Počet nalezených dokumentů: 1592
Publikováno od do

Pomer polynenasýtených mastných kyselín n-6 a n-3 vo vzťahu k riziku srdcovo-cievnych ochorení
Gregorová, Lívia
2023 - slovenský
Cílem bakalářské práce bylo vytvořit pomocí literárních zdrojů literární rešerši, která objasňuje korelaci mezi konzumací polynenasycených mastných kyselin n-3 a n-6 ve stravě a zároveň jejich vzájemný poměr ve stravě jako prevenci nebo zastavení progrese srdečně cévních onemocnění. Dále jsem této práci objasňovala příčiny vzniku kardiovaskulárních onemocnění, seznámila jsem se s patofyziologii těchto onemocnění, objasnila jsem funkci polynenasycených mastných kyselin (α-linolenové a jejich metabolitů a kyseliny linolové a z ní vznikajících metabolitů) v lidském těle a jejich metabolismu. Na závěr jsem vypracovala dietární doporučení vyplívající ze životního stylu a způsobu stravování a stejně tak objasnila rizikové faktory spojené s rozvojem srdečně-cévních nemocí. The aim of the bachelor's thesis was to create literature research using literature sources to clarify the correlation between the consumption of n-3 and n-6 polyunsaturated fatty acids in the diet and also their relative proportion in the diet as a prevention or stopping the progression of cardiovascular disease. Furthermore, in this thesis I have elucidated the causes of cardiovascular diseases, I have become familiar with the pathophysiology of these diseases, I have elucidated the function of polyunsaturated fatty acids (α-linolenic acid and its metabolites and linoleic acid and its resulting metabolites) in the human body and their metabolism. Finally, I made dietary recommendations resulting from lifestyle and dietary patterns as well as elucidate risk factors associated with the development of cardiovascular diseases. Klíčová slova: srdečně-cévní onemocnění; n-3; n-6; polynenasycené mastné kyseliny; poměr; cardiovascular diseases; polyunsaturated fatty acids; ratio Plné texty jsou dostupné v digitálním repozitáři Mendelovy univerzity v Brně.
Pomer polynenasýtených mastných kyselín n-6 a n-3 vo vzťahu k riziku srdcovo-cievnych ochorení

Cílem bakalářské práce bylo vytvořit pomocí literárních zdrojů literární rešerši, která objasňuje korelaci mezi konzumací polynenasycených mastných kyselin n-3 a n-6 ve stravě a zároveň jejich ...

