Počet nalezených dokumentů: 33161
Publikováno od do

Výskyt a vyhodnocení patogenů hrachu rolního a hrachu setého na lokalitě Moravské Budějovice
Šplíchal, Šimon
2023 - český
Hrách (Pisum sativum L.) je nejpěstovanější luskovinou v České republice. Kvantitu a kvalitu sklizených semen ovlivňují určující, limitující a redukující produkční faktory. Cílem diplomové práce byl redukující faktor, a to výskyt patogenů na porostu hrachu setého (Pisum sativum subsp. sativum) a hrachu rolního (Pisum sativum subsp. arvense). Vyhodnocovány byly patogeny Botrytis cinerea, Fusarium solani f.sp. pisi, Fusarium oxysporum a Erysiphe pisi var. pisi. Část pokusu probíhala na lokalitách Moravské Budějovice, Jaroměřice nad Rokytnou a Zálesí roku 2022, druhá část probíhala v laboratoři ústavu pěstování, šlechtění rostlin a rostlinolékařství Mendelovi univerzity v Brně. Do polních pokusů byly zařazeny odrůdy Arkta a Salamanca, v laboratorních pokusech byly hodnoceny odrůdy Astronaute, Arkta, Dora, Impuls, Salamanca a Turnia. U porostů hrachu setého oproti porostům hrachu rolního byl stanoven nižší index napadení patogenem B. cinerea. Ošetřením porostu fungicidem Cantus nebylo dosaženo požadovaného snížení výskytu patogena v porostu. Výrazně vyšší výskyt padlí E. pisi byl zaznamenán v porostu hrachu rolního. V laboratorních pokusech, po umělé inokulaci klíčních rostlin patogeny F. solani f.sp. pisi a F. oxysporum, byl nejnižší průměrný stupeň napadení stanoven u odrůda Salamanca, nejvyšší u odrůdy Impuls. Pea (Pisum sativum L.) is the most cultivated legume in the Czech Republic. The quantity and quality of harvested seeds are influenced by determining, limiting and reducing production factors. The focus of the thesis was on the reducing factor, namely the occurrence of pathogens in the crop of sown pea (Pisum sativum subsp. sativum) and field pea (Pisum sativum subsp. arvense). The pathogens evaluated were Botrytis cinerea, Fusarium solani f.sp. pisi, Fusarium oxysporum and Erysiphe pisi var. pisi. Part of the experiment took place in locations Moravské Budějovice, Jaroměřice nad Rokytnou, and Zálesí in 2022; the other part was conducted in the laboratory of the Crop Science, Breeding and Plant Medicine at Mendel University. In the field trials were the varieties Arkta and Salamanca. And in the laboratory trials were the varieties Astronaute, Arkta, Dora, Impuls, Salamanca and Turnia. In the laboratory experiments with the pathogens F. solani f.sp. pisi and F. oxysporum, the variety Salamanca had the lowest average degree of infestation and Impuls the highest. Sown pea had a lower index of infection by the pathogen B. cinerea compared to field pea. Cantus had no significant effect on the disease incidence. For the pathogen E. pisi, the infestation of field pea was significantly higher. Klíčová slova: Botrytis cinerea; Erysiphe pisi var. pisi; Fusarium oxysporum; Fusarium solani f.sp. pisi; hrách rolní; hrách setý; peluška; field pea; Sown pea Plné texty jsou dostupné v digitálním repozitáři Mendelovy univerzity v Brně.
Výskyt a vyhodnocení patogenů hrachu rolního a hrachu setého na lokalitě Moravské Budějovice

Hrách (Pisum sativum L.) je nejpěstovanější luskovinou v České republice. Kvantitu a kvalitu sklizených semen ovlivňují určující, limitující a redukující produkční faktory. Cílem diplomové práce byl ...

