIV s kontinuálním zdrojem světla. Získané výsledky byly ve vybraných profilech porovnány s metodou LDA. Současně byly realizovány numerické simulace pomocí turbulentního modelu k-omega SST. The paper deals with a research of a shear-driven cavity flow at high Reynolds numbers (Re= 12000-100000). PIV method was used with a continuous light source and at selected profiles LDA method was used, too. Numerical k-omega, SST model was used for the same range of the Reynolds numbers. Keywords: cavity flow; Reynolds numbers Available at various institutes of the ASCR
Proudění v kavitě vyvolané smykovým tokem při velkých Reynoldsových číslech

V příspěvku jsou prezentovány výsledky měření rychlostních polí v kavitě čtvercového průřezu, kdy je proudění vyvolané smykovým tokem. Hodnoty Re jsou v rozsahu 12000 – 100000. Pro měření byla použita ...

Chára, Zdeněk; Kysela, Bohuš; Hoření, Bohumír
Ústav pro hydrodynamiku, 2007

Hydrologické extrémy a hrubá primární produktivita na povodí Liz
Šír, Miloslav; Tesař, Miroslav; Lichner, Ľ.; Váchala, J.; Krejča, M.
2007 - Czech
V horských podmínkách s nevýraznými zásobami mělké podzemní vody, jakých typickým představitelem je experimentální plocha Zábrod – louka na Šumavě, je retence vody v půdě podstatným faktorem, který rozhoduje o charakteru hydrologického cyklu a o hrubé primární produktivitě. Nedostatek vody má za následek oteplení, extremalizaci srážek a omezení produktivity. Naproti tomu nedostatek tepla způsobuje pouze omezení produktivity. Vysoká produkce entropie při transpiračním výparu je příznakem stability hydrologického cyklu, a naopak, nízká produkce entropie signalizuje jeho extremalizaci The synergy between hydrologic extremes, plant transpiration, gross primary productivity, and soil water retention was studied in the experimental area Zábrod – meadow in the Bohemian Forest. Heat balance, potential and actual transpiration, entropy production and gross primary productivity were evaluated. It was found that the soil water retention is the crucial factor determining hydrologic pattern and gross primary productivity. Insufficient soil water retention leads to small entropy production by evaporation and small gross primary productivity, which results in the extremalization of the hydrologic cycle. On the other hand, in the case of sufficient soil water retention, high entropy production by transpiration and high gross primary productivity leads to the stability of the hydrologic cycle. Keywords: hydrologic extremes; plant transpiration; gross primary productivity; soil water retention Available at various institutes of the ASCR
Hydrologické extrémy a hrubá primární produktivita na povodí Liz

V horských podmínkách s nevýraznými zásobami mělké podzemní vody, jakých typickým představitelem je experimentální plocha Zábrod – louka na Šumavě, je retence vody v půdě podstatným faktorem, který ...

Šír, Miloslav; Tesař, Miroslav; Lichner, Ľ.; Váchala, J.; Krejča, M.
Ústav pro hydrodynamiku, 2007

Formování extrémních dešťů v Krkonoších v létě 2002 a 2006
Tesař, Miroslav; Šír, Miloslav; Fišák, Jaroslav
2007 - Czech
V článku diskutujeme hydrologické a meteorologické podmínky, které předcházely dvěma extrémním letním dešťům v Krkonoších v srpnu roku 2002 a 2006. Oba deště byly způsobeny cyklonami, které se pohybovaly z Maďarska nad Polsko. Meteorologické podmínky, které dešťům předcházely, byly v obou případech velice podobné – dlouhodobý nedostatek srážek a nadprůměrné teploty vzduchu. Zkoumáme roli nedostatečného transpiračního chlazení krajiny na vzniku obou extrémních dešťů. In the article, hydrological and meteorological conditions preceding two extreme rains in the Krkonoše Mts. in summer 2002 and 2006 are discussed. Both were caused by cyclones, which moved from Hungary to Poland. Meteorological conditions preceding the rains were very similar in both cases – long-lasting lack of precipitation and extraordinary high air temperatures. We analyze the role of insufficient plant transpiration in the rise of both extreme rains. Keywords: extreme rains; plant transpiration; cyclones Available at various institutes of the ASCR
Formování extrémních dešťů v Krkonoších v létě 2002 a 2006

V článku diskutujeme hydrologické a meteorologické podmínky, které předcházely dvěma extrémním letním dešťům v Krkonoších v srpnu roku 2002 a 2006. Oba deště byly způsobeny cyklonami, které se ...