Gregorová, Lívia
Mendelova univerzita v Brně, 2023

Vliv kombinace biouhlu a zinečnatých nanočástic na rostliny kukuřice seté kultivovaných v in vitro podmínkách
Szomolaiová, Erika
2023 - slovenský
Kombinovaná aplikace nanočástic oxidu zinečnatého (ZnO NPs) a biouhlí by mohla být jedním ze slibných nástrojů pro zvýšení životaschopnosti rostlin a zmírnění široké škály stresových faktorů působících na kulturní plodiny. Pro ověření účinku různých koncentrací ZnO NPs (0, 50, 100 a 1000 mg/l), biouhlí i jejich kombinace na rostliny kukuřice seté (Zea mays L.) byl proveden in vitro experiment. Schopnost příjmu zinku rostlinným organismem z formy zinočnatých NPs, stejně jako možný vliv biouhlí na příjem a akumulaci zinku, byla vyhodnocena pomocí atomové absorpční spektrometrie. V tomto experimentu byla zjištěna pozitivní závislost mezi koncentrací ZnO NPs a obsahem zinku v nadzemní části rostlin, přičemž tento vztah nebyl ovlivněn přítomností biouhlí. Fyziologický stav rostlin byl hodnocen pomocí spektrofotometrických analýz stanovení fotosyntetických pigmentů a sekundárních metabolitů. Nejvýraznější vliv aplikace ZnO NPs a biouhlí byl pozorován u obsahu polyfenolických látek, jejichž obsah se zvyšoval přímo úměrně s koncentrací aplikovaných ZnO NPs. Naopak přítomnost biocharu způsobila významné snížení (p < 0,05) obsahu polyfenolických látek. Combined application of zinc oxide nanoparticles (ZnO NPs) and biochar could be a perspective tool for enhancing plant viability and mitigating a large scale of stresses in crops. To investigate effect of different concentrations of ZnO NPs (0, 50, 100 and 1000 mg/L), biochar, and their combination on corn plants (Zea mays L.), in vitro experiment took place. Zinc uptake in form of zinc NPs and possible effect of biochar on zinc uptake and accumulation were determined by atomic absorption spectrometry. A positive correlation between ZnO NPs concentration and zinc content in shoots was identified. There was no significant difference observed in plants treated with biochar. Physiological state of plants was evaluated by spectrophotometric analysis of photosynthetic pigments and secondary metabolites. The most significant effect was observed in content of phenolic compounds that increased with increasing ZnO NPs concentration. On the contrary, presence of biochar resulted in significant decrease (p < 0,05) of polyphenols. Klíčová slova: AAS; biouhlí; fotosyntetické pigmenty; kukuřice; nanočástice oxidu zinečnatého; sekundární metabolity; stres; toxicita; Zea mays; zinek; ZnO NPs; biochar; corn; photosynthetic pigments; secondary metabolites; stress; toxicity; zinc; zinc oxide nanoparticles Plné texty jsou dostupné v digitálním repozitáři Mendelovy univerzity v Brně.
Vliv kombinace biouhlu a zinečnatých nanočástic na rostliny kukuřice seté kultivovaných v in vitro podmínkách

Kombinovaná aplikace nanočástic oxidu zinečnatého (ZnO NPs) a biouhlí by mohla být jedním ze slibných nástrojů pro zvýšení životaschopnosti rostlin a zmírnění široké škály stresových faktorů ...

Szomolaiová, Erika
Mendelova univerzita v Brně, 2023

Kompostování jako způsob zpracování potravinových odpadů
Tóthová, Katarína
2023 - slovenský
Tato diplomová práce se zaměřuje na problematiku odpadů a odpadového hospodářství, s důrazem na biologicky rozložitelný odpad, konkrétně na potravinový odpad. V práci jsou rozebrány legislativní předpisy v České republice a v Evropské unii. Jako možné řešení vzniklého odpadu je mimo jiné zvažováno kompostování. Praktická část práce hodnotí finální produkt kompostérů, do kterých byly přidány suroviny s aditivami na snížení zápachu. Tato aditiva byla přidávána do nádob na sběr odpadu. Mezi přidané přísady patří kyselina citronová, čajovníkový olej a vápno. Kromě toho byl hodnocen také kompost bez přísad jako kontrolní vzorek. Kompostování probíhalo po dobu 12 týdnů. Hodnotilo se pH a elektrická vodivost po celou dobu kompostování a poté pomocí testů fytotoxicity byl hodnocen konečný produkt, tj. zralý kompost. Výsledky ukázaly, že kompost splňoval požadované hodnoty pH a elektrické vodivosti, ale byla zjištěna vysoká toxicita. Dokonce i při koncentraci 10 % kompostu byla prokázána inhibice růstu kořenů rostlin, což dělá kompost neaplikovatelným do půdy. Navíc bylo zjištěno, že i kompost bez příměsí je toxický, přičemž příčinou toxicity je zřejmě použitý odpad, nikoliv přidaná aditiva. Vzhledem k těmto výsledkům je třeba ještě další zkoumání aditiv. Tato práce přispívá k lepšímu pochopení kompostování jako způsobu zpracování potravinového odpadu a poukazuje na důležitost systematické sledování kvality konečného produktu kompostování. This master thesis focuses on waste and waste management, with an emphasis on biodegradable waste, specifically food waste. The thesis discusses the legislative regulations in the Czech Republic and the European Union. Among other things, composting is considered as a possible solution to the waste generated. The practical part of the thesis evaluates the final product of composters to which additives have been added to reduce odour. The additives were added to the waste collection bins. The added additives include citric acid, tea tree oil and lime. In addition, compost without additives was also evaluated as a control sample. The composting lasted for 12 weeks. The pH and electrical conductivity were evaluated throughout the composting process and then the final product, i.e. the mature compost, was evaluated using phytotoxicity tests. The results showed that although the compost met the required pH and electrical conductivity values, it was found to be highly toxic. Even at a compost concentration of 10%, inhibition of plant root growth was shown, making the compost inapplicable to soil. Furthermore, even compost without additives was found to be toxic, with the cause of toxicity apparently being the waste used and not the additives. In view of these results, further investigation of additives is still needed. This thesis contributes to a better understanding of composting as a way of treating food waste and shows the importance of systematic monitoring of the quality of the final product. Klíčová slova: fytotoxicita; kompostování; odpadové hospodařství; odpady; potravinový odpad; zhodnocování odpadu; composting; food waste; phytotoxicity; waste; waste management; waste recovery Plné texty jsou dostupné v digitálním repozitáři Mendelovy univerzity v Brně.
Kompostování jako způsob zpracování potravinových odpadů