Šplíchal, Šimon
Mendelova univerzita v Brně, 2023

Návrh a ověření metodiky zjišťování technického stavu kinematických štípačů dřevní kulatiny
Mišurec, Martin
2023 - český
Tato diplomová práce je zaměřena na vytvoření metodiky obecného postupu zjišťování technického stavu dřevních hydraulických štípačů a zjištění poškození souboru štípačů. V práci je provedena rešerše současného stavu poznání v oblasti problematiky oceňování movitého majetku včetně oceňování strojů. Práce se zaměřuje na hydraulické kinematické štípače, obsahuje jejich rozdělení do skupin a definici jejich jednotlivých pracovních prvků. Na základě rešerše jsou vytvořeny postupy kontrol jednotlivých prvků, u kterých je zjišťován jejich technický stav. Diplomová práce dále uvažuje celý soubor štípačů, jehož poškození vyhodnocuje matematicko-statistickou metodou. Výstupem vytvořené metodiky je využitelnost při hodnocení technického stavu štípače dřevní kulatiny, případně obdobných strojů, dále také statistické vyjádření míry poškození souboru strojů vzniklé při jejich přepravě. The diploma thesis is focused on the creation of a methodology for the general procedure of determining the technical condition of hydraulic wood splitters and the detection of damage to a set of wood splitters. The work contains a research of the current state of knowledge in the area of valuation of movable property, including valuation of machines. In addition, the thesis focuses on hydraulic kinetic splitters, contains their division into groups and defines their individual working elements. Based on the research, procedures for checking individual elements are created, during which their technical condition is ascertained. The diploma thesis further considers the entire set of splitters, whose damage is evaluated using a mathematical-statistical method. The output of the created methodology is its applicability in the evaluation of the technical condition of the log splitter, or similar machines, as well as the statistical expression of the degree of damage to a set of machines caused during their transport. Klíčová slova: hodnocení technického stavu; hydraulický obvod; kinematický dřevní štípač; poškození; stroj; damage; hydraulic circuit; kinetic wood splitter; machine; technical condition assessment Plné texty jsou dostupné v digitálním repozitáři Mendelovy univerzity v Brně.
Návrh a ověření metodiky zjišťování technického stavu kinematických štípačů dřevní kulatiny

Tato diplomová práce je zaměřena na vytvoření metodiky obecného postupu zjišťování technického stavu dřevních hydraulických štípačů a zjištění poškození souboru štípačů. V práci je provedena rešerše ...

Mišurec, Martin
Mendelova univerzita v Brně, 2023

Escherichia coli jako alimentární patogen a příčina kažení potravin
Smejkalová, Martina
2023 - český
Hlavní náplní bakalářské práce je charakterizovat bakterii Escherichia coli. Práce je zaměřena na obecnou charakteristiku této bakterie a rovněž i celého rodu Escherichia a také bakteriální buňky. Bakterie Escherichia coli je popsána z hlediska morfologie, biochemických vlastností, antigenních vlastností, epidemiologie, ale hlavním zaměřím byly jsou její patogenní vlastnosti, s nimiž souvisí také prevence a léčba. Patogenní Escherichia coli se dělí na extraintestinální a intestinální. V práci jsou charakterizováni jednotliví zástupci a také onemocnění, která způsobují. To souvisí s tématikou alimentárních onemocnění, která je v práci rovněž objasněna. Poslední problematikou, která je v práci rozebírána je kažení potravin a charakteristika masných výrobků, což souvisí s praktickou částí práce. Ta je zaměřena na analýzu Escherichia coli, a také koliformních bakterií a CPM ve vzorcích syrového masa a klobás. Ve vzorcích syrového masa byl výskyt všech skupin mikroorganismů nejvyšší, naopak v klobásách byl jejich výskyt velmi nízký a Escherichia coli a koliformní bakterie se zde nevyskytovaly vůbec. Syrové maso je velmi náchylné na kontaminaci a množení mikroorganismů, oproti tomu klobásy prošly řádnou tepelnou úpravou, což znamená, že byl tento výsledek očekávaný. The main aim of the bachelor’s thesis is to characterize the bacterium Escherichia coli. The thesis focuses on the general characteristics of this bacterium and also the whole genus Escherichia and also the bacterial cell. The bacterium Escherichia coli is described in terms of morphology, biochemical properties, antigenic properties and epidemiology. However, the main focus was its pathogenic properties, which are also related to prevention and treatment. Pathogenic Escherichia coli is divided into extraintestinal and intestinal. In thesis, the different representatives are characterized as well as the diseases they cause. This is related to the topic of alimentary diseases, which is also explained in the thesis. The last issue that is discussed in the thesis is food spoilage and the characteristics of meat products, which are related to the practical part of the thesis. The practical part focuses on the analysis of Escherichia coli, as well as coliforms and CPM in raw meat and sausage samples. In the raw meat samples, the prevalence of all groups of microorganisms was the highest, whereas in the sausages the prevalence was very low and Escherichia coli and coliforms were not present at all. Raw meat is very susceptible to contamination and proliferation of micro-organisms, whereas sausages have been properly cooked, which means that this result was expected. Klíčová slova: alimentární patogen; Escherichia coli; kažení potravin; klobása; syrové maso; alimentary pathogen; food spoilage; raw meat; sausage Plné texty jsou dostupné v digitálním repozitáři Mendelovy univerzity v Brně.
Escherichia coli jako alimentární patogen a příčina kažení potravin

