Number of found documents: 32965
Published from to

Udržitelný turismus v zemích Střední Ameriky
Horáková, Eliška
2023 - Czech
Bakalářská práce „Udržitelný turismus ve Střední Americe“ je zaměřena na hodnocení přístupu jednotlivých zemí Střední Ameriky k rozvoji udržitelného turismu. Cílem práce je popsat udržitelný turismus z hlediska vývoje a vyhodnotit jeho současný stav na národní úrovni zkoumaných zemí. Práce je zpracována na základě navržení vlastní sady indikátorů udržitelného turismu, které pokrývají ekonomický, sociální a environmentální pilíř udržitelnosti. Jednotlivé výsledky indikátorů jsou prezentovány prostřednictvím tabulek, grafů a doplněny o komentář. Přístupy zemí Střední Ameriky jsou následně ohodnoceny a porovnány. The bachelor's thesis "Sustainable tourism in Central America" is focused on evaluating the approach of individual Central American countries to the development of sustainable tourism. The aim of the thesis is to describe sustainable tourism from the point of view of development and to evaluate its current state at the national level of the investigated countries. The thesis is elaborated on the basis of the proposal of the own set of indicators of sustainable tourism, which cover the economic, social, and environmental pillars of sustainability. The individual results of the indicators are presented through tables, graphs and supplemented with commentary. Subsequently, the approaches of Central American countries are evaluated and compared. Keywords: ekonomický pilíř; environmentální pilíř; indikátory; sociální pilíř; Střední Amerika; turismus; udržitelný rozvoj; udržitelný turismus; Central America; economic pillar; environmental pillar; indicators; social pillar; sustainable development; sustainable tourism; tourism Available in digital repository of Mendel University.
Udržitelný turismus v zemích Střední Ameriky

Bakalářská práce „Udržitelný turismus ve Střední Americe“ je zaměřena na hodnocení přístupu jednotlivých zemí Střední Ameriky k rozvoji udržitelného turismu. Cílem práce je popsat udržitelný turismus ...

Horáková, Eliška
Mendelova univerzita v Brně, 2023

Kampaně na eradikaci vybraných infekčních chorob ve Vietnamu s ohledem na socio-ekonomický a politický vývoj
Ostřanská, Simona
2023 - Czech
Tématem bakalářské práce je politický a socio-ekonomický vývoj Vietnamu a jeho působení na epidemiologickou situaci. V první části práce jsou popsány hlavní determinanty politického a socio-ekonomického vývoje a jejich vliv na epidemiologický a demografický vývoj Vietnamu. V této části je dále popsáno regionální a etnické členění. Navazuje část zabývající se epidemiologickým přechodem a obdobím uvedení reforem Đổi Mới a jejich dopadem na zdravotnictví. Hlavní část je poté zaměřena na epidemiologickou situaci po sjednocení Vietnamu a analýzu eliminace tuberkulózy a spalniček, kde jsou detailněji rozebrány implementované kampaně a překážky procesu eliminace. Na základě této části je vybráno téma pro poslední kapitolu, které se týká nerovnosti ve společnosti a problematice etnických menšin. The topic of the bachelor's thesis is the political and socio-economic development of Vietnam and its impact on the epidemiological situation. The first part of the thesis describes the key determinants of political and socio-economic development and their influence on the epidemiological and demographic trends in Vietnam. This section also provides an overview of the regional and ethnic divisions within the country. The thesis then focuses on the epidemiological transition and the period of the Đổi Mới reforms and their effects on the healthcare system. The main section is dedicated to the epidemiological situation after the reunification of Vietnam and the analysis of the efforts to eliminate tuberculosis and measles, with a detailed examination of the implemented campaigns and obstacles for the process of elimination. Based on this section, the final chapter explores the theme of social inequality and the challenges faced by ethnic minorities in Vietnamese society. Keywords: epidemiologie; etnické menšiny; nerovnost; spalničky; tuberkulóza; vakcinace; Vietnam; epidemiology; ethnic minorities; inequality; measles; tuberculosis; vaccination Available in digital repository of Mendel University.
Kampaně na eradikaci vybraných infekčních chorob ve Vietnamu s ohledem na socio-ekonomický a politický vývoj

Tématem bakalářské práce je politický a socio-ekonomický vývoj Vietnamu a jeho působení na epidemiologickou situaci. V první části práce jsou popsány hlavní determinanty politického a ...