Tato diplomová práce se zaměřuje na problematiku odpadů a odpadového hospodářství, s důrazem na biologicky rozložitelný odpad, konkrétně na potravinový odpad. V práci jsou rozebrány legislativní ...

Tóthová, Katarína
Mendelova univerzita v Brně, 2023

Výskyt patogenů a škůdců v porostu máku setého
Gabčíková, Rebeka
2023 - slovenský
Tahle práce ve své teoretické části pojednáva o základních charakteristikách pěstování máku setého (Papaver somniferum) se zaměřením na popis a charakteristiku jednotlivých chorob a škůdců. Praktická část práce byla realizována formou pokusu, který se uskutečnil na pozemku podniku Agroregión a.s., se sídlem v Rajci na území Slovenska. Pokus spočíval v monitoringu chorob a škůdců a hodnocení početnosti ich výskytu v jednotlivých variantách chemického ošetření (kontrola, insekticid, insekticid + fungicid). Ze škůdcu byl potvrzen výskyt Mšice makové (Aphis fabae), při které se nepodařilo přeukázat přímy vliv insekticídniho ošetření na početnost výskytu. Z chorob byl potvrzen výskyt plísne makové (Peronospora arborescens), při sledovaní které se výsledky ve formě početnosti napadení ukázali jako údaj nepostačujíci pro vyhodnocení průběhu choroby. Z přiložených fotografií je však zřejmé, že fungicídni ochrana zabezpečila podstatne lepší zdravotní stav porastu. This work in its theoretical part deals with the basic characteristics of oilseed poppy cultivation, with a focus on the characterization of pests and diseases. The practical part of the work was conducted in the form of an experiment, which was carried out on the land of the company Agroregión a.s., based in Rajec, Slovakia. The experiment consisted of monitoring pests and diseases and evaluating the abundance of their occurrence in different variants of chemical treatment (control, insecticide, insecticide + fungicide). The occurrence of the black bean aphid (Aphid fabae) was detected among the pests, for which the direct impact of insecticidal treatment on the abundance could not be demonstrated. The occurrence of poppy downy mildew (Peronospora arborescens) was confirmed among the diseases, and the results in the form of the percentage of affected plants proved to be an insufficient measure for the evaluation of the disease progress. However, from the attached photographs, it is apparent that fungicidal protection in this case provided significantly better plant health. Klíčová slova: fungicidy; insekticidy; mšice maková; ochrana rostlin; plíseň maková; black bean aphid; downy mildew of poppy; fungicides; insecticides; plant protection Plné texty jsou dostupné v digitálním repozitáři Mendelovy univerzity v Brně.
Výskyt patogenů a škůdců v porostu máku setého

Tahle práce ve své teoretické části pojednáva o základních charakteristikách pěstování máku setého (Papaver somniferum) se zaměřením na popis a charakteristiku jednotlivých chorob a škůdců. Praktická ...