Hlavní náplní bakalářské práce je charakterizovat bakterii Escherichia coli. Práce je zaměřena na obecnou charakteristiku této bakterie a rovněž i celého rodu Escherichia a také bakteriální buňky. ...

Smejkalová, Martina
Mendelova univerzita v Brně, 2023

Nikotinismus u žáků středních odborných škol
Svobodová, Hana
2023 - český
Tématem bakalářské práce je nikotinismus u žáků středních odborných škol. Bakalářská práce je rozdělena na dvě části teoretickou a praktickou. Teoretická část se zabývá rizikovým chováním v období adolescence a pojmy závislost a adolescence. Závěr teoretické části je věnován výskytu nikotinismu v českém školství a obecně prevenci. Nejpodrobněji je popsán nikotinismus, který je stěžej-ním tématem bakalářské práce. Praktické část bakalářské práce obsahuje výsledky provedeného dotazníkového šetření. Cílem bylo zjistit, zda a v jaké míře mají žáci středních odborných škol zkušenosti s užíváním výrobků obsahující nikotin. The topic of the bachelor thesis is nicotinism in secondary vocational school pupils. The theoretical part deals with risky behavior during adolescence and the concepts of addiction and adolescence. The conclusion of the theoretical part is dedicated to the occurrence of nicotineism in Czech education and prevention in general. Nicotinism is described in the most detail, which is the main topic of the bachelor's thesis. The practical part of the bachelor thesis contains the results of a questionnaire survey. The aim was to find out whether and to what extent secon-dary vocational school pupils have experience with the use of products containing nicotine. Klíčová slova: nikotinismus; prevence; rizikové chování; české školství; czech education; nicotinism; prevention; risky behavior Plné texty jsou dostupné v digitálním repozitáři Mendelovy univerzity v Brně.
Nikotinismus u žáků středních odborných škol

Tématem bakalářské práce je nikotinismus u žáků středních odborných škol. Bakalářská práce je rozdělena na dvě části teoretickou a praktickou. Teoretická část se zabývá rizikovým chováním v období ...