Ostřanská, Simona
Mendelova univerzita v Brně, 2023

Ověření růstového potenciálu dubu zimního (Quercus petraea (Matt.) Liebl.) na lesní správě Brandýs nad Labem
Krumpolcová, Pavlína
2023 - Czech
Cílem předkládané diplomové práce bylo ověřit ve vybraných lesních porostech v rámci LS Brandýs nad Labem růstový potenciál dubu zimního. Vyhledání nejkvalitnějších jedinců v porostu a změření jejich dendrometrických veličin, určit jakostní třídu nejkvalitnějšího sortimentu. Bylo vybráno 43 porostů. Měření probíhalo na SLT 1O, 2O, 1Q a 2Q u jedinců ve věku 61 až 200 let. Minimální zastoupení dubu bylo stanoveno na 50 % s plochou přesahující 0,5 ha. Z výsledků vyplývá, že se růst dubu zimního a jeho kvalita na vybraných souborech lesních typů liší. Ve druhém lesním vegetačním stupni je dosahováno větší produkce oproti prvnímu lesnímu vegetačnímu stupni. Nejkvalitnější sortimenty dubu zimního byly zjištěny na SLT 2O. The aim of the diploma thesis was to verify the growth potential of sessile oak in selected forest stands within the forest administration unit Brandýs nad Labem. Finding the best quality individuals in the stand and measuring their dendrometric values, determine the quality class of the best assortment. 43 stands were selected. The measurement took place on forest site complexes 1O, 2O, 1Q and 2Q with individuals aged from 61 to 200 years. The minimum representation of oak was set at 50% with an area exceeding 0.5 ha. The results show that the growth of sessile oak and its quality differ in selected forest site complexes. In the second forest vegetation zone, greater production is achieved compared to the first forest vegetation zone. The best quality varieties of sessile oak were found on forest site comlex 2O. Keywords: kvalita sortimentů; objem středního kmene; produkce; růstová funkce; assortment quality; growth function; medium stem volume; production Available in digital repository of Mendel University.
Ověření růstového potenciálu dubu zimního (Quercus petraea (Matt.) Liebl.) na lesní správě Brandýs nad Labem

Cílem předkládané diplomové práce bylo ověřit ve vybraných lesních porostech v rámci LS Brandýs nad Labem růstový potenciál dubu zimního. Vyhledání nejkvalitnějších jedinců v porostu a změření jejich ...