Gabčíková, Rebeka
Mendelova univerzita v Brně, 2023

Porovnanie výkonnosti implementácií webových serverov podporujúcich HTTP/3
Rumančíková, Simona
2023 - slovenský
Bakalářská práce obsahuje srovnání implementací vybraných webových serverů podporujících protokol HTTP/3. V úvodních kapitolách je představena zvolená technologie a některé webové servery, které protokol HTTP/3 podporují. Následně je popsána vlastní implementace tří webových serverů (Caddy, Nginx, OpenLiteSpeed) podporujících protokol HTTP/3. Cíl práce vrcholí v závěrečné kapitole, kde jsou porovnány výsledky statického vyhledávání webových stránek. Testování je simulováno s vybranými negativními událostmi nejen pomocí webového prohlížeče Firefox, ale také použitím softwaru Linux traffix control. Tyto výsledky jsou znázorněny graficky a jsou z nich vyvozeny závěry. Z šesti simulací měl OpenLiteSpeed v průměru nejkratší dobu načítání celého obsahu webu až ve třech případech. A to bylo v situacích neomezené, Regular 4G/LTE a Good 3G. Caddy měl nejkratší průměrnou dobu načítání webového obsahu s omezenou šířkou pásma a při zpoždění 200 ms. V případě ztráty paketů měl Nginx nejkratší průměrnou dobu načítání pro veškerý webový obsah. The bachelor thesis contains a comparison of implementations of selected web servers supporting HTTP/3 protocol. In the introductory chapters, the chosen technology is introduced and certain web servers that support the HTTP/3 protocol are presented. Then the actual implementation of the three web servers (Caddy, Nginx, OpenLiteSpeed) supporting HTTP/3 is described. The purpose of the thesis culminates in the final chapter, where the results of the static web page retrieval are compared. Testing is simulated with selected negative events not only using the Firefox web browser, but also using the Linux traffic control software. These results are represented graphically and conclusions are drawn from them. Of the six simulations, OpenLiteSpeed had on average the shortest load time for the entire web content in up to three cases. A this was in the unbounded, Regular 4G/LTE and Good 3G situations. Caddy had the shortest average load time for web content with limited bandwidth and at 200 ms delay. For packet loss, Nginx had the shortest average load time for all web content. Klíčová slova: Caddy; HTTP/3; Nginx; OpenLiteSpeed; QUIC Plné texty jsou dostupné v digitálním repozitáři Mendelovy univerzity v Brně.
Porovnanie výkonnosti implementácií webových serverov podporujúcich HTTP/3

Bakalářská práce obsahuje srovnání implementací vybraných webových serverů podporujících protokol HTTP/3. V úvodních kapitolách je představena zvolená technologie a některé webové servery, které ...

Rumančíková, Simona
Mendelova univerzita v Brně, 2023

Profily návštěvníkov vybranej turistickej oblasti južnej Moravy
Iviczeová, Nina
2023 - slovenský
IVICZEOVÁ, Nina. 2023 Profily návštěvníků vybraných destinací jižní Moravy. Bakalářská práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, Provozně ekonomická fakulta. Bakalářská práce je zaměřena na profily návštěvníků destinace Brno a okolí. Cílem práce je sestavit profily návštěvníků uvedené destinace, provést segmentaci trhu ze strany poptávky a následně definovat klíčové a perspektivní cílové segmenty, které povedou k udržitelnosti rozvoje cestovního ruchu v destinaci. První fáze práce je teoretická, věnovaná rešerši literatury v dané oblasti. Metodika práce byla provedena na základě dotazníkové metody, která následně vede k praktické části práce, v níž byly definovány klíčové a perspektivní segmenty. Tyto segmenty byly vybrány tak, aby splňovaly vhodnost pro vypracování návrhů, což souvisí s udržitelností cestovního ruchu v Brně a okolí. IVICZEOVÁ, Nina. 2023 Profiles of visitors to the selected destination in the South Moravian. Bachelor thesis. Brno: Mendel University in Brno, Faculty of Business Economics. The bachelor thesis focuses on the profiles of visitors to the destination Brno and its surroundings. The aim of this work is to compile profiles of visitors to the mentioned destination, to implement market segmentation from the demand side and subsequently to define key and prospective target segments that will lead to the sustainability of tourism development in the destination. The initial phase of the work is theoretical, devoted to literary research in the given area. The meth-odology of the work was carried out on the basis of a questionnaire survey, which subsequently results in the practical part of the work, in which key and prospec-tive segments were defined. These segments were selected in such a way that they meet the suitability for the creation of proposals related to the sustainability of tourism in Brno and its surroundings. Klíčová slova: destinace cestovního ruchu; profil návštěvníka cestovního ruchu; udržitelnost cestovního ruchu; tourism destination; tourism sustainability; tourism visitor profile Plné texty jsou dostupné v digitálním repozitáři Mendelovy univerzity v Brně.
Profily návštěvníkov vybranej turistickej oblasti južnej Moravy