Svobodová, Hana
Mendelova univerzita v Brně, 2023

Skladba gastronomického odpadu ve vybraných provozovnách Jihomoravského kraje
Vojáčková, Eliška
2023 - český
Cílem práce je získat data z vybraných provozoven v Jihomoravském kraji a získaná data vyhodnotit. V teoretické části je rešeršně zpracována legislativa, která se týká sběru a zpracování gastronomického odpadu. Dále se zde nachází postupy sběru a nádoby, do kterých se odpad vkládá, a také svoz a použitá technologie na tento druh odpadu. Posledním bodem je zpracování gastronomického odpadu buď aerobním, anebo anaerobním způsobem – tedy kompostování nebo v bioplynových stanicích. V jednotlivých typech zpracování je popsán průběh, ovlivňující faktory a výskyt v České republice. V praktické části jsou data získaná ve vybraných provozovnách Jihomoravského kraje. Tyto data byla získána vážením odpadu po dobu tří měsíců při přípravě a konzumaci pokrmů. Zjištěná data byla vyhodnocena a porovnána mezi sebou s následnou diskuzí v provozovnách, kam dále odpad putuje. The aim of the work is to obtain data from selected establishments in the South Moravian Region and to evaluate the obtained data. In the theoretical part, the legislation concerning the collection and processing of gastronomic waste is researched. Furthermore, the collection procedures and the containers into which the waste is placed, as well as the collection and the technology used for this type of waste are presented. The last point is the treatment of catering waste either aerobically or anaerobically - that is, composting or in biogas plants. The individual types of treatment are described in terms of the process, the influencing factors and the occurrence in the Czech Republic. The practical part contains data obtained in selected plants in the South Moravian Region. These data were obtained by weighing the waste for three months during the preparation and consumption of food. The observed data were evaluated and compared with each other with subsequent discussion in the establishments where the waste goes next. Klíčová slova: biologické zpracování; gastronomický odpad; odpady; skladba; biological treatment; catering waste; composition; waste Plné texty jsou dostupné v digitálním repozitáři Mendelovy univerzity v Brně.
Skladba gastronomického odpadu ve vybraných provozovnách Jihomoravského kraje

Cílem práce je získat data z vybraných provozoven v Jihomoravském kraji a získaná data vyhodnotit. V teoretické části je rešeršně zpracována legislativa, která se týká sběru a zpracování ...

Vojáčková, Eliška
Mendelova univerzita v Brně, 2023

Geoturistický potenciál vybraných geologických a geomorfologických lokalit v okolí Milov ve Žďárských vrších
Pospíšil, Jan
2023 - český
Zájmem této bakalářské práce je vyhodnocení geoturistického potenciálu sedmi vybraných geologických a geomorfologických lokalit v okolí Milov ve Žďárských vrších, jejich samotná charakteristika a zhodnocení za pomoci již stanovené metodiky geosites/geomorphosites paní RNDr. Lucie Kubalíkové, Ph.D. Vybrané lokality zastupují nejen přírodní památky či přírodní rezervace v podobě skalních útvarů, jež jsou z hlediska geoturismu v rámci zájmového území velice atraktivní, ale i opomíjené Meandry Svratky u Milov. Geoturistický potenciál je hodnocen na základě metodického hodnocení a dotazníkového šetření, určeného pro cílový okruh respondentů. Stěžejními účastníky dotazníkového šetření jsou místní obyvatelé (stakeholdeři) a návštěvníci (turisté). Práce srovnává pohled místních obyvatel a turistů na samotný geoturismus v dané lokalitě a informuje o případných pozitivních i negativních vlivech působení turismu v rámci zájmového území s důrazem kladeným na vybrané geologické a geomorfologické lokality. The interest of this bachelor thesis is the evaluation of the geotourism potential of seven selected geological and geomorphological localities around Milovy in the Žďárské hills, their very characteristics and evaluation using the already established methodology of geosites / geomorphosites Mrs. RNDr. Lucie Kubalíkové, Ph.D. Selected localities represent not only natural monuments or nature reserves in the form of rock formations, which are in terms of geotourism within the area of interest very attractive, but also neglected meanders of the Svratka River. Geotourism potential is evaluated on the basis of methodological evaluation and questionnaire survey, designed for the target group of respondents. The key participants of the questionnaire survey are local residents (stakeholders) and visitors (tourists). The thesis compares the view of local residents and tourists on geotourism itself in the given locality and informs about the possible positive and negative impacts of tourism within the area of interest with an emphasis on selected geological and geomorphological sites. Klíčová slova: dotazníkové šetření; geomorfologie; geoturismus; hodnocení; metodika; potenciál; evaluation; geomorphology; geotourism; methodology; potential; questionnaire survey Plné texty jsou dostupné v digitálním repozitáři Mendelovy univerzity v Brně.
Geoturistický potenciál vybraných geologických a geomorfologických lokalit v okolí Milov ve Žďárských vrších

Zájmem této bakalářské práce je vyhodnocení geoturistického potenciálu sedmi vybraných geologických a geomorfologických lokalit v okolí Milov ve Žďárských vrších, jejich samotná charakteristika a ...