Krumpolcová, Pavlína
Mendelova univerzita v Brně, 2023

Možnosti inovace náplní u čokoládových cukrovinek
Franková, Michaela
2023 - Czech
Diplomová práce na téma Možnosti inovace náplní u čokoládových cukrovinek je zaměřena na produkci čokolády a pralinek s využitím bylinných extraktů jako součásti náplní. Literární rešerše se zabývá procesem výroby čokolády a pralinek, typy náplní a možnými vadami, které se mohou v pralinkách či čokoládě vyskytovat. Druhá část teorie se věnuje extrakčním metodám používaným k získání bylinných extraktů a dále vlastnostem a použitím bylinných extraktů, zejména máty peprné v potravinářství a cukrovinkářství. Praktická část diplomové práce se zabývá výrobou pralinek s 6 různými typy náplní. Jako kontrola sloužila varianta s dutinkou z hořké čokolády obsahující ganache z bílé čokolády a smetany. Ostatní varianty kromě stejné ganache obsahovaly přídavek jedné z následujících aromatických surovin: esenciálního oleje z máty peprné, tinktury z máty peprné, sušené máty peprné, čerstvé máty peprné nebo ochucovací pasty s příchutí máty peprné. Při senzorické analýze byl sestaven senzorický profil jednotlivých variant pralinek a byly sledovány příslušné deskriptory. V celkovém dojmu byla nejlépe vyhodnocena varianta 2 s mátovým esenciálním olejem (p<0,05). Nejhorší dojem u hodnotitelů zanechala varianta 5 obsahující čerstvou mátu (p<0,05). Na hodnocení této varianty měla silný vliv přítomnost cizí chutě ve výrobku, kterou identifikovalo 64 % hodnotitelů. V rámci mikrobiologické analýzy byly stanoveny celkové počty mikroorganismů, počty koliformních bakterií a bakterií E. coli a kolonie plísní a kvasinek. Byla provedena mikrobiologická analýza vstupních surovin a dále byly mikroorganismy sledovány v 6 variantách pralinek v rámci 4 odběrů v průběhu 6týdenního skladování při teplotě 16 ˚C. Během skladování byla pomocí přístroje Tiratest 27 025 analyzována pevnost čokoládových pralinek. Naměřené výsledky se pohybovaly rozmezí 1,90–11,82 N. U všech variant kromě varianty 5 byla zjištěna nejvyšší pevnost po 4 týdnech skladování. Poslední provedenou analýzou bylo stanovení aktivity vody pralinek. Aktivita vody se pohybovala v rozmezí hodnot 0,788–0,859. The focus of the master's thesis entitled Possibilities of filling innovation in chocolate confectionery is on the production of chocolate and pralines using herbal extracts as part of the fillings. The literary review delves into the processes of chocolate and praline production, types of fillings, and potential defects that may occur in pralines or chocolate. The second part of the theory deals with the extraction methods used to obtain herbal extracts and the properties and applications of herbal extracts, particularly peppermint in the food and confectionery industry. The practical part of the thesis is concerned with the production of pralines with six different types of fillings. A variant with a dark chocolate shell containing white chocolate ganache and cream was used as a control. The other variants, besides the same ganache, contained an addition of one of the following aromatic ingredients: peppermint essential oil, peppermint tincture, dried peppermint, fresh peppermint, or peppermint-flavoured paste. During the sensory analysis, the sensory profile of each praline variant was created, and the relevant descriptors were compared. Variant 2 with peppermint essential oil was evaluated as the best in descriptor overall impression (p<0.05). The worst impression among evaluators was left by variant 5 containing fresh peppermint (p<0.05). The presence of foreign taste in the product strongly influenced the evaluation of this variant, as identified by 64% of the evaluators. Total microbial counts, counts of coliform bacteria and E. coli bacteria, and colonies of mould and yeast were determined during the microbiological analysis. Microbiological analysis was performed on input raw materials, and microorganisms were further monitored in six praline variants over four samplings during six weeks of storage at 16°C. During storage, the strength of chocolate pralines was analyzed using the Tiratest 27 025. The measured results ranged from 1.90–11.82 N. The highest hardness was observed in all variants, except variant 5, after four weeks of storage. The last analysis performed was the measurement of the water activity of pralines, which ranged from values of 0.788–0.859. Keywords: bylinné extrakty; čokoládové cukrovinky; ganache; máta peprná; pralinky; herbal extracts; chocolate bonbons; chocolate pralines; Mentha piperita Available in digital repository of Mendel University.
Možnosti inovace náplní u čokoládových cukrovinek

Diplomová práce na téma Možnosti inovace náplní u čokoládových cukrovinek je zaměřena na produkci čokolády a pralinek s využitím bylinných extraktů jako součásti náplní. Literární rešerše se zabývá ...

Franková, Michaela
Mendelova univerzita v Brně, 2023

Marketingová a komunikační strategie Cyklo Čermák
Čermák, Marek
2023 - Czech
Cílem této bakalářské práce je vytvoření marketingové a komunikační strategie podnikatelského subjektu Cyklo Čermák pro druhou polovinu roku 2023. Výsledný plán je šitý na míru konkrétní situaci subjektu. Vychází z analýzy současné situace subjektu. Aktuální data doplňuje o předpokládané trendy. Výzkumná část práce se opírá o dotazníkové šetření zaměřené na chování spotřebitelů. Bakalářská práce je rozdělena na teoretickou část, metodologii a praktickou část. Teoretická část je tvořena literární rešerší, metodologie popisuje použité metody a praktická část se věnuje konkrétní situaci podnikatelského subjektu. V závěru bakalářské práce jsou obsaženy tipy na zlepšení současné situace. The aim of this bachelor thesis is to create a marketing and communication strategy of the business entity Cyklo Čermák for the second half of 2023. The creation of plans exactly corresponds to the specific situation of the subject. It is based on an analysis of the current situation of the subject. It complements the current data with expected trends. The research part of the thesis is based on a questionnaire survey focused on consumer behavior. The bachelor thesis is divided into a theo-retical part, methodology and a practical part. The theoretical part consists of lit-erature research, the methodology describes the methods used and the practical part deals with the specific situation of the business entity. At the end of the bach-elor thesis, there are tips for improving the current situation. Keywords: Cyklo Čermák; cyklo obchod; cyklo servis; chování spotřebitele; komunikace; marketing; podnikání; půjčovna kol; bike rental; bike service; bike shop; communication; consumer behaviour; entrepreneurship Available in digital repository of Mendel University.
Marketingová a komunikační strategie Cyklo Čermák