Tesař, Miroslav; Šír, Miloslav; Fišák, Jaroslav
Ústav pro hydrodynamiku, 2007

Stabilita emulgovaných tuků z hlediska reologie a senzoriky
Štern, Petr; Pokorný, J.; Šedivá, A.; Vykutilová, T.
2007 - Czech
Bylo ukázáno, že rotační reometrie umožňuje rychlé a objektivní stanovení stability emulgovaných pokrmových tuků. Bylo prokázáno, že např. u farmaceutických a kosmetických emulzí typu olej-voda a voda-olej uvedená rotačně-reometrická metoda velmi dobře koreluje s termostabilitou, stanovovanou převážně časově náročnými a přitom subjektivními testy. There was shown that rotational rheometry provides fast and objective assessment of stability of margarines. It was proved as e.g. for farmaceutical and cosmetical emulsions of a type oil-water and water-oil that an introduced rotational-rheometrical method achieves a very good correlation with thermostability measured by means of very time-consuming and subjective tests. Keywords: margarines; flow curves Available at various institutes of the ASCR
Stabilita emulgovaných tuků z hlediska reologie a senzoriky

Bylo ukázáno, že rotační reometrie umožňuje rychlé a objektivní stanovení stability emulgovaných pokrmových tuků. Bylo prokázáno, že např. u farmaceutických a kosmetických emulzí typu olej-voda a ...

Štern, Petr; Pokorný, J.; Šedivá, A.; Vykutilová, T.
Ústav pro hydrodynamiku, 2007

Psychoreologie kečupů
Štern, Petr; Pokorný, J.; Panovská, Z.; Šedivá, A.; Vykutilová, T.
2007 - Czech
Byla analyzována řada 12 kečupů, odebraných na domácím trhu, při 23 C a 45 C. Byly stanoveny základní reologické charakteristiky (statická mez toku, zdánlivá viskosita, tixotropie a viskoelasticita) pomocí rotačního reometru RheoStress 300 v uspořádání rýhovaných souosých válců a vane rotoru a texturní vlastnosti pomocí senzorické analýzy. Korelací reologických a senzorických dat byly získány těsné funkční závislosti s vysokými hodnotami korelačních koeficientů. A series of twelve ketchups picked up at the Czech markets was analysed at the temperatures 230C and 450C. There were determined the basic rheological characteristics (static yield stress, apparent viscosity, thixotropy, and viscoelasticity) using a rotational rheometer RheoStress 300 (TermoHaake Karlsruhe, Germany) and textural properties using sensor analysis. With the help of correlation of rheological and sensorical data there were derived close functional dependencies with large values of correlation coefficients. Keywords: psychorheology; ketchup; sensor analysis Available at various institutes of the ASCR
Psychoreologie kečupů

Byla analyzována řada 12 kečupů, odebraných na domácím trhu, při 23 C a 45 C. Byly stanoveny základní reologické charakteristiky (statická mez toku, zdánlivá viskosita, tixotropie a viskoelasticita) ...

Štern, Petr; Pokorný, J.; Panovská, Z.; Šedivá, A.; Vykutilová, T.
Ústav pro hydrodynamiku, 2007

Texturní a reologické vlastnosti kečupů
Šedivá, A.; Štern, Petr; Panovská, Z.; Pokorný, J.
2007 - Czech
Reologická měření u testovaných vzorků kečupů ukázalo, že reologické tokové křivky jsou v souladu s reologickou stavovou rovnicí Herschel-Bulkleyho. Různé reologické ukazatele vzájemně korelovaly. SEnsorickou analýzou byly prokázány významné rozdíly v sensorických vlastnostech testovaných vzorků. Mezi výsledky získanými testováním vzorků při dvou teplotách byly rovněž zjištěny rozdíly. Byla nalezena průkazná závislost mezi přijatelností textury a přijatelností chuti. Ta byla zjištěna také u řad tukových emulzí a ukazuje na význam textury pro přijatelnost chuti. Výsledky sensorického hodnocení korelovaly s výsledkem reologického měření. Rheological measurement of ketchups under study proved a possibility to apply Herschel-Belkley model for their description. Evident dependence between the textural admissibility and the taste one was found. Keywords: flow curves; Herschel-Bulkley model; ketchups Available at various institutes of the ASCR
Texturní a reologické vlastnosti kečupů

Reologická měření u testovaných vzorků kečupů ukázalo, že reologické tokové křivky jsou v souladu s reologickou stavovou rovnicí Herschel-Bulkleyho. Různé reologické ukazatele vzájemně korelovaly. ...

Šedivá, A.; Štern, Petr; Panovská, Z.; Pokorný, J.
Ústav pro hydrodynamiku, 2007

About project

NRGL provides central access to information on grey literature produced in the Czech Republic in the fields of science, research and education. You can find more information about grey literature and NRGL at service web

Send your suggestions and comments to nusl@techlib.cz

Provider

http://www.techlib.cz

Facebook

Other bases