Pospíšil, Jan
Mendelova univerzita v Brně, 2023

Development of environmental friendly and sustainable tourism in Nigeria
Onuoha, Dennis Uche
2023 - anglický
Rozvoj ekologického a udržitelného cestovního ruchu v Nigérii je realistický. Ve srovnání s mnoha evropskými zeměmi si různí výzkumníci všimli, že Nigérie nedosahuje svého potenciálu příjmů navzdory množství přírodních zdrojů a památek. Tato studie proto analyzovala rozvoj udržitelného cestovního ruchu šetrného k životnímu prostředí v Nigérii se čtyřmi konkrétními cíli, kterými bylo- zhodnotit sociodemografické charakteristiky respondenta, prozkoumat environmentální výzvy, kterým čelí udržitelný cestovní ruch, zhodnotit populaci turistů v zemi. studované oblasti a zhodnotit vnímané způsoby dosažení ekologicky šetrné a udržitelné ekoturistiky ve studované oblasti. Údaje ze studie byly převážně primárními údaji shromážděnými prostřednictvím dotazníku, který vyplnilo 363 respondentů z řad návštěvníků turistických center ve státě Lagos v Nigérii. Výsledky studie jsou vyjádřeny četností, procenty a grafy. Výsledek odhalil vyšší počet respondentek (52,1 %), studentů (36,9 %), svobodných (73,3 %) a držitelek terciárního vzdělání (93,7 %). Mezi environmentálními hrozbami, kterým čelí udržitelný cestovní ruch, byly zaznamenány povodně (42,1 %), odlesňování (48,2 %), netřídění odpadu (43,8 %), produkce odpadu (46,3 %), nedostatek toalet, špatná kontrola dopravy (41,9 %). , ničení biologické rozmanitosti (47,4 %), vypalování keřů (44,4 %), chudoba (39,7 %), nedostatečná účast hostitelské komunity (55,9 %), žádné zapojení komunity do fáze plánování (53,4 %), nedostatek podpory a koordinace mezi různými vládními a nevládními agenturami (52,7 %) mimo jiné špatná silniční síť v turistických oblastech (44,4 %) a nejistota (62 %). Také počty turistů jsou nízké. nízká a zaznamenané vnímané způsoby, Mezi možnosti, jak dosáhnout ekologické a udržitelné ekoturistiky, patří zajištění adekvátní infrastruktury, zajištění pozornosti vlády, vytváření povědomí, propagační aktivity, řešení environmentálních problémů, kterým čelí cestovní ruch, podpora korporace mezi vládou a komunity, vedení komunity ve fázi plánování senzibilizace komunity ve prospěch ochrany přírody, vymýcení chudoby a zlepšení bezpečnosti. Developing an environmental friendly and sustainable tourism in Nigeria is realistic. Compare to many European countries, it has been noted by different researchers that Nigeria is making below her revenue potential despite the abundance of natural resources and heritage location. Hence this study analysed the development of environmental friendly and sustainable tourism in Nigeria, considering four specific objectives, which are to evaluate the socio-demographic characteristics of the respondent, to examine the environmental challenges facing sustainable tourism, to evaluate the population of tourist in the study area and to assess the perceived ways of achieving environmental friendly and sustainable ecotourism in the study area. The study data was majorly primary data collected through a well structure questionnaire administered to 363 respondents from visitors of the tourist centres in Lagos state Nigeria. The results of the study were represented in frequency, percentage and charts. The result revealed higher female respondents (52.1%), students (36.9%), single (73.3%) and holders of tertiary education (93.7%). Likewise, the environmental challenges facing sustainable tourism was noted as flood (42.1%), deforestation (48.2%), indiscriminate disposal of waste (43.8%), waste generation (46.3%), inadequate toilet facilities, poor traffic control (41.9%), destruction of Biodiversity (47.4%), bush burning (44.4%), poverty (39.7%), lack of participation by host community (55.9), none involvement of community in the planning stage (53.4%), lack of support and coordination amongst the various government and non–government agencies (52.7%), poor road network to tourist location (44.4%), and Insecurity (62%), among others. Also evaluating the population of tourist, it was low, and the recorded perceived ways of achieving environmental friendly and sustainable ecotourism was provision of adequate infrastructure, attention of government, creating awareness, promotional activities, solving environmental challenges facing tourism, promoting corporation between government and the community, carrying the community along in planning stage and to participate in the early stage, proper management, sensitizing the community of the benefit of nature conservation, eradication of poverty and good security. Klíčová slova: šetrný cestovní ruch; udržitelný cestovní ruch; environmental friendly tourism; sustainable tourism Plné texty jsou dostupné v digitálním repozitáři Mendelovy univerzity v Brně.
Development of environmental friendly and sustainable tourism in Nigeria