Cílem této bakalářské práce je vytvoření marketingové a komunikační strategie podnikatelského subjektu Cyklo Čermák pro druhou polovinu roku 2023. Výsledný plán je šitý na míru konkrétní situaci ...

Čermák, Marek
Mendelova univerzita v Brně, 2023

Obalové materiály používané v potravinářském průmyslu
Peter, Jiří
2023 - Czech
Konvenční obalové materiály v potravinářském průmyslu čelí přicházejícím inovacím se záměrem zvýšení udržitelnosti obalového průmyslu a prodloužení údržnosti potravin. Cílem teoretické práce je popsat skupiny používaných obalových materiálů a podložit je aktuálními legislativními požadavky. Zvýšené pozornosti se dostává aktivním, inteligentním a jedlým obalům. Rešerše je uzavřena informacemi o bezpečnosti obalů a vlivu do potravin migrujících látek na zdraví spotřebitele. Během posledních let dostaly svá omezení látky bisfenol A, melamin, formaldehyd nebo ftaláty. Bezpečnost obalů je v tomto směru omezena množstvím toxikologických dat a migračních studií. Jedlé obaly nabízejí řešení zejména v prodloužení údržnosti potravin, slibných výsledků dosahuje oddalování mikrobiální zkázy a zachování senzorických vlastností po delší dobu. Praktické aplikace zatím brzdí chybějící evropská legislativa. Conventional food packaging materials face incoming innovations with intention to increase the sustainability of packaging industry a to extend the shelf life of food. Theoretical thesis focuses on describing all the possible groups of packaging materials and the current legislation required. Special attention is given to active, intelligent and edible packaging. The review concludes with information about food packaging safety and its impact on consumer health. Bisphenol A, melamine, formaldehyde or phthalates belong to the substances restricted in recent years. In this point of view the food packaging safety is limited by the amount of toxicological data and migration studies. Edible packaging brings solution for extending shelf life of food, most promising results have been found in delaying microbial spoilage and maintaining sensory properties of foodstuff for longer period of time. For practical applications European union still lacks any regulations. Keywords: aktivní; bezpečnost; inteligentní; jedlé; legislativa; materiál; obal; potraviny; active; edible; food; intelligent; legislation; material; packaging; safety Available in digital repository of Mendel University.
Obalové materiály používané v potravinářském průmyslu

Konvenční obalové materiály v potravinářském průmyslu čelí přicházejícím inovacím se záměrem zvýšení udržitelnosti obalového průmyslu a prodloužení údržnosti potravin. Cílem teoretické práce je popsat ...

