Number of found documents: 33161
Published from to

Výskyt patogenů v porostu lilku bramboru
Novák, Ondřej
2023 - Czech
This bachelor thesis is focused on the occurrence of pathogens in the potato (Solanum tuberosum L.) crop. The objectives of the thesis were to describe potato, to describe the pathogens that attack potato and, in the practical part, to observe and evaluate the occurrence of late blight, early blight (on chemically treated and untreated parts of the plot) and Y – virus of potato. In each section, pathogen incidence was monitored on 15 varieties. Late blight occurred only minimally in the crop. This was due to the dry and warm weather during the growing season, which caused minimal spread of the disease. On the other hand, early blight occurred on all varieties surveyed. This disease usually appears in the crops during the warm and intermittently wet season. Y-virus of potato was significantly present on one third of the varieties surveyed. The occurrence was caused by a record infestation of the peach aphid, which transmits the PVY virus. Tato bakalářská práce je zaměřena na výskyt patogenů v porostu lilku bramboru (Solanum tuberosum L.). Cílem práce bylo popsání lilku bramboru, popsání patogenů, které lilek brambor napadají, a v praktické časti sledování a vyhodnocení výskytu plísně bramboru, terčovité a hnědé skvrnitosti bramboru (na chemicky ošetřených a neošetřených částech pozemku) a Y – virózy bramboru. V každé části byl výskyt patogenů sledován na 15 odrůdách. Plíseň bramboru se v porostu objevila pouze minimálně. To bylo způsobeno suchým a teplým počasím během vegetace, které zapříčinilo minimální šíření choroby. Terčovitá a hnědá skvrnitost bramboru se naopak objevila na všech sledovaných odrůdách. Tato choroba se v porostech objevuje zpravidla za teplé a střídavě vlhké sezóny. Y – viróza bramboru se významně projevila na třetině sledovaných odrůd. Výskyt byl způsoben rekordním náletem mšice broskvoňové, která virus PVY přenáší. Keywords: brambor; choroby brambor; plíseň bramboru; terčovitá a hnědá skvrnitost bramboru; Y – viróza bramboru; early blight; late blight; potato; potato diseases; Y-virus of potato Available in digital repository of Mendel University.
Výskyt patogenů v porostu lilku bramboru

This bachelor thesis is focused on the occurrence of pathogens in the potato (Solanum tuberosum L.) crop. The objectives of the thesis were to describe potato, to describe the pathogens that attack ...

Novák, Ondřej
Mendelova univerzita v Brně, 2023

Šikana na střední škole a její prevence
Straková, Lucie
2023 - Czech
The bachelor's thesis deals with bullying in high schools and its possible preventi-on. The thesis is divided into two parts, theoretical and practical. The theoretical part focuses on the concept of bullying and its manifestations, types of bullying, participants, and finally, prevention. All sources of information come from profes-sional literature. The practical part is focused on a survey conducted in high schools within the South Moravian Region. Its aim is to reveal experiences with bullying and the extent of bullying among high school students. The practical part is in the form of a questionnaire survey, and the results are evaluated using sta-tistical methods and presented in graphs. Bakalářská práce se zabývá šikanou na středních školách a její možnou prevencí. Práce je rozdělena do dvou částí, a to do teoretické části a praktické části. Teoretická část je zaměřena na samotný pojem šikana a její projevy, druhy šikany, účastníky šikany, a nakonec na její prevenci. Veškeré zdroje informací jsou dostupné z odborné literatury. Praktická část je zaměřena na průzkum konaný na středních školách v rámci Jihomoravského kraje. Jeho cílem je odhalit zkušenosti s šikanou a rozsah šikany u studentů středních škol. Praktická část je formou dotazníkového šetření a výsledky jsou vyhodnoceny statistickými metodami a zhotoveny do grafů. Keywords: oběť; pachatel; prevence; šikana; bullying; offender; prevention; sacrifice Available in digital repository of Mendel University.
Šikana na střední škole a její prevence

The bachelor's thesis deals with bullying in high schools and its possible preventi-on. The thesis is divided into two parts, theoretical and practical. The theoretical part focuses on the concept of ...