Rozvoj ekologického a udržitelného cestovního ruchu v Nigérii je realistický. Ve srovnání s mnoha evropskými zeměmi si různí výzkumníci všimli, že Nigérie nedosahuje svého potenciálu příjmů navzdory ...

Onuoha, Dennis Uche
Mendelova univerzita v Brně, 2023

Analýza délky struků u českého strakatého skotu
Sečkař, Jan
2023 - český
Tato diplomová práce se zabývá analýzou délky struků u prvotelek českého strakatého skotu. Naměřená délka struků je zde vyhodnocena a vztažena k ostatním vybraným ukazatelům exteriéru a mléčné užitkovosti ve vybrané skupině prvotelek. V práci jsou taktéž porovnány hodnoty naměřených délek struků s odhadovanými hodnotami bonitéra z oficiálního hodnocení exteriéru prvotelek. V souvislosti s délkou struků je zde provedena analýza využívaných býků a linií v plemenitbě. Měřeno bylo 121 prvotelek. Průměrná délka zadních struků byla 3,4 cm a předních struků 4,52 cm. Naměřené hodnoty byly statisticky průkazně odlišné oproti oficiálnímu odhadu délky struků, bonitérem uváděné délky struků byly v průměru o 0,24 cm vyšší. Taktéž lze konstatovat, že přední struky byly v průměru o 1,2 cm delší než zadní struky. Korelace mezi délkou předních a délkou zadních struků byla 0,73. Nebyl pozorován statisticky průkazný vliv výše mléčné užitkovosti na délku předních i zadních struků. Na druhou stranu byl pozorován statisticky průkazný vliv efektu otce (p <0,01) na délku předních struků. Také obvod hrudníku měl statisticky průkazný (p <0,05) vliv na délku předních i zadních struků. Dojnice s větším obvodem hrudníku měly delší struky. Závěrem lze konstatovat, že mléčná užitkovost nesouvisí s délkou struků, jako zásadní se ukazuje vliv otce, tedy farmář může řešit problematiku krátkých struků ve svém stádě zejména využitím vhodných býků s ohledem na plemennou hodnotu pro délku struků. This diploma thesis deals with the analysis of teat length in first-calf heifers of Czech Fleckvieh cattle. The measured teat length is here evaluated and related to other selected indicators of exterior and milk yield in the selected group of first-calf heifers. The work also compares the values of the measured teat lengths with the estimated values of the exterior evaluator from the official evaluation of the exterior of first-calf heifers. In connection with teat length, an analysis of the used bulls and lines in breeding is carried out here. In this experiment were measured 121 first-calf heifers. The average length of hind teats was 3.4 cm and fore teats 4.52 cm. The measured values were statistically significantly different from the official teat length estimate, the teat lengths indicated by the exterior evaluator were on average 0.24 cm higher. It can also be stated that the front teats were on average 1.2 cm longer than the rear teats. The correlation between fore and hind teat length was 0.73. No statistically significant influence of the level of milk yield on the length of the front and back teats was observed. On the other hand, a statistically significant influence of the sire effect (p <0.01) on the length of the front teats was observed. Chest circumference also had a statistically significant (p <0.05) effect on the length of the front and back teats. Dairy cows with a larger chest circumference had longer teats. In conclusion, it can be stated that milk productivity is not related to the length of the teats, the father's influence appears to be essential, so the farmer can solve the problem of short teats in his herd especially by using suitable bulls with regard to the breeding value for teat length. Klíčová slova: český strakatý skot; délka struků; exteriér; mléčná užitkovost; šlechtění; teat length; breeding; Czech Fleckvieh cattle; exterior; milk yield Plné texty jsou dostupné v digitálním repozitáři Mendelovy univerzity v Brně.
Analýza délky struků u českého strakatého skotu