Peter, Jiří
Mendelova univerzita v Brně, 2023

Analýza tahové-tlakové asymetrie u koeficientů příčné deformace pomocí metody korelace digitálního obrazu
Zadina, Jan
2023 - Czech
Tato diplomová práce se zabývá analýzou tahové-tlakové asymetrie u koeficientů příčné deformace (Poissonových čísel) u dřeva smrku ztepilého (Picea abies L. Karst) ve všech 3 principiálních směrech rostlého dřeva, tj. pro kompletní sadu 6 Poissonových čísel. Tahové a tlakové namáhání v rámci jednoho směru proběhlo na témže zkušebním tělese, přičemž pro analýzu povrchových deformací byla využita metoda korelace digitálního obrazu (DIC). Za tímto účelem byl povrch zkušebních tělísek ve dvou sousedních rovinách během mechanického namáhání zaznamenáván kamerami a z digitálních snímků byla poté plno-polně vyhodnocena deformace a z ní byly následně vypočítány i koeficienty příčné deformace. Zhodnocení koeficientů příčné deformace bylo provedeno pomocí statistických testů. Byly provedeny statistické T-testy na shodu středních hodnot pro porovnání tahových a tlakových koeficientů, které prokázali rozdíl mezi tlakovým a tahovým Poissonovým číslem pouze v některých případech. Také byla provedena jednofaktorová ANOVA a Scheffeho test pro porovnání jednotlivých směrů mezi sebou, které ukázali rozdělení na velká a malá Poissonova čísla především v tahu. Také byla provedena regresní analýza pro zjištění míry korelace tahových a tlakových Poissonových čísel a zde byla korelace prokázána v radiálním a tangenciálním směru. Regresní analýza byla také provedena pro vztah k hustotě dřeva, která u některých Poissonových čísel ukázala mírnou korelaci. This thesis deals with the analysis of tensile-compressive asymmetry in the coefficients of transverse deformation (Poisson's ratios) of spruce wood (Picea abies L. Karst) in all three principal directions of growth, i.e. for the complete set of 6 Poisson's ratios. Tensile and compressive stress within one direction was applied to the same test specimen, and the digital image correlation (DIC) method was used to analyze surface deformations. For this purpose, the surface of the test specimens in two adjacent planes was recorded by cameras during mechanical loading, and the deformations were fully evaluated from the digital images, from which the Poisson's ratios were subsequently calculated. The evaluation of Poisson's ratios was performed using statistical tests. Statistical t-tests were performed to test the equality of means to compare the tensile and compressive Poisson's ratios, which showed differences between the compressive and tensile Poisson's ratios only in some cases. A one-way ANOVA and Scheffé's test were also performed to compare the different directions with each other, which showed a distribution of large and small Poisson's ratios mainly in tension. A regression analysis was also performed to determine the degree of correlation between the tensile and compressive Poisson's ratios, and correlation was demonstrated in the radial and tangential directions. Regression analysis was also performed to examine the relationship with wood density, which showed a slight correlation with some of the Poisson's ratios. Keywords: koeficienty příčné deformace; korelace digitálního obrazu (DIC); mechanické zkoušky; Poissonova čísla; smrk ztepilý; tahová-tlaková asymetrie; tahové a tlakové namáhání; digital image correlation (DIC); mechanical testing; Norway spruce; Poisson's ratios; tensile and compressive loading; transverse strain coefficients Available in digital repository of Mendel University.
Analýza tahové-tlakové asymetrie u koeficientů příčné deformace pomocí metody korelace digitálního obrazu

Tato diplomová práce se zabývá analýzou tahové-tlakové asymetrie u koeficientů příčné deformace (Poissonových čísel) u dřeva smrku ztepilého (Picea abies L. Karst) ve všech 3 principiálních směrech ...