Straková, Lucie
Mendelova univerzita v Brně, 2023

Přístupy kolumbijských vlád k mírovému procesu
Valášková, Barbora
2023 - Czech
This bachelor's thesis analyzes and compares the approaches of individual Colombian governments to the peace process with a primary focus on the last three presidential administrations. The introductory part describes the history of Colombia's internal conflict with an emphasis on the period after the events of La Violencia. The main part of the work is focused on the analysis of peace negotiation strategies and describes the factors determining the partial successes and failures of the administrations of the three presidents Andrés Pastrana, Álvaro Uribe, and Manuel Santos between 1998 and 2018, while each of them contributed to a different extent to the conclusion of the final peace agreement in November 2016 Tato bakalářská práce analyzuje a porovnává přístupy jednotlivých kolumbijských vlád k mírovému procesu mezi kolumbijskou vládou a povstaleckými skupinami, zejména Revolučními ozbrojenými silami Kolumbie FARC, s hlavním zaměřením na vývoj po roce 1998. V úvodní části je popsána historie kolumbijského vnitřního konfliktu s důrazem na období po událostech La Violencia. Hlavní část práce je soustředěna na analýzu strategií mírových jednání a popisuje faktory determinující dílčí úspěchy a neúspěchy administrativ tří prezidentů Andrése Pastrany, Álvara Uribeho a Manuela Santose v letech 1998 až 2018, přičemž každý z nich různě velkou měrou přispěl k uzavření finální mírové dohody v listopadu 2016. Keywords: FARC; mírová dohoda; Santos; Kolumbie; Pastrana; povstalecké skupiny; Uribe; vnitřní konflikt; Colombia; internal conflict; peace agreement; rebel groups Available in digital repository of Mendel University.
Přístupy kolumbijských vlád k mírovému procesu

This bachelor's thesis analyzes and compares the approaches of individual Colombian governments to the peace process with a primary focus on the last three presidential administrations. The ...

Valášková, Barbora
Mendelova univerzita v Brně, 2023

Pohled veřejnosti na závlahu zemědělských plodin odpadními vodami
Klimešová, Iva
2023 - Czech
Diploma thesis titled Public view to using sewage irrigation on agricultural crops is divided into two parts: theoretical and practical. First part describes situation about amount of water in the world, in Europe and in Czech republic and also about usage of water in agriculture. Then is definition of waste water and the system of sewage purification a and next utilization. There i salso a few chapters about Czech legislation. Second part include quantitative questionaire which detects the opinion of public on irrigation of arcultural crops by waste water. Analyzing of data helps us to test hypotheses and review with research of Veolia company. In conclusion is evaluation of the thesis and then some references. Diplomová práce s názvem Pohled veřejnosti na závlahu zemědělských plodin odpadní vodou se v první, teoretické části zabývá situací ohledně množství vody a její spotřebou v zemědělství jednotlivě ve světě, v Evropě a v České republice. Součástí je pojednání o odpadních vodách, jejich likvidaci a způsobu využívání a stav legislativy v tomto odvětví. Druhá, praktická část, se opírá o kvantitativní výzkum, provedený formou standardizovaného online dotazníku. Zkoumá tak názor reprezentativní části veřejnosti na dané téma. Analýzou získaných dat se pak otestovaly hypotézy a výsledky byly konfrontovány s již provedeným výzkumem zadávaným společností Veolia z roku 2020. V závěru jsou zhodnoceny vlastní výsledky a následně doporučení. Keywords: kvantitativní výzkum; recyklace odpadních vod; spotřeba vody; quantitative exploration; recycling of waste water; usage of water Available in digital repository of Mendel University.
Pohled veřejnosti na závlahu zemědělských plodin odpadními vodami

Diploma thesis titled Public view to using sewage irrigation on agricultural crops is divided into two parts: theoretical and practical. First part describes situation about amount of water in the ...