Tato diplomová práce se zabývá analýzou délky struků u prvotelek českého strakatého skotu. Naměřená délka struků je zde vyhodnocena a vztažena k ostatním vybraným ukazatelům exteriéru a mléčné ...

Sečkař, Jan
Mendelova univerzita v Brně, 2023

Vliv vybraných agrotechnických faktorů na výnos a jeho kvalitu u cukrové řepy
Zimek, Ondřej
2023 - český
Cílem diplomové práce na téma „Vliv vybraných agrotechnických faktorů na výnos a jeho kvalitu u cukrové řepy“ bylo zaměřit se na vybrané agrotechnické faktory (odrůdy a zpracování půdy), faktory, které mají a v budoucnosti budou mít významný vliv na pěstování cukrové řepy v České republice. Data z provozních ploch poskytla společnost Moravskoslezské cukrovary, s.r.o. – Hrušovany nad Jevišovkou. Data z maloparcelních pokusů poskytnul Ústav agrosystémů a bioklimatologie AF MENDELU z vlastní Polní pokusné stanice. Hodnoceny byly roky 2021 a 2022. Pozorování bylo zaměřeno na trend vývoje výnosu kořene a cukernatosti v tzv. "předkampaňovém" vzorkování. Hlavním cílem bylo vyhodnotit vliv faktorů na konečný výnos daných lokalit na konci cukrovarnické kampaně. Zde byl hodnocen vliv odrůdy a zpracování půdy na cukernatost (%), výnos bulev (t/ha) a výnos polarizačního cukru (t/ha). U vlivu odrůd, bylo zjištěno, že klasický typ dosahuje stále mírně lepších výsledků než Conviso Smart odrůdy. Vliv zpracování půdy ukazuje na hodnocených lokalitách, že při využití orby dosáhla cukrovka lepších výsledků ve všech parametrech, nežli při minimalizačmí technologii. The aim of this diploma thesis on the topic „Influence of selected agrotechnical factors on yield and its qualiny in sugar beet“ is to focus on selected agrotechnical factors (varieties and tillage, factors that have and will have significant infuelnce on sugar beet growing in Czech republic. Data from farm trials were provided by Moravskoslezské cukrovary, s.r.o. – Hrušovany nad Jevišovkou. Data from small-plot experiments were provided by The Institute of Agrosystems and Bioclimatology of AF MENDELU from its own Field experiment station. The years 2021 and 2022 were evaluated. The observation was focuse on the trend of yield and sugar content in (pre-campaing“ sampling. The main goal was to evaluate the influence of factors on the final yield of the given locations at the end of campaign. Here the effect of variety and tillage on sugar content (%), yield (t/ha) and polarization sugar yield (t/ha) was evaluated. Regarding the infuelnce of varieties, it was found that the classic type still achieves slightly better results than the Conviso Smart variety. The influence of tillage shows at the evaluated locations that when plowing was used, sugar beet achieved better results in all parameters than when using minimalization technology. Klíčová slova: cukernatost; cukrová řepa; odrůda; výnos; zpracování půdy; soil tillage; sugar beet; sugar content; variety; yield Plné texty jsou dostupné v digitálním repozitáři Mendelovy univerzity v Brně.
Vliv vybraných agrotechnických faktorů na výnos a jeho kvalitu u cukrové řepy

Cílem diplomové práce na téma „Vliv vybraných agrotechnických faktorů na výnos a jeho kvalitu u cukrové řepy“ bylo zaměřit se na vybrané agrotechnické faktory (odrůdy a zpracování půdy), faktory, ...