IVICZEOVÁ, Nina. 2023 Profily návštěvníků vybraných destinací jižní Moravy. Bakalářská práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, Provozně ekonomická fakulta. Bakalářská práce je zaměřena na profily ...

Iviczeová, Nina
Mendelova univerzita v Brně, 2023

Analýza džusov metódou „UV-odtlačkov prstov”
Saganová, Sabrina
2023 - slovenský
V současné době vzrůstá zájem lidí o zdravé potraviny. Jedná se zejména o složky potravy co nejvíc v přirozené podobě. Mezi takové potraviny se řadí i ovocné šťávy, které kromě zahnání žízně obsahují i zdraví prospěšné látky - vitaminy, minerální lát-ky, sacharidy, bílkoviny a jiné. Přijímáním ovocné šťávy podpoříme imunitní systém, peristaltiku střev, zpevníme kosti a dokonce konzumace ovoce může sloužit jako prostředek prevence před vznikem rakoviny. Avšak s nárůstem konzumace ovocných šťáv (zejména pomerančové a jablečné) narůstá i riziko padělání těchto nápojů. Právě v této souvislosti je třeba stále hledat nové a rychlé metody pomocí kterých se zaručí kvalita a bezpečnost potravin. V první části této diplomové práci jsem se zaměřila na složení ovocných šťáv, jejich zdravotní přínosy pro lidský organismus, výrobu, způso-by padělání. Druhou část této práce tvoří studia, při které byla využita nová metoda „UV-otisků prstů“ jako rychlý nástroj pro ověření kvality ovocných šťáv. Metoda je založena na spektrálních vlastnostech vzorku před a po ozářením vysokoenergetickým ultrafialovým zářením (λ = 254 nm). Během ozáření dojde k fotochemickým změnám, které slouží k identifikaci vzorku. Metodu jsem optimalizovala tím, že vzorky byly umístěny v různých teplotních prostředích (laboratorní teplota, chladnička, mraznič-ka). Následně pomocí boxplotů – statistického vyhodnocení jsem se snažila najít roz-díly jednak v rámci jednotlivých druhů ovoce, ale i mezi jednotlivými značkami jed-noho druhu ovoce. Nowadays, people's interest in healthy food is increasing. These are mainly food ingredients as much as possible in their natural form. Such foods also include fruit juices, which, in addition to quenching thirst, also contain substances beneficial to health - vitamins, minerals, carbohydrates, proteins and others. By taking fruit juice, we support the immune system, intestinal peristalsis, strengthen bones, and even consumption of fruit can serve as a means of preventing cancer. However, with the increase in the consumption of fruit juices (especially orange and apple), the risk of adulteration of these drinks also increases. It is precisely in this context that it is ne-cessary to constantly look for new and fast methods with which to guarantee the quali-ty and safety of food. In the first part of this thesis, I focused on the composition of fruit juices, their health benefits for the human body, production, methods of counter-feiting. The second part of this work consists of a study in which the new method of "UV-fingerprints" was used as a quick tool for verifying the quality of fruit juices. The method is based on the spectral properties of the sample before and after irradiation with high-energy ultraviolet radiation (λ = 254 nm). During the irradiation, photoche-mical changes will occur, which serve to identify the sample. I optimized the method by placing the samples in different temperature environments (laboratory temperature, refrigerator, freezer). Subsequently, using boxplots - statistical evaluation, I tried to find differences both within individual types of fruit, but also between individual brands of one type of fruit. Klíčová slova: fluorescenční spektrometrie; metoda UV-otisků prstů; ovocné džusy; fluorescence spectrometry; fruit juices; UV fingerprint method Plné texty jsou dostupné v digitálním repozitáři Mendelovy univerzity v Brně.
Analýza džusov metódou „UV-odtlačkov prstov”