Klimešová, Iva
Mendelova univerzita v Brně, 2023

Pastva oviec v Národnej prírodnej rezervácii Mohelenská hadcová step
Sečkárová, Tereza
2023 - Slovak
The diploma thesis deals with the impact of sheep grazing on the protected steppe biotopes of the National Nature Reserve Mohelno Serpentine Steppe. It focuses on the ethological manifestations of the sheep flock and on the evaluation of the state of the pasture before and after the end of animal grazing in enclosures 7 and 8. Based on the results of the ethological observations, it is likely that the grazing activity of the sheep was influenced by the outside temperature, while in most cases it was increased at lower temperature. It can also be assumed that the sheep continued their grazing activity even after the end of the ethological observation. There was no significant difference in the height of the grasses before and after the end of grazing in the given fences, but the selectivity of the sheep regarding herbs and lady´s bedstraw (Galium verum), which was abundantly represented on the pasture, was confirmed. The results are processed into tables and graphs, and photographic documentation can be seen in the appendices of the work. Diplomová práce se zabývá vlivem pastvy ovcí na chráněná stepní biotopy Národní přírodní rezervace Mohelenská hadcová step. Zaměřuje se na etologické projevy stáda ovcí a na hodnocení stavu pastevního porostu před a po ukončení pastvy zvířat v oplůtcích 7 a 8. Na základě výsledků z etologických pozorování je pravděpodobné, že pastevní aktivita ovcí byla ovlivněna venkovní teplotou, přičemž ve většině případů byla zvýšena při nižší teplotě. Stejně tak lze předpokládat, že ovce pokračovaly v pastevní aktivitě i po ukončení etologického pozorování. Při výšce trav nebyl zaznamenán vysoký rozdíl před a po ukončení pastvy v daných oplůtcích, zato byla potvrzena selektivita ovcí týkající se bylin a svízele syřišťového (Galium verum), který byl na pastvině hojně zastoupen. Výsledky jsou zpracovány do tabulek a grafů a v přílohách práce lze vidět i fotografickou dokumentaci. Keywords: etologie; pastva v chráněném území; stepní vegetace; teplota; ethology; grazing in the protected area; steppe vegetation; temperature Available in digital repository of Mendel University.
Pastva oviec v Národnej prírodnej rezervácii Mohelenská hadcová step

The diploma thesis deals with the impact of sheep grazing on the protected steppe biotopes of the National Nature Reserve Mohelno Serpentine Steppe. It focuses on the ethological manifestations of the ...

Sečkárová, Tereza
Mendelova univerzita v Brně, 2023

Koření z čeledi miříkovitých a jejich využití v potravinářském průmyslu
Halodová, Tereza
2023 - Czech
The diploma thesis "Spices of the Apiaceae Family and Their Use in the Food Processing Industry" focuses on the characteristics of medicinal, aromatic, and spice herbs. The the-sis examines the legislation related to spices, plant substances, and their use in the food processing industry, particularly in the production of essential oils. The thesis also describes the methods of essential oil extraction and the norms for determining their con-tent. The thesis provides a detailed description of the Apiaceae family, which includes significant plant species used as spices. The practical part of the thesis includes a compa-rison and analysis of specific spices from the Apiaceae family, such as Anise, Fennel, Caraway, Dill, and Coriander. The content of essential oils in these spices was determined using the steam distillation method (based on Český lékopis 2017). Samples of the spices were obtained from four different manufacturers. The discovered content of essential oils ranged from 0.66 ml/100 g to 5.26 ml/100 g. Tato diplomová práce s názvem Koření z čeledi miříkovitých a jejich využití v potravi-nářském průmyslu se zabývá charakteristikou léčivých, aromatických a kořeninových rostlin, legislativou týkající se koření, obsahovými látkami rostlin a využitím těchto rost-lin, zejména silic v potravinářství. V rámci práce jsou uvedeny metody extrakce silic z rostlinných materiálů a také normy pro stanovení obsahu silic. Je popsána čeleď miří-kovité, která obsahuje významné rostlinné druhy používané zejména jako koření a vy-brané druhy z této čeledi jako jsou anýz vonný, fenykl obecný, kmín kořenný, kopr vonný a koriandr setý, byly v praktické části analyzovány a porovnávány. V těchto druzích ko-ření, získaných od čtyř zpracovatelů, byl metodou destilace vodní parou dle normy Čes-kého lékopisu (2017) stanoven obsah silic. Dosažené výsledky obsahu silic se pohybo-valy v rozmezí 0,66 ml/100 g – 5,26 ml/100 g. Keywords: anýz vonný; destilace vodní parou; esenciální olej; fenykl obecný; kmín kořenný; kopr vonný; koriandr setý; koření; miříkovité; silice; Anise; Apiaceae; Caraway; Coriander; Dill; essential oils; Fennel; spices; steam distillation Available in digital repository of Mendel University.
Koření z čeledi miříkovitých a jejich využití v potravinářském průmyslu

