Metodika školení zaměstnanců pracujících s geneticky modifikovanými organismy
Pátek, Miroslav; Dostálová, Hana; Rucká, Lenka
2016 - český
Metodika zahrnuje prezentaci poskytující veškeré důležité informace pro odborné poradce pro nakládání s GMO a pro příslušné pracovníky. Dále jsou zahrnuty instruktážní karty pro přímé využití na pracovištích, kde se nakládá s GMO. Metodika byla schválena Ministerstvem životního prostředí a publikována na webových stránkách MŽP jako metodika pro pracoviště, která nakládají s GMO (www.mzp.cz/cz/geneticky_modifikovane_organismy). Methodology includes presentation providing the complete important information for consultants for handling GMO and the respective staff. Moreover, it includes instruction cards for direct use at working places, where GMO are handled. Methodology was approved by Ministry of Environment and was published on web pages of the Ministry as methodology for organisations handling GMO:
Klíčová slova:
genetically modified organisms; training methodology
Plné texty jsou dostupné na jednotlivých ústavech Akademie věd ČR.
Metodika školení zaměstnanců pracujících s geneticky modifikovanými organismy
Metodika zahrnuje prezentaci poskytující veškeré důležité informace pro odborné poradce pro nakládání s GMO a pro příslušné pracovníky. Dále jsou zahrnuty instruktážní karty pro přímé využití na ...
Vývoj a optimalizace přípravy podpůrných přípravků pro ošetření řepky a kukuřice.
Kujan, Petr; Sobotka, Miroslav; Šafář, Hynek; Prell, Aleš
2015 - český
Vývoj a scale up technologie výroby mikrobiálních pomocných přípravků pro pěstování hospodářských rostlin řepky olejky a kukuřice. Development and scale-up of production technology of microbial auxiliary fertilizers for agricultural production of oilseed rape and maize.
Klíčová slova:
auxiliary fertilizers
Plné texty jsou dostupné na jednotlivých ústavech Akademie věd ČR.
Vývoj a optimalizace přípravy podpůrných přípravků pro ošetření řepky a kukuřice.
Vývoj a scale up technologie výroby mikrobiálních pomocných přípravků pro pěstování hospodářských rostlin řepky olejky a kukuřice....
Optimalizace propagace vinné kvasničné kultury
Prell, Aleš; Kujan, Petr; Sobotka, Miroslav; Šafář, Hynek
2015 - český
Vývoj a optimalizace přípravy různých lokálních kultur vinných kvasinek Development and optimization of the production of various cultures of wine yeasts.
Klíčová slova:
yeast cultivation
Plné texty jsou dostupné na jednotlivých ústavech Akademie věd ČR.
Optimalizace propagace vinné kvasničné kultury
Vývoj a optimalizace přípravy různých lokálních kultur vinných kvasinek
Development and optimization of the production of various cultures of wine yeasts.
Metodika stanovení volného kyanidu (CN-) v průmyslových odpadních vodách
Kaplan, Ondřej; Chmátal, Martin; Veselá, Alicja Barbara; Rinágelová, Anna; Martínková, Ludmila
2015 - český
Práce shrnuje aktuální metodiky stanovení CN- zejména v průmyslových odpadních vodách. Je zde dále podrobně popsán způsob stanovení kyanidových iontů po jejich enzymové konverzi na formamid, který se stanoví pomocí HPLC. This work summarizes the current state in the methodology of CN- determination particularly in industrial wastewaters. It also describes in detail the determination of cyanide ions after their enzymatic conversion into formamide, which is determined by HPLC (including the method of preparation of the enzyme).
Klíčová slova:
cyanide; HPLC; formamide
Plné texty jsou dostupné na jednotlivých ústavech Akademie věd ČR.
Metodika stanovení volného kyanidu (CN-) v průmyslových odpadních vodách
Práce shrnuje aktuální metodiky stanovení CN- zejména v průmyslových odpadních vodách. Je zde dále podrobně popsán způsob stanovení kyanidových iontů po jejich enzymové konverzi na formamid, který se ...
Příprava biodegradační biomasy s vysokou enzymatickou aktivitou.
Prell, Aleš; Kujan, Petr; Sobotka, Miroslav; Šafář, Hynek
2015 - český
Příprava mikrobiální biomasy pro biodegradace znečištěných vod a půd s vysokou enzymatickou aktivitou pro štěpení typických substrátů. Preparation of microbial biomass for biodegradations od polluted waters and soils endowed with a high enzymatic activity for specific substrates.
Klíčová slova:
microbial production
Plné texty jsou dostupné na jednotlivých ústavech Akademie věd ČR.
Příprava biodegradační biomasy s vysokou enzymatickou aktivitou.