V současné době vzrůstá zájem lidí o zdravé potraviny. Jedná se zejména o složky potravy co nejvíc v přirozené podobě. Mezi takové potraviny se řadí i ovocné šťávy, které kromě zahnání žízně obsahují ...

Saganová, Sabrina
Mendelova univerzita v Brně, 2023

Využitie blockchainu pre ověrenie dát v rámci konceptu metaverza
Gono, Andrej
2023 - slovenský
Práce se zabývá návrhem a vytvořením řešení pro ověřování a ukládání dat prostřednictvím blockchainu. Zabývá se také tím, jak lze ukládat a přenášet data v prostředí virtuálního metaverza a zda lze v této oblasti využít blockchain. Práce obsahuje rozsáhlou analýzu stávajících řešení a trendů v této oblasti. Koncept metaverza je v práci zpracován spíše teoreticky. Praktická část práce se zabývá implementací aplikace pro ukládání a ověřování dat pomocí blockchainu, která je zaměřena především na uživatelskou přívětivost a rychlost. The thesis deals with the design and creation of a solution for data verifi- cation and storage via blockchain. It also discusses how data can be stored and transmitted in a virtual metaverse environment, and whether blockchain can be used in this area. The work includes an extensive analysis of existing solutions and trends in this area. The concept of metaverse is treated rather theoretically in the thesis. The practical part of the thesis deals with the implementation of an application for data storage and verification using blockchain, which mainly focuses on user-friendliness and speed. Klíčová slova: bezpečnost; blockchain; kryptoměny; metaverzum; ověření dat; cryptocurrencies; data verification; metaverse; security Plné texty jsou dostupné v digitálním repozitáři Mendelovy univerzity v Brně.
Využitie blockchainu pre ověrenie dát v rámci konceptu metaverza

Práce se zabývá návrhem a vytvořením řešení pro ověřování a ukládání dat prostřednictvím blockchainu. Zabývá se také tím, jak lze ukládat a přenášet data v prostředí virtuálního metaverza a zda lze v ...

Gono, Andrej
Mendelova univerzita v Brně, 2023

Finanční transakce z pohledu transferových cen: cash-pooling
Glajšeková, Veronika
2023 - slovenský
Glajšeková, V. Finanční transakce z pohledu transferových cen: cash pooling. Bakalářska práce. Brno: Mendelova univerzita v Brne, 2023. Bakalářska práce sa zabívá finančními transakcemi u převodných cien, přičem její hlavním zaměřením je cash pooling. První část práce se věnuje teoretické podstate dané problematiky. Cílem práce je vyhodnocení dopadů odlišních cash poolingových struktur a úveryschopnosti zapojených subjektů na stanovení obvyklých úrokových sadzeb poskytnutých bankou za kreditní/debetní zůstatky na hlavním účte cash poolingové štruktúry. Glajšeková, V. Financial transactions from a transfer pricing perspective: cash pooling. Bachelor thesis. Brno: Mendel University, 2023. The bachelor thesis deals with financial transactions in transfer pricing, with cash pooling as its main focus. The first part of the thesis deals with the theoretical substate of the issue. The aim of the thesis is to evaluate the effects of different cashpooling structures and the creditworthiness of the entities involved on the determination of the usual interest rates granted by the bank for credit/debit balances on the master account of the cash pooling structure. Klíčová slova: cash pooling; obvyklý úrok; princip tržního odstupu; spojené osoby; transferové ceny; arm's length principle; related parties; transfer pricing; usual interest Plné texty jsou dostupné v digitálním repozitáři Mendelovy univerzity v Brně.
Finanční transakce z pohledu transferových cen: cash-pooling

Glajšeková, V. Finanční transakce z pohledu transferových cen: cash pooling. Bakalářska práce. Brno: Mendelova univerzita v Brne, 2023. Bakalářska práce sa zabívá finančními transakcemi u převodných ...

