Number of found documents: 168
Published from to

Virus cleaning on sucrose gradient after polyethylene glycol (PEG) precipitation
Kubíček, O.; Kubíčková, Z.; Rosenbergová, K.; Horká, Marie
2008 - Czech
First centrifugation removes bigger impurities. Viruses contained in supernatant will be precipitated PEG and NaCl. Precipitated viruses settled already in acceleration about 10000g. The impurities with different density will be removed on the sucrose gradient. Prvním krokem je odstranění větších nečistot, baktérií a buněk první centrifugací. poté je k supernatantu obsahujícímu virus přidán PEG a NaCl. Působením PEG a iontové síly NaCl dojde k vysrážení viru, který následně sedimentuje při centrifugaci již při zrychlení okolo 10000g. Na sacharózovém gradientu dojde k vyčištění viru od nečistot odlišné hustoty. Keywords: virus cleaning; polyethylene glycol; sucrose gradient Available at various institutes of the ASCR
Virus cleaning on sucrose gradient after polyethylene glycol (PEG) precipitation

First centrifugation removes bigger impurities. Viruses contained in supernatant will be precipitated PEG and NaCl. Precipitated viruses settled already in acceleration about 10000g. The impurities ...

Kubíček, O.; Kubíčková, Z.; Rosenbergová, K.; Horká, Marie
Ústav analytické chemie, 2008

Application of ACTJU collector and diffusion wet denuder in continuous measurement of NH3 and NH4+ in air
Mikuška, Pavel; Kapoun, M.; Večeřa, Zbyněk
2008 - Czech
Keywords: ammonia; aerosols; monitoring Available at various institutes of the ASCR
Application of ACTJU collector and diffusion wet denuder in continuous measurement of NH3 and NH4+ in air

Mikuška, Pavel; Kapoun, M.; Večeřa, Zbyněk
Ústav analytické chemie, 2008

Stará řeka, Tipeček and Žegrovský waterfall in the Rudické propadání cave: new data from tracer tests and sump effect of the Tipeček
Bruthans, J.; Kamas, J.; Balák, I.; Dostál, I.; Vilhelm, Z.; Kahle, Vladislav; Šebela, R.
2007 - Czech
Five new quantitative tracer tests by using fluorescein and natrium chloride were carried out on underground tributaries of Jedovnický Creek in Rudické propadání Cave in Moravian Karst. Bylo provedeno 5 kvantitativních barvicích experimentů pomocí fluoresceinu a chloridu sodného na podzemních přítocích Jedovnického potoka v Rudickém propadání v Moravském krasu. Keywords: tracer tests; hydrology; Moravian Karst Available at various institutes of the ASCR
Stará řeka, Tipeček and Žegrovský waterfall in the Rudické propadání cave: new data from tracer tests and sump effect of the Tipeček

Five new quantitative tracer tests by using fluorescein and natrium chloride were carried out on underground tributaries of Jedovnický Creek in Rudické propadání Cave in Moravian Karst.

Bruthans, J.; Kamas, J.; Balák, I.; Dostál, I.; Vilhelm, Z.; Kahle, Vladislav; Šebela, R.
Ústav analytické chemie, 2007

Influence of humic acids on the response in DGT technique - new resin gels for speciation analysis
Gregušová, Michaela; Dočekal, Bohumil; Řezáčová-Smetková, V.
2007 - Czech
Study of the influence of humic acids on the response in DGT technique. Studium vlivu huminových kyselin na odezvu DGT techniky. Keywords: humic acids; DGT technique; sorption gels Available at various institutes of the ASCR
Influence of humic acids on the response in DGT technique - new resin gels for speciation analysis

Study of the influence of humic acids on the response in DGT technique.

Gregušová, Michaela; Dočekal, Bohumil; Řezáčová-Smetková, V.
Ústav analytické chemie, 2007

Cryogenic grinding for sample preparation
Pešková, Květa; Krejčová, A.; Pouzar, M.
2007 - Czech
The influence of sample size and duration of sample precooling and grinding, and level of contamination was studied. Byl studován vliv velikosti vzorku a doby chlazení a mletí a úroveň kontaminace. Keywords: cryogenic grinding; sample peparation Available at various institutes of the ASCR
Cryogenic grinding for sample preparation

The influence of sample size and duration of sample precooling and grinding, and level of contamination was studied.

Pešková, Květa; Krejčová, A.; Pouzar, M.
Ústav analytické chemie, 2007

Characterization of metal accessability in soils by investigation of influence of moisture content on response in DGT technique
Mládková, Z.; Dočekalová, H.; Dočekal, Bohumil
2007 - Czech
Metal accessability in soils was studied by investigation of influence of moisture content on response in DGT technique. Byl studován vliv vlhkosti půdy na odezvu DGT pro charakterizaci dostupnosti kovů v půdách. Keywords: DGT technique; toxic metals; soils Available at various institutes of the ASCR
Characterization of metal accessability in soils by investigation of influence of moisture content on response in DGT technique

Metal accessability in soils was studied by investigation of influence of moisture content on response in DGT technique.