Zadina, Jan
Mendelova univerzita v Brně, 2023

Účinky vybraných peptidů na jednobuněčnou řasu Chlamydomonas reinhardtii
Avdeeva, Olga
2023 - Czech
V předložené práci byla prováděna aplikace modifikovaných novicidinových peptidů NVCAA a NVCHH na jednobuněčnou řasu Chlamydomonas reinhardtii. Cílem studie bylo zjistit minimální inhibiční koncentrace testovaných peptidů na bakterie Escherichia coli s následnou aplikací na jednobuněčnou řasu Chlamydomonas reinhardtii. Posouzení vlivu testovaných peptidu na řasu bylo prováděno pomocí spektrofotometrických analýz: obsahu chlorofylu A a chlorofylu B, celkového obsahu flavonoidů, celkové antioxidační kapacity a pomocí metody DPPH ASSAY. Molekulární změny Chlamydomonas reinhardtii byly stanoveny sledováním množství izolované RNA a exprese genů APX1, APX2, CAT1, CAT2 pomocí metody Real-time PCR. Statisticky zpracovaná data ukázala, že aplikace peptidů NVCAA a NVCHH vyvolaly značný stres řasy a tím zvýšila exprese genů zodpovědných za snížení oxidačního stresu. In the presented work, the modified novicidin peptides NVCAA and NVCHH were applied to the unicellular alga Chlamydomonas reinhardtii. The aim of the study was to determine the minimum inhibitory concentrations of the tested peptides on Escherichia coli bacteria with subsequent application on the unicellular algae Chlamydomonas reinhardtii. The assessment of the effect of the tested peptides on the algae was carried out using spectrophotometric analyses: chlorophyll A and chlorophyll B content, total flavonoid content, total antioxidant capacity and using the DPPH ASSAY method. Chlamydomonas reinhardtii molecular changes were determined by monitoring the amount of isolated RNA and the expression of APX1, APX2, CAT1, CAT2 genes using the Real-time PCR method. Statistically processed data showed that the application of NVCAA and NVCHH peptides induced considerable stress in the cilia. Keywords: celková antioxidační kapacita; DPPH ASSAY; exprese genů; flavonoidy; gelová elektroforéza; chlorofyl; izolace RNA; kultivace řas; novicidin; NVCAA; NVCHH; Real-time PCR; syntéza cDNA; syntéza peptidů na pevné fáze; test minimální inhibiční koncentrace; algae cultivation; cDNA synthesis; flavonoids; gel electrophoresis; gene expression; chlorophyll; minimum inhibitory concentration test; RNA isolation; solid-phase peptide synthesis; total antioxidant capacity Available in digital repository of Mendel University.
Účinky vybraných peptidů na jednobuněčnou řasu Chlamydomonas reinhardtii

V předložené práci byla prováděna aplikace modifikovaných novicidinových peptidů NVCAA a NVCHH na jednobuněčnou řasu Chlamydomonas reinhardtii. Cílem studie bylo zjistit minimální inhibiční ...

Avdeeva, Olga
Mendelova univerzita v Brně, 2023

Nemocnost a úhyny telat dojeného skotu v období do odstavu
Nováková, Viktória
2023 - Slovak
Bakalářská práce Nemocnost a úhyny telat dojeného skotu v období do odstavu popisuje přehled nejčastějších onemocnění telat od jejich narození do odstavu a příčiny jejich úhynu v tomto časovém úseku. Nejčastěji postihující onemocnění gastrointestinálního traktu jsou septikemická koliinfekce, diarhoický syndrom a infekční enterotoxémie. Dýchací soustavu postihuje nejčastěji respirační syndrom, který jako komplex onemocnění zahrnuje infekční bovinní rinotracheitidu, parainfluézu 3, bovinní respirační syncytiální virus a pasteurelózu. Na onemocnění telat se vztahují různé faktory a příčiny, které ovlivňují jejich zdraví. Zdraví podmiňuje z velké části kolostrální a mléčná výživa. Je-li narušen jeden z faktorů ovlivňujících zdraví, může to mít dopad na chov. Praktická část se zabývá sledováním respiračních, průjmových onemocnění a jejich léčbou v podniku na Slovensku. Na základě výsledků bylo zjištěno, že v daném chovu je nemocnost 86,26 % z celkového počtu telat do odstavu. Nejvíce převažovaly průjmová onemocnění 48,07% a respirační onemocnění 36,05%. Doporučením je poučení zaměstnanců o technologických a zoohygienických zásadách chovu. The bachelor’s thesis Diseases and deaths of dairy cattle calves in the period until weaning describes an overview of the most common diseases of calves from birth to weaning and the causes of their death in this time period. The most common diseases affecting the gastrointestinal tract are septicemic coli infection, diarrhoic syndrome and infectious enterotoxemia. The respiratory system is most often affected by the respiratory syndrome, which as a complex of diseases includes infectious bovine rhinotracheitis, parainfluenza 3, bovine respiratory syncytial virus and pasteurellosis. Calves diseases are affected by various factors that affect their health. Health is conditioned to a large extent by colostral and milk nutrition, the principles of witch are based on we will discuss. If one of the factors affecting health is disturbed, it can have impact on breeding. Practical part with the most common diseases and their treatment in a company in Slovakia. Based on the results, it was found that in the given farm, the morbidity rate is 86.26% of the total number of calves until weaning. The most prevalent were diarrheal diseases 48.07% and respiratory diseases 36.05%. The recommendation is to educate employees about the technological and animal hygiene principles of husbandry. Keywords: kráva; onemocnění; tele; výživa; calf; cow; disease; nutrition Available in digital repository of Mendel University.
Nemocnost a úhyny telat dojeného skotu v období do odstavu

Bakalářská práce Nemocnost a úhyny telat dojeného skotu v období do odstavu popisuje přehled nejčastějších onemocnění telat od jejich narození do odstavu a příčiny jejich úhynu v tomto časovém úseku. ...