Příprava mikrobiální biomasy pro biodegradace znečištěných vod a půd s vysokou enzymatickou aktivitou pro štěpení typických substrátů....
Optimalizace a scale-up technologie produkce bakteriálních polymerů
Prell, Aleš; Kujan, Petr; Sobotka, Miroslav; Šafář, Hynek
2015 - český
Optimalizace a scale up technologie přípravy biopolymerů bakteriální kultivací na odpadní surovině. Využití pro přípravu biodegradovatelných plastů. Optimization and scale-up of technology of biopolymers' preparation by bacterial cultivation using waste material. Usage in preparation of biodegradable plastics.
Klíčová slova:
microbial production; downstream processing; scale-up
Plné texty jsou dostupné na jednotlivých ústavech Akademie věd ČR.
Optimalizace a scale-up technologie produkce bakteriálních polymerů
Optimalizace a scale up technologie přípravy biopolymerů bakteriální kultivací na odpadní surovině. Využití pro přípravu biodegradovatelných plastů....
Produkce vzorku testovacího sideroforového preparátu
Palyzová, Andrea; Kyslík, Pavel
2015 - český
Popis průběhu jednorázové kultivace fur mutanta kmene Pseudomonas aeruginosa PAO1 pro produkci sideroforů v míchaném bioreaktoru a příprava lyofilizovaného vzorku směsi sideroforů (pyoverdin a pyochelin). Description of batch culture process of fur mutant of wild strain Pseudomonas aeruginosa PAO1 for siderophores production in continuously stirred bioreactor and preparation of lyophilized mixed siderophores (pyoverdin and pyochelin) sample.
Klíčová slova:
batch culture; siderophores; Pseudomonas aeruginosa
Plné texty jsou dostupné na jednotlivých ústavech Akademie věd ČR.
Produkce vzorku testovacího sideroforového preparátu
Popis průběhu jednorázové kultivace fur mutanta kmene Pseudomonas aeruginosa PAO1 pro produkci sideroforů v míchaném bioreaktoru a příprava lyofilizovaného vzorku směsi sideroforů (pyoverdin a ...
Vývoj technologie kultivace rekombinantní kvasinky Pichia pastoris pro přípravu enzymů.
Prell, Aleš; Kujan, Petr; Sobotka, Miroslav; Šafář, Hynek
2015 - český
Vývoj a optimalizace kultivační technologie metylotrofní kvasinky Pichia pastoris pro přípravu enzymů pro úpravu krmných směsí selat. Development and optimization of the cultivation technology of the methylotrophic yeast Pichia pastoris for the preparation of enzymes serving to the treatment of feed mixtures of piglets.
Klíčová slova:
Pichia production
Plné texty jsou dostupné na jednotlivých ústavech Akademie věd ČR.
Vývoj technologie kultivace rekombinantní kvasinky Pichia pastoris pro přípravu enzymů.
Vývoj a optimalizace kultivační technologie metylotrofní kvasinky Pichia pastoris pro přípravu enzymů pro úpravu krmných směsí selat....
Vývoj pilotní přípravy inaktivovaných bakteriálních lyzátů
Prell, Aleš; Kujan, Petr; Sobotka, Miroslav; Urban, M.
2015 - český
Vývoj a optimalizace pilotní přípravy inaktivovaných bakteriálních lyzátů pro přípravu potravinových doplňků. Development and optimization of the pilot production of inactivated bacterial lysates for the production of dietary supplements
Klíčová slova:
bacterial production
Plné texty jsou dostupné na jednotlivých ústavech Akademie věd ČR.
Vývoj pilotní přípravy inaktivovaných bakteriálních lyzátů
Vývoj a optimalizace pilotní přípravy inaktivovaných bakteriálních lyzátů pro přípravu potravinových doplňků....
Příprava inaktivované bakteriálních biomasy.
Prell, Aleš; Kujan, Petr; Sobotka, Miroslav
2015 - český
Vývoj a optimalizace pilotní přípravy inaktivované bakteriální biomasy pro přípravu potravinových doplňků. Development and optimization of the pilot production of inactivated bacterial biomass for the production of dietary supplements.
Klíčová slova:
bacterial production
Plné texty jsou dostupné na jednotlivých ústavech Akademie věd ČR.
Příprava inaktivované bakteriálních biomasy.
Vývoj a optimalizace pilotní přípravy inaktivované bakteriální biomasy pro přípravu potravinových doplňků....
NUŠL poskytuje centrální přístup k informacím o šedé literatuře vznikající v ČR v oblastech vědy, výzkumu a vzdělávání. Více informací o šedé literatuře a NUŠL najdete na webu služby.
Vaše náměty a připomínky posílejte na email nusl@techlib.cz
Provozovatel
Zahraniční báze