The diploma thesis "Spices of the Apiaceae Family and Their Use in the Food Processing Industry" focuses on the characteristics of medicinal, aromatic, and spice herbs. The the-sis examines the ...

Halodová, Tereza
Mendelova univerzita v Brně, 2023

Význam věznice ve Světlé nad Sázavou na život ve městě
Tvrdá, Aneta
2023 - Czech
The presented bachelor's thesis deals with the significance of the prison in Světlá nad Sázavou for life in the city. In the theoretical anchoring of the work, a literature search is prepared on the topic of the influence of the prison on life in the city, the specifics of the women's prison, safety in the prison and its surroundings, and a regional analysis of the municipality of Světlá nad Sázavou. The next part of the work is mainly devoted to the results of the questionnaire survey, which took place with the inhabitants of the village and interviews with the relevant actors of the village. Based on the results of the questionnaires and interviews, it is evaluated that the prison has a neutral to slightly positive effect on the life of the inhabitants of the city. Předkládaná bakalářská práce se zabývá významem věznice ve Světlé nad Sázavou na život ve městě. V teoretickém ukotvení práce je vypracována literární rešerše na téma vlivu věznice na život ve městě, specifika ženské věznice, bezpečnost ve věznici i v jejím okolí a regionální analýza obce Světlá nad Sázavou. Další část práce se věnuje zejména výsledkům dotazníkového šetření, které proběhlo s obyvateli obce a rozhovorům s relevantními aktéry obce. Na základě výsledků z dotazníků a rozhovorů je vyhodnoceno, že věznice má na život obyvatel ve městě neutrální až mírně pozitivní vliv. Keywords: bezpečnost; obyvatelstvo; věznice; vliv věznice; ženská věznice; population; prison; prison effect; safety; women's prison Available in digital repository of Mendel University.
Význam věznice ve Světlé nad Sázavou na život ve městě

The presented bachelor's thesis deals with the significance of the prison in Světlá nad Sázavou for life in the city. In the theoretical anchoring of the work, a literature search is prepared on the ...

Tvrdá, Aneta
Mendelova univerzita v Brně, 2023

Discovery of General Controů Nondereprssible 5 protein interactors using proximity labeling
Potapenkova, Uliana
2023 - English
Usually, proteins don’t act as isolated species, but they perform their function in complexes with other proteins. Identification of protein-protein interactions (PPIs) brings insights into regulation of plant developmental processes and their response to the environmental conditions. In recent years, several methods to study PPIs were developed, since they represent the key objectives of plant system biology research. This thesis is focused on the Proximity Labeling (PL) assay in order to study GCN5 protein interactors. GCN5 is a histone acetyltransferase that plays a crucial role in plants’ defense responses to various abiotic stresses. Studies of its interactors provide valuable information on the histone acetylation mechanisms and the way plants cope with adverse conditions. Here, the advantages and disadvantages of PL assay are summarized and compared with other methods of PPIs studies. In the experimental part of this work, GCN5 was cloned and plasmid for further biotin-based proximity labeling was prepared. Proteiny obvykle nepůsobí jako samostatné jednotky, ale plní svou funkci v komplexech s jinými proteiny. Identifikace protein-proteinových interakcí (PPI) přináší vhled do regulace vývojových procesů rostlin a jejich reakcí na podmínky prostředí. V posledních letech bylo vyvinuto několik metod pro studium PPI, jelikož představují klíčové cíle výzkumu biologie rostlinného systému. Tato práce je zaměřena na metodu Proximity Labeling (PL) a to za účelem studia proteinových interaktorů GCN5. GCN5 je histonacetyltransferáza, která hraje klíčovou roli v obranných reakcích rostlin na různé abiotické stresy. Studie jeho interaktorů poskytují cenné informace o mechanismech acetylace histonů a způsobu, jakým se rostliny vyrovnávají s nepříznivými podmínkami. Zde jsou shrnuty výhody a nevýhody PL metody a ta je porovnána s jinými metodami studií PPI. Experimentální část téhle práce byla zaměřena na klonování GCN5 a přípravu plazmidu pro budoucí proximitní značení na bázi biotinu. Keywords: abiotický stres; GCN5; HAG1; metody výzkumu proteinových interakcí; protein; proteinové interakce; proximity labeling; přechodní interakce; abiotic stress; methods of protein interactions studies; protein-protein interactions; transient interactions Available in digital repository of Mendel University.
Discovery of General Controů Nondereprssible 5 protein interactors using proximity labeling