Zimek, Ondřej
Mendelova univerzita v Brně, 2023

Vliv selenu a vitamínu E na kvalitu masa vykrmovaných býků
Navrátilová, Eliška
2023 - český
Diplomová práce je vypracována na téma Vliv selenu a vitamínu E na kvalitu masa vykrmovaných býků. V rámci experimentu byla sestavena kontrolní a pokusná skupina býčků. Býčci byli krmeni stejnou základní krmnou dávkou. Pokusná skupina měla tuto dávku obohacenou o přídavek vitamínu E a selenu. Celý experiment trval po dobu 90 dní. Býčci byli váženi v měsíčních intervalech. Po ukončení experimentu byli býčci poraženi na jatkách. Ze svalu byly odebrány vzorky, které byly zabaleny a uloženy do lednice. Jednotlivé analýzy probíhaly celkem 4 týdny, od 0. týdne po 4. týden zrání. Analýza na obsah selenu a senzorické vlastnosti masa byla provedena na začátku a na konci zrání. Z výsledků vyplývá, že přídavek selenu a vitamínu E do krmné dávky neměl vliv na hmotnost a přírůstky. Obsah selenu v mase u pokusné skupiny byl vyšší a v průběhu zrání vzrůstal, zatímco u skupiny kontrolní byl nižší a postupně klesal. S růstem obsahu selenu v mase se zlepšovaly i hodnocené senzorické parametry, zatímco u kontrolní skupiny byly výsledky v 1. a 4. týdnu zrání podobné. A control and an experimental group of bulls were set up for the experiment. The bulls were fed the same total mixed ration. The experimental group had this total mixed ration by the addition of vitamin E and selenium. The whole experiment lasted for 90 days. The bulls were weighed at monthly intervals. At the end of the experiment, the bulls were slaughtered at the slaughterhouse. Samples were taken from the muscle, which were wrapped and stored in a refrigerator. Individual analyses were conducted for a total of 4 weeks, from week 0 to week 4 of maturation. Analysis for selenium content and sensory properties of the meat was carried out at the beginning and at the end of maturation. The result showed that the addition of selenium and vitamin E to the total mixed ration did not affect weight and gain. The selenium content in the meat of the experimental group was higher and increased during maturation, while that of the control group was lower and gradually decreased. As the selenium content of the meat increased, the sensory parameters evaluated also improved, whereas the results of the control group were similar at weeks 1 and 4 of maturation. Klíčová slova: maso; metabolismus; selen; skot; vitamín E; cattle; meat; metabolism; selenium; vitamin E Plné texty jsou dostupné v digitálním repozitáři Mendelovy univerzity v Brně.
Vliv selenu a vitamínu E na kvalitu masa vykrmovaných býků

Diplomová práce je vypracována na téma Vliv selenu a vitamínu E na kvalitu masa vykrmovaných býků. V rámci experimentu byla sestavena kontrolní a pokusná skupina býčků. Býčci byli krmeni stejnou ...

Navrátilová, Eliška
Mendelova univerzita v Brně, 2023

O službě

NUŠL poskytuje centrální přístup k informacím o šedé literatuře vznikající v ČR v oblastech vědy, výzkumu a vzdělávání. Více informací o šedé literatuře a NUŠL najdete na webu služby.

Vaše náměty a připomínky posílejte na email nusl@techlib.cz

Provozovatel

http://www.techlib.cz

Facebook

Zahraniční báze