Nováková, Viktória
Mendelova univerzita v Brně, 2023

Kyselina kávová jako nový fluorescenční marker kvality nápojů
Vodová, Veronika
2023 - Czech
Práce byla zaměřena na studium fotochemického chování kyseliny kávové (KK) se zřetelem na hodnocení kvality nápojů. Tato organická kyselina se vyskytuje v různých nápojích přírodního původu, jako jsou révová vína, džusy nebo čaje. KK vykazuje velmi zajímavé fotochemické chování, které je ovlivněno prostředím, ve kterém se KK nachází. Bude-li se měnit kvalita nápoje například z pohledu pančování, zákonitě se bude měnit i koncentrace KK i reakční podmínky. Jestliže takovéto vzorky vystavíme UV záření (spustíme fotochemické reakce) a následně zaznamenáme fluorescenční spektra pomocí, kterých půjde vzorky od sebe rozlišit. Vzhledem ke složitosti této problematiky je tato práce rozdělena na dvě části. První (přehledová) část této práce obsahuje důležité informace o KK z různých pohledů (výskyt, metabolismus, účinky a pod). Druhá (praktická) část této práce je zaměřena na fluorescenční monitorování standardu KK při různých podmínkách po UV ozáření (vliv doby působení UV záření, vliv pH prostředí a vliv koncentrace fosfátového pufru). Na základě výsledků bylo jednoznačně prokázáno, že fluorescenční vlastnosti (fotochemické chování) KK jsou striktně závislé na pH, době působení UV záření, použité koncentraci KK a chemické složení nápoje. Uvedené výsledky naznačují, že KK lze považovat za fluorescenční marker kvality nápojů. Pro ověření této hypotézy bude zapotřebí analyzovat větší množství reálných vzorků a statisticky vyhodnotit. The work was focused on the study of the photochemical behaviour of caffeic acid (KK) with focus on the evaluation of quality of beverages. This organic acid is found in various beverages of natural origin, such as grape wines, juices, or teas. KK shows a very interesting photochemical behaviour, which is influenced by the environment in which it is found. If the quality of drinks changes, for example from the point of view of punching, the concentration of KK and the reaction conditions will naturally change as well. If such samples are exposed to UV radiation (starting photochemical reactions) and then is recorded fluorescence, which can be used to distinguish the sample from each other. Due to the complexity of this issue, this work is divided into two parts. The first (overview) part of this work contains important information about KK from different perspectives (occurrence, metabolism, effects etc.). The second (practical) part this work focused on fluorescence monitoring of KK standard under different conditions after UV irradiation (effect of UV exposure time, effect of pH of the environment and effect of phosphate buffer concentration). Based on the results, it was clearly demonstrated that the fluorescence properties of KK (photochemical behaviour) are strictly dependent on the pH, UV radiation time, the concentration of KK used and the chemical composition of the drink. These results suggest that KK can be considered as a fluorescent marker of beverage quality. To test this hypothesis will need to be analysed a larger number of real samples and statistically evaluated. Keywords: antioxidant; fluorescenční marker; kyselina kávová; minerální vody; UV otisk prstu; caffeic acid; fluorescent marker; mineral water; UV–Fingerprint Available in digital repository of Mendel University.
Kyselina kávová jako nový fluorescenční marker kvality nápojů

Práce byla zaměřena na studium fotochemického chování kyseliny kávové (KK) se zřetelem na hodnocení kvality nápojů. Tato organická kyselina se vyskytuje v různých nápojích přírodního původu, jako jsou ...

Vodová, Veronika
Mendelova univerzita v Brně, 2023

About project

NRGL provides central access to information on grey literature produced in the Czech Republic in the fields of science, research and education. You can find more information about grey literature and NRGL at service web

Send your suggestions and comments to nusl@techlib.cz

Provider

http://www.techlib.cz

Facebook

Other bases