Usually, proteins don’t act as isolated species, but they perform their function in complexes with other proteins. Identification of protein-protein interactions (PPIs) brings insights into regulation ...

Potapenkova, Uliana
Mendelova univerzita v Brně, 2023

Numerická předpěťová modální analýza kmene
Skokan, Vojtěch
2023 - Czech
This work is investigating the effect of prestress on the results of the numerical modal analysis of tree stem and the effects of the degree of simplification of the geometry of the numerical model on the values of natural frequencies and modes of natural oscillation. The work aims to create credible numerical models of trunks and to use prestress to induce such a change in the diameter of the trunk that occurs in trees during the diumal cycle, thus simulating the transpiration stress in the trunk. During the work, three different methods of inducing prestress in the trunk are investigated and their impact on the values of the observed frequencies of strain models is assessed. In addition to artificial prestress, the work also assesses the impacts of the co-effect of gravity on the values of natural frequencies. This work is one of the first attempts to investigate the effect of mechanical stress caused by the transpiration flow using numerical simulation and can thus lay the foundation for future research in this field. Tato práce se zabývá zkoumáním vlivu předpětí na výsledky numerické modální analýzy kmenů a dopadů míry zjednodušení geometrie numerického modelu na hodnoty vlastních frekvencí a módy vlastního kmitání. Cílem práce je vytvoření věrohodných numerických modelů kmenů a pomocí předpětí vyvolat takovou změnu průměru kmene, která se vyskytuje na stromech během denního cyklu, a simulovat tak transpirační napětí v kmeni. Během práce jsou zkoumány tři rozdílné metody vyvolání předpětí v kmeni a posuzován je jejich dopad na hodnoty pozorovaných frekvencí modelů. Mimo umělého předpětí se v práci posuzují také dopady spoluúčinku gravitace na hodnoty vlastních frekvencí. Tato práce je jedním z prvních pokusů o zkoumání vlivu mechanického napětí způsobeného transpiračním proudem pomocí numerické simulace a může tak být základem pro budoucí výzkum v této oblasti. Keywords: ANSYS; gravitace; metoda konečných prvků; modální analýza; předpětí; transpirační proud; vlastní frekvence; vnitřní napětí; finite element method; gravity; inner stress; modal analysis; natural frequencies; prestress; transpiration flow Available in digital repository of Mendel University.
Numerická předpěťová modální analýza kmene

This work is investigating the effect of prestress on the results of the numerical modal analysis of tree stem and the effects of the degree of simplification of the geometry of the numerical model on ...