Glajšeková, Veronika
Mendelova univerzita v Brně, 2023

Návrh nábytkového prvku s využitím materiálu vyrobeného z morskej trávy
Bellayová, Veronika
2023 - slovenský
Bakalářská práce se zabývá zkoumáním možností využití materiálu z mořské trávy Posidonia Oceanica pro výrobu nábytku. Cílem bylo navrhnout nábytkový prvek z tohoto materiálu, který bude v maximální možné míře splňovat kritéria pro udržitelné výrobky. Pro lepší pochopení konceptu ekodesignu byl vypracován přehled literatury na toto téma, který shrnuje jeho postupy, nástroje a strategie. Pro výrobu a zkoumání materiálů z mořské trávy bylo také důležité vypracovat přehled literatury na téma biokompozitních materiálů, materiálů z mořské trávy a přehled jejich využití v designu nábytku. Při výrobě materiálu byly zkoumány dva typy lepidel a u výsledného materiálu byly testovány a analyzovány ohybové vlastnosti, tvrdost podle Brinella a pevnost v tahu kolmo k rovině desky. Vlastnosti vyrobeného materiálu byly porovnány s dřevotřískovými deskami. Při navrhování nábytkového prvku z testovaného materiálu byl proveden výzkum na téma odkládacích stolků z mořské trávy. Následně byl vytvořen vlastní návrh, jeho konstrukční řešení a vizualizace. Nakonec byla pro navržený prvek vytvořena analýza metodou konečných prvků pro ověření jeho stability. The bachelor thesis focuses on exploring the possibilities of using the material from seagrass Posidonia Oceanica for production of furniture. The aim was to design a furniture element made of this material that would meet the criteria for sustainable products to the maximum extent possible. For a better understanding of the concept of eco-design, a literature review on the subject was developed, summarising its practices, tools, and strategies. For the production and exploration of seagrass materials, it was also important to develop a literature review on the topic of bio composite materials, seagrass materials and an overview of their use in furniture design.Two types of adhesives were used in the production of the material and the resulting material was tested for bending characteristics, Brinell hardness and tensile strength perpendicular to the plane of the board. The properties of the fabricated material were compared with particleboard. In the process of designing a furniture element from the tested material, review on seagrass side tables was carried out. Subsequently, a custom design was created with construction solution and visualizations. Finally, a FEM analysis was created for the designed element to verify its stability. Klíčová slova: bio kompozitní materiály; cirkulární ekonomika; ekodesign; materiálová charakteristika; mořská tráva; nábytkový prvek; odkládací stolek; udržitelnost; bio-composite materials; circular economy; eco-design; furniture; material characteristics; seagrass; side table; sustainability Plné texty jsou dostupné v digitálním repozitáři Mendelovy univerzity v Brně.
Návrh nábytkového prvku s využitím materiálu vyrobeného z morskej trávy

Bakalářská práce se zabývá zkoumáním možností využití materiálu z mořské trávy Posidonia Oceanica pro výrobu nábytku. Cílem bylo navrhnout nábytkový prvek z tohoto materiálu, který bude v maximální ...

Bellayová, Veronika
Mendelova univerzita v Brně, 2023

O službě

NUŠL poskytuje centrální přístup k informacím o šedé literatuře vznikající v ČR v oblastech vědy, výzkumu a vzdělávání. Více informací o šedé literatuře a NUŠL najdete na webu služby.

Vaše náměty a připomínky posílejte na email nusl@techlib.cz

Provozovatel

http://www.techlib.cz

Facebook

Zahraniční báze