Mládková, Z.; Dočekalová, H.; Dočekal, Bohumil
Ústav analytické chemie, 2007

Seventy years of activation analysis
Vobecký, Miloslav
2007 - Czech
This review commemorates the main steps of development of radioactivation analysis. Přednáška připomíná hlavní etapy vývoje aktivační analýzy. Keywords: neutron activation analysis; instrumental neutron activation analysis Available at various institutes of the ASCR
Seventy years of activation analysis

This review commemorates the main steps of development of radioactivation analysis.

Vobecký, Miloslav
Ústav analytické chemie, 2007

Application and assessment of sacharide in dairy products
Přibyla, Lubomír; Černý, V.
2006 - Czech
There are two main importance fermentation process in production swiss-type cheese.The first one - fermentation lactose by starter - proceeds during production of cheese curd, the second one - catabolism of lactate by Propionobacterium ssp during cellar. Jsou popsány 2 hlavní významy fermentačního procesu při výrobě sýrů švýcarského typu. První je fermentace mléčného cukru starterem. Zpracovává se během výroby produkcí sýřeniny. Druhý spočívá v katabolismu laktátu Propionobacterium ssp. během dozrávání ve sklepě. Keywords: Lactobacillus ssp.; Streptococcus ssp.; Propionibacterium ssp. Available at various institutes of the ASCR
Application and assessment of sacharide in dairy products

There are two main importance fermentation process in production swiss-type cheese.The first one - fermentation lactose by starter - proceeds during production of cheese curd, the second one - ...

Přibyla, Lubomír; Černý, V.
Ústav analytické chemie, 2006

Proteomic identification of posttranslation protein modifications during the malting process
Bobálová, Janette; Chmelík, Josef
2006 - Czech
Identification and investigation of posttranslational changes of nonspecific lipid transfer protein 1, nonspecific lipid transfer protein 2 and protein Z (major endosperm albumin) from barley malt by the proteomic strategy were performed. Proteomickou analýzou extraktu sladu byly identifikovány bílkoviny nespecifický lipid-transfer protein 1, nespecifický lipid-transfer protein 2 a protein Z (major endosperm albumin) a studovány jejich posttranslační modifikace. Keywords: proteomics; barley; malting Available at various institutes of the ASCR
Proteomic identification of posttranslation protein modifications during the malting process

Identification and investigation of posttranslational changes of nonspecific lipid transfer protein 1, nonspecific lipid transfer protein 2 and protein Z (major endosperm albumin) from barley malt by ...

Bobálová, Janette; Chmelík, Josef
Ústav analytické chemie, 2006

Using of capillary isotachophoresis and on-line capillary zone electrophoresis for the determination of microcomponents in samples with complex matrices
Herrmannová, Michaela; Křivánková, Ludmila; Vytřas, K.
2006 - Czech
Beginning of capillary isotachophoresis is in seventieth years last century. Theory of the isotachophoretic separation process has been elaborated during twentieth years, the instrumentations were developed and considerable number of applications were publicated in articles. ITP-CZE enables in the first step to inject a relatively large sample volume, to separate sample components and to remove undesirable components. In the second step a simplified and defined part of the sample is analysed. Real samples of sweeteners, human serum and urine were analysed. Kapilární izotachoforéza jako analytická technika se začala rozvíjet v sedmdesátých létech minulého století. V následujících dvaceti letech byla propracována teorie izotachoforetického separačního procesu, došlo k vývoji instrumentace a byl též publikován značný počet aplikací v odborných časopisech. ITP-CZE umožňuje v prvním kroku nadávkovat relativně velké množství vzorku, separovat vzorek a odstranit nežádoucí složky vzorku. V druhém kroku je analyzována jednoduchá a definovaná část vzroku. Byly analyzovány reálné vzorky umělých sladidel, lidského séra a moči. Keywords: Isotachophoresis; on-line ITP-CZE Available at various institutes of the ASCR
Using of capillary isotachophoresis and on-line capillary zone electrophoresis for the determination of microcomponents in samples with complex matrices

Beginning of capillary isotachophoresis is in seventieth years last century. Theory of the isotachophoretic separation process has been elaborated during twentieth years, the instrumentations were ...

Herrmannová, Michaela; Křivánková, Ludmila; Vytřas, K.
Ústav analytické chemie, 2006

About project

NRGL provides central access to information on grey literature produced in the Czech Republic in the fields of science, research and education. You can find more information about grey literature and NRGL at service web

Send your suggestions and comments to nusl@techlib.cz

Provider

http://www.techlib.cz

Facebook

Other bases