Skokan, Vojtěch
Mendelova univerzita v Brně, 2023

Mikrobiologie čerstvých a polotvrdých sýrů – změny v počtech významných skupin mikroorganismů v průběhu výroby a skladování.
Vítová, Jana
2023 - Czech
The aim of the thesis was to find out whether the numbers of important groups of microorganisms in fresh and semi-hard cheeses change during storage. Changes in the number of microorganisms were detected by microbiological analysis, where significant groups of microorganisms were determined. The total number of microorganisms, psychrotrophic microorganisms, coliforms including Escherichia coli, lactic acid bacteria and micromycetes including yeasts and molds were detected. The microorganisms were detected in fresh cheeses packed in boxes, vacuum packed stored for 14 days and stored for 21 days. The fresh cheeses were produced in the dairy manufactory of the Faculty of AgriSciences at Mendel University and contained four different concentrations of cream starter. For the semi-hard cheeses microbiological analysis was carried out on delivery of the cheeses to the laboratory and subsequently at an interval of either 14 days or 8 weeks. The semi-hard cheeses were obtained from the market. Very low numbers of coliforms and moulds were detected in packaged fresg cheeses. On the other hand, due to the longer storage time, there was a significant decrease in lactic acid bacteria. Longer storage period resulted in higher detection of yeast and psychrotrophic microorganisms. As for semi-hard cheeses that were analysed after 8 weeks, there was a decrease in the total number of microorganisms and lactic acid bacteria. For semi-hard cheeses analysed after 14 days, higher total numbers of microorganisms, psychrotrophic bacteria and moulds were detected. No coliforms were detected in any of the semi-hard cheeses, including Escherichia coli. The results of the work showed that vacuum packaging of fresh cheeses can extend their shelf life. However, longer storage times reduce lactic acid bacteria. Cílem diplomové práce bylo zjistit, zda se mění počty významných skupin mikroorganismů u čerstvých a polotvrdých sýrů v průběhu skladování. Změny počtu mikroorganismů byly zjišťovány mikrobiologickým rozborem, kdy se stanovovaly významné skupiny mikroorganismů. Detekoval se celkový počet mikroorganismů, psychrotrofní mikroorganismy, koliformní bakterie včetně Escherichia coli, bakterie mléčného kvašení a mikromycety, která zahrnují kvasinky a plísně. Mikroorganismy se zjišťovaly u čerstvých sýrů balených v krabičkách, balených ve vakuu skladovaných 14 dní a skladovaných 21 dní. Čerstvé sýry byly vyrobeny v mlékařském poloprovoze Agronomické fakulty Mendelovy univerzity a obsahovaly čtyři různé koncentrace smetanového zákysu. U polotvrdých sýrů byl mikrobiologický rozbor proveden při dodání sýrů do laboratoře a následně s časovým odstupem buď 14 dnů nebo 8 týdnů. Polotvrdé sýry pocházely z tržní sítě. U čerstvých sýrů balených byly zjištěny velmi nízké počty koliformních bakterií a plísní. Naopak kvůli delší době skladování došlo k významnému poklesu bakterií mléčného kvašení. Při delší době skladování došlo k vyšší detekci kvasinek a psychrotrofních mikroorganismů. U polotvrdých sýrů analyzovaných po 8 týdnech došlo k poklesu celkového počtu mikroorganismů a bakterií mléčného kvašení. U polotvrdých sýrů, analyzovaných po 14 dnech, byl zjištěn vyšší celkový počet mikroorganismů, vyšší počty psychrotrofních bakterií i plísní. U žádného polotvrdého sýra nebyly detekovány koliformní bakterie, včetně Escherichia coli. Z výsledků práce vyplynulo, že vakuové balení u čerstvých sýrů může prodloužit jejich trvanlivost. Při delší době skladování však dochází ke snížení bakterií mléčného kvašení. Keywords: čerstvý sýr; mikroorganismy; polotvrdý sýr; vakuové balení; fresh cheese; microorganisms; semi-hard cheese; vacuum packaging Available in digital repository of Mendel University.
Mikrobiologie čerstvých a polotvrdých sýrů – změny v počtech významných skupin mikroorganismů v průběhu výroby a skladování.

The aim of the thesis was to find out whether the numbers of important groups of microorganisms in fresh and semi-hard cheeses change during storage. Changes in the number of microorganisms were ...

Vítová, Jana
Mendelova univerzita v Brně, 2023

About project

NRGL provides central access to information on grey literature produced in the Czech Republic in the fields of science, research and education. You can find more information about grey literature and NRGL at service web

Send your suggestions and comments to nusl@techlib.cz

Provider

http://www.techlib.cz

Facebook

Other bases